Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck και το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, σε από κοινού έρευνα τους, υπολόγισαν πως περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική δεν θα αργήσουν να χαρακτηριστούν ως «μη κατοικήσιμες», λόγω αυξημένης θερμοκρασίας.
Οι εκτάσεις που πρόκειται να μετατραπούν σε... θερμοκήπια, σήμερα φιλοξενούν περισσότερους από 500 εκατομμύρια κατοίκους. Αλλωστε, οι περιοχές που μελετήθηκαν από τους επιστήμονες είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες. Θα συνεχίσουν όμως να είναι έτσι και τα επόμενα χρόνια;
Ο όρος «κλιματικοί πρόσφυγες» είναι κάτι που είχε εξαφανιστεί από την σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία, μέχρι και τις τελευταίες δεκαετίες. Οι μεταφορές πληθυσμού από έναν τόπο σε έναν άλλο λόγω περιβαλλοντολογικών συνθηκών, ήταν κάτι που σχεδόν κανένας δεν θα σκεφτόταν πριν από μερικά χρόνια. Ωστόσο το φαινόμενο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει να υπάρχει, δείχνει σαφώς ανοδικές τάσεις, ενώ φαίνεται πως μέχρι και το τέλος του τρέχοντος αιώνα θα έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν γίνει παραπάνω από εμφανείς σε περιοχές σαν αυτές που μελέτησαν οι ερευνητές. Ο αριθμός των υπερβολικά θερμών ημερών έχει διπλασιαστεί από την δεκαετία του '70. Οι καύσωνες είναι κατά δέκα φορές πιο συχνοί, ωθώντας ήδη τους πρώτους ανθρώπους να αφήσουν την γενέτειρα τους, επανεμφανίζοντας το φαινόμενο της κλιματικής μετανάστευσης μετά από πολλούς αιώνες.
«Στο μέλλον, το κλίμα στο μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής μπορεί να αλλάξει με τέτοιο τρόπο, ώστε η ίδια η ύπαρξη των κατοίκων των περιοχών να τεθεί σε κίνδυνο» εξηγεί ένας εκ των υπευθύνων της έρευνας, ο καθηγητής Jos Lelieveld που εργάζεται και στα δύο πανεπιστήμια.
Μαζί με τους συνεργάτες του, ο Lelieveld υπολόγισε πως πρόκειται να εξελιχθούν οι θερμοκρασίες μέχρι και το τέλος του 21ου αιώνα, καταλήγοντας σε πολύ ανησυχητικά συμπεράσματα. Σύμφωνα με την έρευνα, οι περιοχές θα είναι πολύ δύσκολα κατοικήσιμες. Κατά την διάρκεια των θερμών περιόδων, η θερμοκρασία δεν θα πέφτει ποτέ κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα εκτοξεύεται πάνω από τους 46 μέσα στην ημέρα. Ολα αυτά μέχρι το 2050, καθώς πιο μετά η μελέτη δείχνει πως τα θερμόμετρα θα πιάσουν... κόκκινο, με την θερμοκρασία να ανεβαίνει πάνω από τους 50 βαθμούς Κελσίου.
Για να καταλήξουν σε αυτές τις προβλέψεις, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεράστια βάση κλιματικών δεδομένων, από το 1986 μέχρι και το 2005. Οι εκτιμήσεις τους μοιάζουν να είναι με διαφορά η πιο πιθανή εξέλιξη, αν αναλογιστεί κανείς πως ταιριάζει με 26 διαφορετικά μοντέλα που αναλύθηκαν.
Είναι αποδεδειγμένο πως από την κλιματική αλλαγή, οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι αυτές που ήδη παρουσίαζαν ακραίες θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, η Αρκτική ανεβάζει θερμοκρασία με διπλάσιους ρυθμούς από το μέσο όρο του πλανήτη. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στις ήδη «καυτές» περιοχές. Ολο αυτό, την ώρα που η Γη θερμαίνεται ολοένα και γρηγορότερα, ξεπερνώντας κάθε ιστορικό προηγούμενο. Αντίστοιχος ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, δεν έχει παρατηρηθεί ξανά.
Με την ζωή να είναι ήδη δύσκολη σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική, η περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας θα κάνει την καθημερινότητα δυσβάστακτη, δημιουργώντας χιλιάδες ή ακόμα και εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες μέχρι και το τέλος του 21ου αιώνα. Φυσικά, τα ερωτηματικά που δημιουργούνται είναι πάρα πολλά...
Πώς θα μπορέσει, για παράδειγμα, η Ευρώπη να διαχειριστεί μια νέα, πολύ εντονότερη, προσφυγική κρίση, την ώρα που ήδη δείχνει αδυναμίες; Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η νέα κατηγορία προσφύγων, που δεν είναι αναγνωρισμένη και ξεχωριστή; Θα θεωρηθεί ο ήλιος ως ένας σημαντικός λόγος για την χορήγηση ασύλου; Ολα αυτά... εν ευθέτω χρόνω.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις