Η υλοποίηση από την πλευρά της Άγκυρας της συμφωνίας μετά τις 20 Μαρτίου οδήγησε στην διακοπή της προσφυγικής ροής προς τα νησιά του Αιγαίου.
Την Τρίτη (24/05) όμως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα όσον αφορά τις θεωρήσεις εισόδου των Τούρκων πολιτών στην ΕΕ, «καμιά απόφαση, κανένας νόμος στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής δεν πρόκειται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας».
«Θα φθάσουμε σε ένα ορόσημο την 30ή Ιουνίου στο ζήτημα που αφορά τις βίζες (...). Ο υπουργός των Εξωτερικών μας, ο υπουργός μας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις θα έχουν συζητήσεις (με τους Ευρωπαίους). Εάν υπάρξει αποτέλεσμα, καλώς. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, λυπούμαστε» πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Οι Ευρωπαίοι επιμένουν στην εκπλήρωση των 72 κριτηρίων για τη χορήγηση της βίζας, μεταξύ των οποίων η τροποποίηση της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας που δίνει την δυνατότητα στο καθεστώς Ερντογάν να ασκεί διώξεις σε πολιτικούς αντιπάλους και δικαστικούς και δημοσιογράφους. Είναι αυτονόητο ότι η ΕΕ δεν μπορεί να ανεχθεί τις πολιτικές διώξεις, από την άλλη όμως το καθεστώς εσωτερικού ελέγχου είναι βασικό στοιχείο για το καθεστώς Ερντογάν. Ακόμη και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που είχε πρωτοστατήσει στη συμφωνία με την Τουρκία προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση, επανέλαβε την Δευτέρα ότι είναι ανάγκη να εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια πριν εξαιρεθούν οι Τούρκοι από την υποχρέωση να εξασφαλίζουν βίζα. Ταυτόχρονα όμως εμφανίστηκε απαισιόδοξη ότι «δεν θα έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις» ως την έλευση της προθεσμίας. Ενδεικτικές του αδιεξόδου είναι οι δηλώσεις Μέρκελ και Ερντογάν μετά την συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη: «Έχω πει καθαρά ότι ο δρόμος προς την εξαίρεση από τη βίζα περνάει από τα 72 σημεία που έχει θέσει η ΕΕ, χρειαζόμαστε να τεθούν σε εφαρμογή αυτά τα σημεία, για να επιτρέψουμε την εξαίρεση από τη βίζα» ανέφερε η κυρία Μέρκελ.
«Τους το είπα καθαρά χθες, δεν θα μας ζητούν ένα νέο κριτήριο κάθε δυο μέρες» ήταν η απάντηση που έδωσε μία ημέρα αργότερα ο κ. Ερντογάν.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες της διελκυστίνδας Τουρκίας-ΕΕ. Αν ο Ερντογάν υλοποιήσει την απειλή του τότε από τον Ιούλιο θα αρχίσουν να αυξάνονται ξανά προσφυγικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου. Η ΕΕ νιώθει σχετικά ασφαλής μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Το κλείσιμο λειτουργεί και προς τους ίδιους τους πρόσφυγες και τους αποτρέπει να περάσουν στα ελληνικά νησιά αφού είναι σαφές ότι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τον δρόμο τους. Έτσι εκφράζεται η εκτίμηση ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επαναληφθεί το περυσινό φαινόμενο των χιλιάδων αφίξεων καθημερινά. Εάν όμως ο Ερντογάν χαλαρώσει τον έλεγχο στους δουλεμπόρους τότε οι πρόσφυγες θα περνούν έστω και σε μειωμένο αριθμό. Μόνο που η Ελλάδα δεν θα μπορεί να διαχειριστεί ούτε έναν μειωμένο αριθμό προσφύγων όπως δείχνει και η καθυστέρηση στην εκκένωση της Ειδομένης και η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί ακόμη στον Πειραιά και στο Ελληνικό.
Συνεχίζεται η εκκένωση της Ειδομένης
Την Τρίτη (24/05), πρώτη ημέρα της επιχείρησης εκκένωσης της Ειδομένης μεταφέρθηκαν στις παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε Σίνδο και Δερβένι, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, 2.031 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν με 42 πούλμαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Συντονιστικό μεταφέρθηκαν 662 Σύροι, 1.273 Κούρδοι και 96 Γιαζίντι. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης στόχος είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να αδειάσει η Ειδομένη.
Σύμφωνα με την αστυνομία η επιχείρηση εξελίχθηκε ομαλά. Η περιοχή έχει αποκλειστεί ενώ σε επιφυλακή και σε απόσταση από τον καταυλισμό βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Η κυβέρνηση έλεγε ότι ο αποκλεισμός των ΜΜΔ αποφασίστηκε για επιχειρησιακούς λόγους. Από το βράδυ της Δευτέρας, αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης.
Μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί χώροι φιλοξενίας για περίπου 6.500 άτομα. Αναμένεται όμως σύντομα να δημιουργηθούν κι άλλες θέσεις αφού οι πρόσφυγες στην Ειδομένη υπολογίζονται στους 8.500.
Εν τω μεταξύ αλγεινές εντυπώσεις έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός των Μέσων Ενημέρωσης από την περιοχή για να μην καλύψουν την αστυνομική επιχείρηση. Δηκτική είναι η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ: «Τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να κρύψει το πρόσωπό της για το προσφυγικό, με ρεπορτάζ Τόσκα στην Ειδομένη. Βέβαια, οι καναλάρχες έχουν βολευτεί να χρεώνεται τη μετάδοση η ΕΡΤ και να τους δίνει σε pool και δωρεάν την εικόνα. Η ΕΣΗΕΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι διαφωνεί με όλα αυτά. Ειδικά στην περίπτωση του κ. Τόσκα, έχει επισημάνει ότι άλλο πράγμα είναι η προστασία του πολίτη και άλλο η ενημέρωση του πολίτη».
Έντονη ήταν η αντίδραση και της ΝΔ. Σε ανακοίνωσή του χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος ανέφερε: Σε δήλωσή του ο Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε: «Στην Ειδομένη εφαρμόζεται κόφτης 6 χιλιομέτρων στην ενημέρωση. Πρόκειται για επιχείρηση λογοκρισίας που πλήττει την ελευθεροτυπία και εκθέτει τη χώρα διεθνώς. Σε ένα Κράτος δικαίου, η Κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την ελεύθερη ενημέρωση».
Ο Γιώργος Κυρίτσης, από την πλευρά του, ανέφερε ότι «σε τέτοιες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περιοριστικά μέτρα. Κρίθηκε πως στην πρώτη φάση της επιχείρησης δεν θα έπρεπε να είναι πολλές κάμερες. Το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα είναι πιο χαλαρά».
Από Protothema
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις