Ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, δήλωσε σήμερα ότι "στην Κύπρο το κάπνισμα αποτελεί πρωτεύον παράγοντα κινδύνου εφόσον έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στην Ευρώπη, το οποίο υπολογίζεται στο 31% του πληθυσμού”.
Σε ομιλία του σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την έναρξη της παγκύπριας εκστρατείας κατά του καπνίσματος που θα διεξαχθεί κατά το μήνα Ιούνιο, ο Υπουργός Υγείας, είπε ότι “δυστυχώς, σύμφωνα με το Ευροβαρόμετρο του 2015, η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες χώρες έκθεσης στο καπνό του τσιγάρου στο χώρο εργασίας με ποσοστό 55%”.
Επίσης, η Κύπρος κατέχει τα πιο ψηλά ποσοστά 14% για έκθεση στο καπνό του τσιγάρου στο χώρο εργασίας για 1 μέχρι 5 ώρες.
Όπως είπε ο κ. Παμπορίδης, “οι στατιστικές αυτές τονίζουν τη σημασία της φετινής εκστρατείας στα πλαίσια της οποίας για τα δημόσια κτήρια έχει αποσταλεί σχετική εγκύκλιος επιστολή με εισηγήσεις ως προς τη διασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας περί άκαπνων κτηρίων ενώ θα γίνουν και σχετικοί έλεγχοι τήρησης της νομοθεσίας”.
Σημείωσε ότι “σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, το 2002 πέθαναν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης 7,300 ενήλικοι -μεταξύ των οποίων 2,800 μη καπνιστές- από το παθητικό κάπνισμα στο χώρο εργασίας τους”.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Υπουργό Υγείας στις Κλινικές Διακοπής του Καπνίσματος “οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν και να ανταποκρίνονται στα αιτήματα του κοινού για διακοπή του καπνίσματος”.
Ανέφερε ότι “κατά τη διάρκεια του 2015 τα προγράμματα είχαν 276 αιτήματα συμμετοχής, εξ αυτών οι 208 προσήλθαν στα προγράμματα και οι 93 ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιτυχώς, (ποσοστό επιτυχίας 45% που κρίνεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητικό με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία)”.
Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι “φέτος, έχουμε εγκαινιάσει και τη δωρεάν γραμμή διακοπής του καπνίσματος `1431` όπου ο πολίτης μπορεί να δηλώνει το ενδιαφέρον του και να πληροφορείται για τα Δωρεάν προγράμματα που λειτουργούν στην επαρχία του”.
Ανέφερε ότι “το Υπουργείο Υγείας εναρμονισμένο με τις κατευθυντήριες γραμμές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας λαμβάνει συνεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του καπνίσματος και σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος έχει εκπονηθεί Σχέδιο Δράσης το οποίο περιλαμβάνει” σειρά μέτρων.
Αυτά τα μέτρα, είπε, αφορούν “την παρακολούθηση της τάσης της συχνότητας του καπνίσματος στον πληθυσμό, την προστασία του πληθυσμού από τον καπνό και ειδικότερα από το παθητικό κάπνισμα, την παροχή συστηματικής βοήθειας στους καπνιστές για διακοπή του καπνίσματος και την ενημέρωση για τις βλαπτικές επιδράσεις του καπνίσματος στην υγεία”.
Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι “με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μη Καπνίσματος, την 31η του Μάη, φετινός στόχος των εκστρατειών θα είναι η τήρηση της νομοθεσίας για άκαπνα δημόσια κτήρια και μέριμνα μας είναι να τονίσουμε την σημασία του άκαπνου εργασιακού χώρου έτσι ώστε τα δημόσια κτήρια να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για εργασιακούς χώρους στην ευρύτερη κυπριακή κοινωνία”.
Καταλήγοντας είπε ότι “δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση και εφησυχασμός αλλά εντατικοποίηση των μέτρων κατά του καπνίσματος ενώ η συμμετοχή όλων των πολιτών στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη τήρηση της νομοθεσίας είναι για μας ένα στήριγμα και επένδυση για τη δημιουργία μιας πιο υγιούς κοινωνίας”.
Χαιρετίζοντας τη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Αστυνομίας, Λάμπρος Θεμιστοκλέους, είπε ότι κατά το 2015 η Αστυνομία προέβηκε σε 35.180 ελέγχους από τους οποίους προέκυψαν 7.725 καταγγελίες για κάπνισμα σε χώρους όπου σύμφωνα με την Νομοθεσία απαγορεύεται.
Ανέφερε ότι κατά τον Ιούνιο λόγω της παγκύπριας εκστρατείας κατά του καπνίσματος οι έλεγχοι εντατικοποιούνται.
Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι οι καταγγελίες δεν είναι αυτοσκοπός μας αλλά σκοπός μας είναι η διαφώτιση και εμπέδωση της αντικαπνιστικής αγωγής και για αυτό το λόγο η εκστρατεία περιλαμβάνει, κυρίως, την ενημέρωση του κοινού με διαλέξεις και τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρουσιάσεις.
Καταλήγοντας αναφέρθηκε στα κενά και παραλείψεις που υπάρχουν στο νόμο για το κάπνισμα και είπε ότι το θέμα της τροποποίησης της εν λόγω νομοθεσίας τυγχάνει χειρισμού από το Υπουργείο Υγείας ενώ η Αστυνομία έχει προβεί στην υποβολή εισηγήσεων οι οποίες θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νομοθεσίας.
Σε δικό του χαιρετισμό ο Αλέξης Παπαδόπουλος, Γραμματέας της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου, είπε ότι σε πρόσφατη μελέτη της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στην οποία συμμετείχαν 10 χιλιάδες άτομα παγκύπρια, καταγράφηκε ότι στη χώρα μας ποσοστό της τάξης του 31,9% είναι καπνιστές.
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος κατατάσσεται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 28% πιο κάτω όμως από την Ελλάδα η οποία έχει τα πρωτιά με 40% και πολύ πιο ψηλά από τις βορειοευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Σουηδία με ποσοστό μόλις στο 16%.
Ανέφερε ότι η Εταιρεία έχει αναπτύξει σημαντικές δράσεις τα τελευταία δύο χρόνια όπως είναι η στήριξη των προσπαθειών της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος με τη διενέργεια δωρεάν σπιρομετρήσεων, την παροχή ιατρικής καθοδήγησης σε καπνιστές και την ενημέρωση του κοινού.
Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδόπουλος, είπε ότι το κάπνισμα έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας στον 20ο αιώνα και αποτελεί την κυριότερη αιτία πρώιμης θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες ενώ σε δέκα χρόνια από φέτος ο αριθμός των καπνιστών παγκοσμίως θα φθάσει τα 1,6 δις.
Ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούης, σε χαιρετισμό του είπε ότι μετά από συντονισμένες δράσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού έχουν κατά το 2015 μειωθεί τα ποσοστά του καπνίσματος από τους μαθητές και αναμένεται και από τους εκπαιδευτικούς να συνδράμουν ούτως ώστε να έχουμε άκαπνα σχολεία.
Ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια της διαχείρισης των ηλικιών από την παιδική στην εφηβική, έχει μπει σε μια διαδικασία που εφαρμόζει μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας μια σειρά από προγράμματα με την εισαγωγή στα μαθήματα της Βιολογίας και της Οικιακής Οικονομίας συγκεκριμένη πολιτική.
Ο κ. Λούης είπε ότι πρόσφατα εκδόθηκε εγκύκλιος η οποία αναφέρεται στη θεσμοθέτηση του πλαισίου βάσει του οποίου θα πρέπει να συμπεριφέρονται όχι μόνο οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί στα άκαπνα σχολεία.
Καταλήγοντας ανέφερε ότι μέσα στα πλαίσια της αντιναρκωτικής αγωγής προσπαθούμε να πείσουμε τα παιδιά να μην χρησιμοποιούν το κάπνισμα ενώ μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας παρέχεται στα παιδιά ψυχολογική στήριξη, ατομική στήριξη και ενδυνάμωση ώστε να μην αρχίσουν ή και να απαλλαγούν από το κάπνισμα.
Όπως αναφέρθηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη, περί τα τέλη του τρέχοντος έτους θα κυκλοφορήσουν και στην Κύπρο οι νέες συσκευασίες τσιγάρων με εικόνες αποτρεπτικού χαρακτήρα για το κάπνισμα στις οποίες θα αναγράφεται και ο παγκύπριος αριθμός 1431 για βοήθεια και συμβουλές διακοπής του καπνίσματος.
Επίσης, το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων κατά του καπνίσματος ώστε να γίνεται καλύτερος συντονισμός των προσπαθειών μείωσης του ποσοστού των καπνιστών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις