Την ελπίδα ότι οι συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση για βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος θα καρποφορήσουν, εξέφρασε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδής, σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση του δίτομου βιβλίου της Χαρίκλειας Μιχαλοπούλου - Χαραλάμπους, με τίτλο: «Φωτογραφικές μαρτυρίες Περιστερωνοπηγής 1900-1974» .
«Θεωρούμε ότι η ειρηνική διαδικασία των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να απαλλάξει την πατρίδα μας από την κατοχή και τη διαίρεση”, είπε και σημείωσε ότι η προσπάθεια αναπτύσσεται στη βάση αρχών και είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί η ουσιαστική εμπλοκή – για πρώτη φορά – της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις.
Παράλληλα, ανέφερε, “προσπαθούμε μέσα από μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων να νοικοκυρέψουμε, να εκσυγχρονίσουμε και να ισχυροποιήσουμε το κράτος μας, συνεχίζοντας τον δρόμο της σταθερότητας και της προόδου και ξεπερνώντας οριστικά τις οικονομικές περιπέτειες των τελευταίων χρόνων. Είναι με αυτό τον τρόπο που θέλουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενιών μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, ευημερίας και προόδου».
Αναφερόμενος στο βιβλίο, ο κ. Καδής είπε ότι η εμπεριστατωμένη έρευνα και η έκδοση της επίπονης και αξιόλογης αυτής προσπάθειας υλοποιήθηκε με τη στενή συνεργασία της συγγραφέως, των συνεργατών της, του προσφυγικού Σωματείου «Ένωση Περιστερωνοπηγιωτών», αλλά και των κατοίκων της Περιστερωνοπηγής, που παραχώρησαν υλικό από το προσωπικό τους αρχείο.
«Η πνευματική αυτή εργασία αποτελεί ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν και μια σπουδαία παρακαταθήκη για το μέλλον, με στοιχεία που μαρτυρούν τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”, σημείωσε.
Οπως ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, περιλαμβάνει φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις καθημερινές ασχολίες, τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τα έθιμα και τις παραδόσεις, αλλά και ιστορικές αναφορές από τη ζωή των κατοίκων της Περιστερωνοπηγής. Το βιβλίο παρουσιάζει επίσης σπουδαίες φυσιογνωμίες μιας άλλης εποχής, που διέπρεψαν με τη μόρφωση και τις ικανότητές τους και καταξιώθηκαν σε καιρούς δύσκολους επαγγελματικά και κοινωνικά.
“Στην παρούσα έκδοση οι εικόνες συνοδεύονται από τεκμηριωμένο λόγο και αναδεικνύουν τις αξίες και τα ιδεώδη της ιδιοσυγκρασίας του λαού μας, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία, τη θρησκεία και τη λαϊκή μας παράδοση», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, οι φωτογραφίες, οι οποίες συγκεντρώνονται και χρονολογούνται από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα μέχρι το 1974, προκαλούν στον αναγνώστη ανάμικτα συναισθήματα.
«Οι μεγαλύτεροι από εσάς θα αναγνωρίσετε, μέσα από αυτές, αγαπημένα σας πρόσωπα, θα θυμηθείτε όμορφες στιγμές, θα αναβιώσετε συναισθήματα και γεγονότα που στιγμάτισαν τη ζωή σας, θα χαμογελάσετε, θα δακρύσετε, θα ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο και θα συναντήσετε το ίδιο το παρελθόν σας. Οι νεότεροι θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε την καταγωγή, τις ρίζες και την ταυτότητά σας, αλλά και να αντιληφθείτε την καθημερινότητα και τους αγώνες των ανθρώπων του τόπου σας», πρόσθεσε.
Ο κ. Καδής ανέφερε ότι ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ενθαρρύνουν και επικροτούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, γι’ αυτό και θα στηρίξουν την προσπάθεια που καταβάλλονται με τις Σχολικές Εφορείες, προκειμένου το δίτομο αυτό έργο να εμπλουτίσει τις βιβλιοθήκες των σχολικών μονάδων, ώστε ο λαογραφικός του πλούτος να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
«Ακριβώς γιατί, η μεγαλύτερη αξία του έργου αυτού έγκειται στο γεγονός ότι συγκεντρώνει ένα θησαυρό αναμνήσεων και καταγράφει με σεβασμό την τοπική ιστορία ενός κατεχόμενου χωριού, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και του αγωνιστικού φρονήματος του λαού μας για δικαίωση και επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις