Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Πάφου συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στο νέο έργο πολιτιστικού τουρισμού CHRISTA - Culture and Heritage for Responsible, Innovative and Sustainable Tourism Actions (Πολιτισμός και Κληρονομιά για Δράσεις Υπεύθυνου, Καινοτόμου και Βιώσιμου Τουρισμού), στο πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας Interreg Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, άλλοι εταίροι είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού (European Cultural Tourism Network - ECTN), που εδρεύει στις Βρυξέλλες και στο οποίο η ΕΤΑΠ Πάφου συμμετέχει ως μέλος από το 2012 και εκπροσωπείται στο ΔΣ από το 2014, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Βένετο - Ιταλία, η Περιφέρεια Βάστρα Γιόταλαντ - Σουηδία, η Επαρχία Γρανάδα - Ισπανία, ο Τουριστικός Σύνδεσμος Βίντζεμε - Λετονία, η Ένωση Δήμων Άβε Γκιμαράες - Πορτογαλία, ο Τουριστικός Σύνδεσμος Επαρχίας Σίμπιου - Ρουμανία και ο Δήμος Μπουργκάς - Βουλγαρία.
Το νέο έργο, όπως αναφέρεται, αποτελεί συνέχεια του έργου πολιτιστικού τουρισμού CHARTS που υλοποιήθηκε την περίοδο 2012-2014.
Ο προϋπολογισμός του νέου έργου CHRISTA είναι 1,8 εκατομμύρια ευρώ και η συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) ανέρχεται σε 1,53 εκατομμύριο ευρώ (85%), για τη περίοδο Απρίλιος 2016 – Μάρτιος 2020.
Το έργο θα υποστηριχθεί επιστημονικά, προστίθεται στην ανακοίνωση, από τέσσερα Πανεπιστήμια: το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης – Εργαστήριο Τουριστικού Σχεδιασμού, Πολιτικής και Έρευνας, καθώς και τα Πανεπιστήμια Βαρκελώνης – Ισπανία, Βαρσοβίας – Πολωνία και Ριέκα – Κροατία, όλα συνεργαζόμενα μέλη του ECTN. Ο προϋπολογισμός της Πάφου ανέρχεται σε €295.000.
Οι δέκα προορισμοί-εταίροι του έργου θα συνεργαστούν σε τέσσερεις θεματικές ενότητες για την ανάπτυξη του βιώσιμου και υπεύθυνου τουρισμού: Άυλη πολιτιστική κληρονομιά, Καινοτομία και ψηφιοποίηση, Επεξηγηματικά μέσα, και Βιομηχανική κληρονομιά.
Στο νέο έργο CHRISTA θα κεφαλαιοποιηθούν οι 12 καλές πρακτικές που εξετάστηκαν και τεκμηριώθηκαν στο έργο CHARTS, θα γίνει μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των περιοχών της σύμπραξης και θα ενημερωθούν και θα αναβαθμιστούν τα αντίστοιχα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με καινοτομίες στον πολιτιστικό τουρισμό.
Στο τέλος της πρώτης διετίας θα εκπονηθούν Σχέδια Δράσης που θα εφαρμοστούν στη δεύτερη διετία του έργου, για την ανάπτυξη βιώσιμου και υπεύθυνου πολιτιστικού τουρισμού στις περιοχές των εταίρων.
Η σύμπραξη του έργου θα συμμετέχει σε ευρωπαϊκά φόρα, συνέδρια και εκθέσεις, και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Τη πρόταση του έργου CHRISTA συνέταξε ο Μάνος Βουγιούκας, σύμβουλος ανάπτυξης και διοίκησης και συντονιστής του προηγουμένου έργου CHARTS, που είχε και την αρχική ιδέα και ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τη Συντονιστή του ECTN Ιέβα Τρέια Μοραϊτης και τους εταίρους της σύμπραξης που είναι ενεργά μέλη του ECTN.
Η πρόταση CHRISTA είναι μία από τις 64 που εγκρίθηκαν επί συνόλου 261 προτάσεων στην 1η πρόσκληση του προγράμματος Interreg Europe (δηλαδή εγκρίθηκαν 1 στις 4 προτάσεις).
Στον άξονα που εντάσσεται το έργο (Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση αποδοτικότητας των πόρων), η πρόταση είναι μία από 59 που κατατέθηκαν και μία από τις 10 που εγκρίθηκαν (δηλαδή εγκρίθηκαν 1 στις 6 προτάσεις).
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Εταιρείας Πάφου Νάσος Χατζηγεωργίου δήλωσε: “Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για την επιτυχία της Πάφου να κερδίσει την πρόταση αυτή, καθώς και για την εμπιστοσύνη που μας έχουν επιδείξει διάφοροι φορείς και πανεπιστήμια του εξωτερικού για να είμαστε επικεφαλής εταίρος”.
“Μετά από τα επιτυχώς ολοκληρωμένα ευρωπαϊκά έργα CultMark INTERREG IIIC (2004-2006) και CHARTS INTERREG IVC (2012-2014), στα οποία συμμετείχαμε ενεργά”, είπε ο κ. Χατζηγεωργίου, “συνεχίζουμε τη διαπεριφερειακή συνεργασία μας με προορισμούς από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Λετονία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Βουλγαρία, σε σημαντικά θέματα ανάπτυξης και προβολής βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 85%”.
Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή, για την ΕΤΑΠ είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη αφού είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει μέρος ως επικεφαλής εταίρος και μέσα από τις δράσεις θα εδραιωθεί ακόμη περισσότερο η Πάφος ως τουριστικός προορισμός.
Η Πάφος έχει συνεχή και σημαντική συνεισφορά στον πολιτιστικό τουρισμό, αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά προγράμματα και ως μέλος του ECTN, είπε, προσθέτοντας πως στο νέο έργο θα εξεταστούν οι συνέργειες του πολιτισμού και της κληρονομιάς με τη καινοτομία και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και θα εκπονηθεί, μεταξύ άλλων, Σχέδιο Δράσης.
“Αναμένουμε την έναρξη του προγράμματος και φυσικά τους σημαντικούς εταίρους να κατέλθουν στην Πάφο κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2017”, κατέληξε.
Ο συντονιστής της πρότασης CHRISTA για το ECTN Μάνος Βουγιούκας δήλωσε πως το νέο έργο CHRISTA στο πρόγραμμα Interreg Europe θα εφαρμόσει τη ‘Χάρτα της Θεσσαλίας’ για τον βιώσιμο πολιτιστικό τουρισμό που διαμορφώθηκε στο προηγούμενο έργο CHARTS, σχετικά με θέματα αιχμής, όπως αξιοποίηση και ανάδειξη της άυλης και της βιομηχανικής κληρονομιάς, με καινοτομίες και ψηφιοποίηση, καθώς και νέα επεξηγηματικά μέσα.
Σημειώνεται πως στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν αρχές σημαντικών πολιτιστικών προορισμών, όπως η Βενετία, η Γρανάδα, το Γκέτεμποργκ και η Πάφος. Συμμετέχουν οι επιτυχημένες Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες του Σίμπιου (2007), του Γκιμαράες (2012) και της Ρίγα (2014), η ήδη επιλεγμένη Πάφος (2017) και η υποψήφια Μπουργκάς (2019).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις