Πρωτομαγιά ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα ένα νέο αριστερό κίνημα με την ονομασία «Αλληλεγγύη» (Dayanışma). Εννοείται πως καμία σχέση δεν έχει με το κόμμα της Ελένης Θεοχάρους και πρόκειται απλά για συνωνυμία
Σ’ ανακοίνωση που εξέδωσε η Χατιτζιέ Τζιαμπατζιαμπά εκ μέρους του κινήματος, εξήγγειλε τη σύστασή του λέγοντας ότι θα αγωνίζεται μεταξύ άλλων για τις αξίες της ζωής, την ισότητα σε κάθε τομέα στο νησί, την ελευθερία και την ειρήνη στην Κύπρο.
Στην εξαγγελία ίδρυσής του που δημοσιεύεται και στα ελληνικά στην ιστοσελίδα του κινήματος, αναφέρεται σε ένα καθεστώς στα βόρεια της Κύπρου που ψυχομαχεί, μια παραδοσιακή πολιτική που εξαντλείται, παραδοσιακοί πολιτικοί που δεν υπόσχονται τίποτε άλλο παρά ψέματα για το μέλλον, μια καθημερινά εντεινόμενη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική επικυριαρχία από πλευράς της Τουρκίας, η μετατόπιση του άξονα της πολιτικής σε συνδυασμό με την αποτυχία της αριστεράς να μετασχηματίσει το σήμερα και το αύριο, που αποτελούν – όπως σημειώνεται - εξελίξεις που μας έφεραν στο σημείο δημιουργίας εργαλείων για μια νέα αριστερή πολιτική.
“Είμαστε σε ένα σημείο ρήξης! Η κοινωνική και πολιτιστική καταστροφή που προκαλούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές γίνονται πλέον αισθητές ακόμα και στους πιο μικρούς πυρήνες της ζωής. Επιπρόσθετα οι συνθήκες εκμετάλλευσης στο πεδίο της εργασίας, η οικολογική καταστροφή και η ανισότητα στα κοινωνικά φύλα, είναι όλα εξελίξεις που γέννησαν την ανάγκη να ανοίξουμε ένα νέο άξονα αντίστασης”.
Οι ιδρυτές του κινήματος δηλώνουν ακτιβιστές που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για το φεμινισμό, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων, για τους αντιρρησίες συνείδησης, για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών, για την ειρήνη και την οικολογία, διακηρύσσουμε την ίδρυση της Αλληλεγγύης, ενός αγωνιστικού δικτύου που δεν είναι κάθετα ιεραρχικό.
Η Αλληλεγγύη, θέτοντας απόσταση μεταξύ των παραδοσιακών αξιών, της εξουσίας, της ισχύς και του ανταγωνισμού στα βόρεια της Κύπρου, δεν είναι μια επανάληψη των οργανωτικών μοντέλων που δοκιμάστηκαν μέχρι σήμερα, όπως αναφέρεται. “Είναι ένα μοντέλο οργάνωσης προσανατολισμένο στο να δοκιμαστεί αυτό που δε δοκιμάστηκε, ένα μοντέλο οργάνωσης οριζόντιο με δίκτυα, πλουραλιστικό, φεμινιστικό και αντικαπιταλιστικό”.
Δηλώνουν ότι θέλουν να διευρύνουν τη βάση και την προσπάθεια της “Αλληλεγγύης” με στόχο να ξεκινήσει η οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας και μιας νέας τάξης πραγμάτων στη βάση της ισότητας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. “Η ισότητα και η ελευθερία όλων όσων ζουν στο νησί μας, η νέα κοινωνική τάξη, η ειρήνη και η ομοσπονδία στην Κύπρο, αλλά και η σωτηρία από κάθε είδους κυριαρχικές σχέσεις, θα πραγματοποιηθούν οργανώνοντας μια νέα ζωή μέσα από την παρακμή του σήμερα”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις