Αρνητικές συνέπειες προβλέπουν ότι θα έχει για την Κύπρο μια ενδεχόμενη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, Κύπριοι ειδικοί, οι οποίοι συμμετείχαν σε συζήτηση που συνδιοργάνωσαν την Τρίτη το Ινστιτούτο Ορκωτών Λογιστών της Αγγλίας και της Ουαλίας (ICAEW), ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και ο Κύπρο-Βρετανικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος.
Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο περιφερειακός διευθυντής του ICAEW Μάρτιν Μανούτζι.
«Ο οικονομικός αντίκτυπος της παραμονής, αλλά ίσως ακόμα περισσότερο της εξόδου είναι άγνωστος και σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές μας προβλέψεις ήδη μπορούμε να δούμε μια επιβράδυνση των επενδύσεων των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, που οφείλεται σε μια σειρά από ζητήματα, στην αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές διεθνείς αγορές αλλά και σε αβεβαιότητα σε σχέση με το δημοψήφισμα», όπως ανέφερε.
Ο κ. Μανούτζι παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την απασχόληση, το εμπόριο και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στο ΗΒ.
Σχετικά με την απασχόληση, είπε ότι υπάρχουν κάτι παραπάνω από τρία εκατομμύρια υπήκοοι τρίτων χωρών στο Ηνωμένο Βασίλειο και το ποσοστό εκείνων που ανοίγουν δικές τους επιχειρήσεις είναι στην πραγματικότητα ψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο για τους υπηκόους του ΗΒ. «Συνολικά, το ποσοστό των υπηκόων τρίτων χωρών στο ΗΒ που εργάζονται είναι ψηλότερο από το ποσοστό των υπηκόων του ΗΒ», σημείωσε.
Πρόσθεσε πως τίποτε δεν καταδεικνύει ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών που ζουν στο ΗΒ παίρνουν περισσότερα επιδόματα από τους υπηκόους της χώρας.
Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, τόνισε ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του ΗΒ, με τις εισαγωγές να αντιστοιχούν στο 60% του ΑΕΠ.
Πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι η κύρια πηγή των άμεσων ξένων επενδύσεων που πραγματοποιούνται στο ΗΒ τα τελευταία δέκα χρόνια, αν και έχουν μειωθεί με ταχείς ρυθμούς. «Η οικονομική επιτυχία των βρετανικών επιχειρήσεων σε αγορές εκτός ΕΕ θα είναι επωφελής, αλλά λέμε ξεκάθαρα ότι δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από την ΕΕ για να είμαστε επιτυχείς σε άλλες αγορές».
Ο Μάρτιν Μανούτζι τόνισε ακόμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει το 24% της δραστηριότητας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της ΕΕ.
Ανέφερε επίσης πως εάν οι Βρετανοί αποφασίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, οι όροι αυτής της εξόδου θα συζητηθούν εντός μιας διετίας, που θα μπορούσε να παραταθεί.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Φειδίας Πηλείδης, το μόνο πράγμα που είναι βέβαιο σε περίπτωση αποχώρησης της Βρετανίας, είναι η αβεβαιότητα. Σύμφωνα με μελέτες, είπε, η Κύπρος θα είναι ανάμεσα στα κράτη μέλη που θα επηρεαστούν αρνητικά από ένα `Brexit`, καθώς διατηρούν ισχυρούς επενδυτικούς, εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς με το ΗΒ.
Ο κ. Πηλείδης σημείωσε πως το ΗΒ είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Κύπρου, που αντιπροσωπεύει το 9% των εισαγωγών και το 7% των εξαγωγών της και μια έξοδος της Βρετανίας από την Ένωση θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες, ειδικά εάν το ΗΒ δεν καταλήξει σε μια καλή συμφωνία με την ΕΕ. «Οποιαδήποτε εισαγωγή δασμολογικών και μη δασμολογικών δασμών θα είναι επιζήμια», προειδοποίησε.
Αλλά και ο τουρισμός είναι ένας τομέας για τον οποίο θα πρέπει να ανησυχούμε, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, σημειώνοντας πως το 2015 το 40% των τουριστών που επισκέφθηκαν την Κύπρο προέρχονταν από το ΗΒ, ενώ και τα έσοδα από τους Βρετανούς τουρίστες ξεπέρασαν το 35% των συνολικών εσόδων από τον τουρισμό. «Πιθανές συνέπειες για τον τουρισμό αφορούν τη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας έναντι του ευρώ στην περίπτωση του Brexit και τις τυχόν απαιτήσεις για θεωρήσεις διαβατηρίων που μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή από την ΕΕ ανάλογα με τις ρυθμίσεις που εφαρμοστούν για τους επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου προς τα κράτη μέλη της ΕΕ».
Από πλευράς του ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ Δημήτρης Βάκης προειδοποίησε ότι τυχόν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων μεταξύ ΕΕ και ΗΒ θα επηρεάσουν τις προσπάθειες της Κύπρου να ενδυναμώσει και να βελτιώσει τον τομέα των επενδυτικών ταμείων, που είναι, όπως είπε, «ένας πολλά υποσχόμενος τομέας».
Σημείωσε ακόμα ότι εάν το ΗΒ εξέλθει της ΕΕ, θα καταστεί έτι δυσκολότερο για την Κύπρο να υπεραμυνθεί της θέσης της κατά της ενιαίας εταιρικής φορολογίας στην ΕΕ, κάτι στο οποίο αντιδρά και το ΗΒ. «Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την Κύπρο σημαντικά, καθώς το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου βασίζεται στα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει και επομένως μια κοινή φορολογική βάση θα διαβρώσει το πλεονέκτημα αυτό και θα έχει αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και αλυσιδωτές επιπτώσεις στην υπόλοιπη οικονομία».
Μια έξοδος του ΗΒ από την ΕΕ θα είναι «αρνητική» για την Κύπρο, υποστήριξε και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σωφρόνης Κληρίδης.
Επίσης θα αποδυναμώσει περαιτέρω την ένωση και «θα δώσει ιδέες σε άλλες χώρες για να ζητήσουν εξαιρέσεις».
Όπως εξήγησε, η Ευρώπη κτίστηκε πάνω σε μια ισορροπία ισχύος κυρίως μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, με τη Βρετανία να αποτελεί σημαντικό παίκτη. «Εάν αποχωρήσει θα είναι κακό για όλους διότι το ΗΒ δίνει μια διαφορετική προοπτική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά πάντοτε έχει διαφορετική προσέγγιση και υπήρχε μια ισορροπία που λειτουργούσε αρκετά καλά παρά τα προβλήματα. Αν το ΗΒ αποχωρήσει νομίζω ότι η ισορροπία στην ΕΕ θα μετατοπιστεί με άγνωστες συνέπειες».
KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις