H Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διευρύνει και να εμβαθύνει περαιτέρω τη σχέση μεταξύ Κύπρου και της Ουκρανίας, προκειμένου να εγκαινιάσει μια νέα εποχή ευημερίας για τους λαούς των δύο χωρών, δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προσφωνώντας την Παρασκευή τις εργασίες του Κυπρο-Ουκρανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στη Λευκωσία.
Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι προς το σκοπό αυτό, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία τον Δεκέμβριο του 2015, με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση του διμερούς και περιφερειακού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και την ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους πιθανούς τομείς
«Την ίδια στιγμή, τόσο ο Πρόεδρος Ποροσένκο όσο και εγώ συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα βελτιώσουν τη συνεργασία μας σε τομείς όπου υπάρχουν αμοιβαία συμφέροντα και συγκριτικά πλεονεκτήματα», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Πρόσθεσε ότι προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο να επισκεφθεί την Κύπρο, πρόσκληση την οποίαν αποδέχθηκε.
Ανέφερε ακόμη ότι η υπογραφή συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών, κατά την επίσκεψη του στο Κίεβο, αποτέλεσε μια θετική εξέλιξη, αφού όχι μόνο διευκρινίζει με σαφήνεια το νομικό πλαίσιο για επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά αναμένεται να προωθήσει ενεργά τον ήδη εξαιρετικά υψηλό όγκο των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και των υπηρεσιών από την Κύπρο προς την Ουκρανία και το αντίστροφο.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ουκρανίας, από την 1η Ιανουαρίου 2016 η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα σε ό,τι αφορά τις απευθείας επενδύσεις στην Ουκρανία με συνολικό όγκο επενδύσεων να ανέρχεται στα 11.8 δις δολάρια, ενώ από την Ουκρανία προς την Κύπρο οι απευθείας επενδύσεις ανέρχονται σε περίπου έξι δις δολάρια.
Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με στοιχεία ο όγκος των εξαγωγών υπηρεσιών από την Ουκρανία στην Κυπριακή Δημοκρατία ανήλθε το 2015 σε 245 εκ. δολάρια ενώ αντιστρόφως σε 282 εκ. δολάρια.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι και στον τομέα του τουρισμού παρατηρείται αύξηση που έφτασε το 23% του 2015 με 50,000 Ουκρανούς τουρίστες, σημειώνοντας ότι αυτή η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και κατά το 2016. Επεσήμανε δε ότι στους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους η αύξηση ανήλθε στο 16% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι ο όγκος του εμπορίου παραμένει σε επίπεδα που δεν αντανακλούν το πλήρες δυναμικό της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνέχεια στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, το υψηλού επιπέδου καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, το μεγάλο δίκτυο συμφωνιών για αποφυγή διπλής φορολογίας, το εναρμονισμένο με την ΕΕ φορολογικό και νομικό σύστημα και άλλα. Επεσήμανε επίσης ότι η Κυβέρνηση εφαρμόζει σειρά μέτρων για απλοποίηση των διαδικασιών, μεταξύ άλλων, για αδειοδότηση επενδυτικών έργων.
Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης τόνισε τη σημασία των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ουκρανία, τις πολυάριθμες διμερείς συμφωνίες για επιχειρηματική συνεργασία και τη νέα συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας που έχει πρόσφατα επικυρωθεί, μεταξύ των δύο χωρών.
Είπε επίσης ότι οι δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων είναι τεράστιες και κάλεσε τις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών να επωφεληθούν από τις διαθέσιμες ευκαιρίες.
Ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Κύπρο Borys Humeniuk αναφέρθηκε στις κύριες δραστηριότητες της ουκρανικής κυβέρνησης, προκειμένου να βελτιώσει το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του φόρτου για τις επιχειρήσεις, της ηλεκτρονικής διοίκησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Επεσήμανε επίσης ότι η Κύπρος λόγω της στρατηγικής θέσης της, του άρτια εκπαιδευμένου προσωπικού, των προηγμένων υποδομών και του φορολογικού συστήματος, αντιμετωπίζεται από τις ουκρανικές επιχειρήσεις όχι μόνο ως ένα διεθνές, περιφερειακό, επιχειρηματικό και τραπεζικό κέντρο, αλλά και ως πολύτιμος και προβλέψιμος εταίρος στον τομέα των διεθνών και οικονομικών επιχειρήσεων. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι μια γέφυρα που ενώνει τους Ουκρανούς επιχειρηματίες με τους Ευρωπαίους εταίρους τους.
Ο Πρόεδρος του Κυπρο - Ουκρανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Μιχάλης Μιχαήλ είπε ότι μετά την επιτυχή αποστολή του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κίεβο τον περασμένο Δεκέμβριο και το φόρουμ που οργανώθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής, υπήρξε επιθυμία να διατηρηθεί η ευνοϊκή δυναμική που δημιουργήθηκε.
Πρόσθεσε ότι το σημερινό φόρουμ, όπως και η επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο στην Κύπρο αργότερο φέτος, εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό.
Ευχαρίστησε επίσης τους Ουκρανούς εταίρους για τη συνεχή υποστήριξη της Κύπρου, παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την τραπεζική κρίση. Τους ζήτησε επίσης να αποφύγουν τη λήψη νομοθετικών μέτρων που θα καταστρέψουν τη δυνατότητα για κάθε νέα επένδυση στην Ουκρανία, όπως την προβλεπόμενη νέα νομοθεσία για την εφαρμογή εταιρικών κανόνων σε όλες τις ξένες εταιρείες χωρίς καμία εξαίρεση, λέγοντας ότι τουλάχιστον πρέπει να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις με έδρα την ΕΕ.
Στο φόρουμ συμμετείχαν επίσης βουλευτές από το ουκρανικό κοινοβούλιο.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε αίθουσα - Νέοι βανδαλισμοί σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία
• Αναβλητικότητα: Τι σημαίνει και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε
• Αρχίζει να «ντύνεται» στα λευκά το Τρόοδος – Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες –Δείτε βίντεο
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
• Ο Έλον Μασκ ψηφίζει Φειδία... για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις