ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φεύγει με διαβεβαιώσεις από Λευκωσία ο απεσταλμένος του Προέδρου Αμπάς

Φεύγει με διαβεβαιώσεις από Λευκωσία ο απεσταλμένος του Προέδρου Αμπάς

Ο απεσταλμένος του Παλαιστίνιου Προέδρου Αμπάς, Ναμπίλ Σαάθ, δήλωσε σήμερα ότι ολοκληρώνει την επίσκεψή του στην Κύπρο, βέβαιος ότι οι σχέσεις της Λευκωσίας με το Ισραήλ δεν θα αποβούν εις βάρος των στρατηγικών της δεσμεύσεων προς τον παλαιστινιακό λαό.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την ολοκλήρωση των τριήμερων επαφών του στην κυπριακή πρωτεύουσα, ο Επίτροπος Διεθνών Σχέσεων της Φατάχ και πρώην Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι μετέφερε μήνυμα από τον Πρόεδρο Αμπάς στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ως προς την τρέχουσα γαλλική πρωτοβουλία στο Παλαιστινιακό, ο κ. Σαάθ είπε ότι ενθάρρυνε την Κύπρο να συμμετάσχει στην προκαταρκτική σύνοδο που θα διεξαχθεί στις 29 Μαΐου. Είπε ότι αναμένεται η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, για το αν θα παραστεί εκ μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης.

Ο κ. Σαάθ ανέφερε ότι η παλαιστινιακή πλευρά εξέφρασε ανησυχία για ενδεχόμενη μεταβολή στη θέση της Κύπρου, μετά από συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post. Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο αξιωματούχο, ο κ. Νεοφύτου του εξήγησε ότι δεν αποδόθηκαν σωστά τα λεγόμενά του, ενώ ο ΔΗΣΥ εξέδωσε την Τρίτη ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας την δέσμευση της κυπριακής πλευράς έναντι των Παλαιστινίων.

«Η θέση της κυπριακής Κυβέρνησης είναι να συνεχίσει τη στρατηγική της δέσμευση έναντι του Παλαιστινιακού ζητήματος και να μην επιτρέψει οι βελτιωμένες σχέσεις της με το Ισραήλ να μεταβάλλουν αυτή τη δέσμευση. Είμαι ικανοποιημένος» είπε ο κ. Σαάθ.

Κατά την τριήμερη παραμονή του στο νησί, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Αρχιεπίσκοπο και άλλες προσωπικότητες, ενώ είχε δύο συσκέψεις με τους Πρέσβεις των αραβικών χωρών που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο.

Σε όλες τις συναντήσεις με τους Κύπριους συνομιλητές του, ο κ. Σαάθ είπε ότι εντόπισε μια «βαθιά, ισχυρή επιβεβαίωση και επιμονή αναφορικά με τη στρατηγική σχέση που συνδέει τον παλαιστινιακό λαό με τον κυπριακό λαό» και τις ηγεσίες τους.

Παραλλήλισε τις περιπτώσεις Κύπρου και Παλαιστίνης, λέγοντας ότι «και οι δυο λαοί μας έχουν υποστεί ξένη κατοχή και εποικισμό και στέρηση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας τους», ενώ πρόσθεσε ότι οι λύσεις και στα δύο προβλήματα είναι παρόμοιες.

«Θέλουμε να βασίσουμε την επίλυση των προβλημάτων μας στο διεθνές δίκαιο και στη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα» μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων, είπε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στη Μέση Ανατολή, όμως το Παλαιστινιακό και το Κυπριακό είναι τα δύο προβλήματα που χρονίζουν, ενώ η επίλυσή τους θα είναι ένα σημαντικό βήμα για ένα καλύτερο μέλλον, όχι μόνο για τους δύο λαούς, αλλά για όλη τη Μέση Ανατολή.

Ο Ναμπίλ Σαάθ ανέφερε ότι έλαβε «λεπτομερή αιτιολόγηση για τη σχέση [της Κύπρου] με το Ισραήλ». «Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα αποβεί εις βάρος μας και δεν θα πληρώσουμε το κόστος της επαναπροσέγγισης» συμπλήρωσε.

Ανέφερε επίσης ότι ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ρωσία, διατηρούν καλές σχέσεις τόσο με τους Παλαιστίνιους, όσο και με τους Ισραηλινούς, όμως «αυτό δεν είναι λόγος να απαλείφονται οι δεσμεύσεις έναντι των εθνικών μας δικαίων» ή να αλλοιώνεται ο παραλληλισμός μεταξύ του Κυπριακού και του Παλαιστινιακού.

Ο κ. Σαάθ ανέφερε ότι η κυπριακή πλευρά αναγνωρίζει τη βοήθεια Παλαιστινίων και Αράβων στην Ισλαμική Διάσκεψη, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τα Ηνωμένα Έθνη. «Κατ` εμέ, αυτό πρέπει να συνεχιστεί και η Κύπρος θα πρέπει πάντα να τυγχάνει πραγματικής βοήθειας, όχι μόνο από την Παλαιστίνη αλλά και από τον Αραβικό κόσμο». Αυτός, είπε, ήταν και ο λόγος που είχε δύο συναντήσεις με τους Πρέσβεις των Αραβικών χωρών στην Κύπρο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αραβικός κόσμος και ο Μουσουλμανικός κόσμος, ξεκινώντας από την Παλαιστίνη...διατηρούν μια πολύ σαφή δέσμευση έναντι της Κύπρου και της ανεξαρτησίας, της εδαφικής της ακεραιότητας και ενότητας. Και θα συνεχίσουμε να την εκφράζουμε ως Παλαιστίνιοι» είπε.

Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο της συνέντευξης του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ο κ. Σαάθ είπε ότι «όλη αυτή η επίσκεψη οφείλεται στη συνέντευξη του κ. Νεοφύτου στη Jerusalem Post, η οποία νομίζω ότι ήταν πολύ ατυχής». Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο αξιωματούχο, ο κ. Νεοφύτου του είπε ότι η εφημερίδα δεν παρουσίασε και δεν απέδωσε σωστά τα λεγόμενά του, κάτι που όπως είπε, έχει συμβεί σε όλους τους πολιτικούς. Ο ΔΗΣΥ, συνέχισε, εξέδωσε νέα ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Κύπρου έναντι των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με τον κ. Σαάθ, οι εξηγήσεις του κ. Νεοφύτου ικανοποίησαν την παλαιστινιακή πλευρά.

Με τη δημοσίευση της συνέντευξης, ανέφερε, υπήρξε αρχικά φόβος ότι επίκειται αλλαγή στη στάση της Λευκωσίας και ο ίδιος δημοσίευσε σχετικό άρθρο «ως επίπληξη αδερφού προς αδερφό» και στην προσπάθεια να πούμε «Γιατί;...Εμείς δεν σας απογοητεύσαμε ποτέ και εσείς δεν μας απογοητεύσατε ποτέ. Γιατί τώρα αυτή η αλλαγή;».

Ο κ. Σαάθ πρόσθεσε ότι η Κύπρος μπορεί να διατηρεί σχέσεις με το Ισραήλ, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στις αρχές και τις δεσμεύσεις της. «Είμαι πλήρως ικανοποιημένος ότι αυτή είναι πλέον η θέση της Κύπρου» κατέληξε.

Επίσκεψη του Προέδρου Αμπάς
--------------------------------------
Σε σχέση με την επίσκεψη του Παλαιστίνιου Προέδρου Αμπάς, ο κ. Σαάθ είπε ότι θα έρθει σύντομα στην Κύπρο, πιθανώς συνοδευόμενος από υπουργική επιτροπή για τη διεξαγωγή κοινού υπουργικού συμβουλίου.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη να προσκληθούν τα δύο μέρη ξεχωριστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Σαάθ είπε ότι οι κινήσεις αυτές ματαιώθηκαν από το Ισραήλ. «Ήταν μια πολύ θετική κυπριακή εισήγηση, αλλά ο κ. Νετανιάχου δεν ανταποκρίθηκε» πρόσθεσε.

Παρατήρησε εξάλλου ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός διεθνούς φόρουμ για την επίλυση της διένεξης Ισραηλινών-Παλαιστινίων, καθώς αυτό φάνηκε ότι λειτούργησε στην περίπτωση του Ιράν και ενδεχομένως να λειτουργήσει και στη Συρία και τη Λιβύη.

Ο κ. Σαάθ εμφανίστηκε, τέλος, αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σύντομα λύση στο διαχωρισμό μεταξύ Γάζας και Δυτικής Όχθης, που θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να κατέλθουν σε εκλογές.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top