Σε μια έκθεση 148 σελίδων, που παρουσιάστηκε σήμερα επισήμως στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν (DGECFIN) και η Εurostat χειρίστηκαν τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος σε 6 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Κύπρο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αφενός η Κομισιόν δεν ήταν δεόντως αυστηρή, αφετέρου έγιναν λάθη διαδικασίας, διαφάνειας και μεθοδολογίας, σε πολλές περιπτώσεις.
Ωστόσο το Ελεγκτικό Συνέδριο συμπεραίνει πως στην Κύπρο η κατάσταση και ο χειρισμός που έγινε ήταν πολύ καλύτερος από ότι στα άλλα 5 κράτη. Ακόμα όμως και έτσι τα συμπεράσματα και οι συστάσεις του ΕΕΣ προς την Κομισιόν ισχύουν erga omnes.
Συγκεκριμένα το κείμενο της έκθεσης αναφέρει: "Από τις χώρες του δείγματός μας, μόνον η Κύπρος σημείωσε σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μετά την αποδοχή της υπαγωγής της σε πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής (Απρίλιος 2013). Από την τελευταία διαθέσιμη αξιολόγηση προκύπτει ότι η Κύπρος έχει υλοποιήσει πλήρως το μεγαλύτερο μέρος των συμφωνηθέντων μέτρων, αν και με κάποια καθυστέρηση. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Κύπρος τέθηκε υπό στενότερη και διεξοδικότερη παρακολούθηση, καθώς και υπό αυστηρότερους κανόνες εφαρμογής", αναφέρεται στη παράγραφο 125 των προκαταρκτικών συμπερασμάτων.
Το ΕΕΣ αναφέρει ότι το 2008, η Κύπρος παρουσίαζε λόγο χρέους προς ΑΕγχΠ ύψους 45, 3 %. "Κατά την υπό εξέταση περίοδο, η Κύπρος βρέθηκε αντιμέτωπη με μια βαθύτατη κρίση, με αρνητικό μέσο ονομαστικό ρυθμό ανάπτυξης (-1,0%) και παραγωγικό κενό -2,1 %. Η αύξηση κατά 61,4 εκατοστιαίων μονάδων (από 45,3 % το 2008 σε 106,7 % το 2015) του οικείου λόγου χρέους προς ΑΕγχΠ μπορεί να εξηγηθεί από τον αρνητικό αντίκτυπο όλων των καθοριστικών παραγόντων: πρωτογενές αποτέλεσμα (– 18,4 εκατοστιαίες μονάδες), φαινόμενο χιονοστιβάδας (– 26,4 εκατοστιαίες μονάδες) και προσαρμογή αποθεμάτων-ροών (– 16,6 εκατοστιαίες μονάδες)."
Σημειώνει δε ότι η Κύπρος κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή τραπεζική κρίση και κατέγραψε αύξηση 61,4 εκατοστιαίων μονάδων στον λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά την περίοδο 2008-2015, με εκρηκτική αύξηση της τιμής του μεταξύ του 2008 και του 2013 (από 45,3 % σε 102,2 %). Παρά ταύτα, από το 2013, έτος υπαγωγής της χώρας σε πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής, η δυναμική του χρέους μετριάστηκε και ο λόγος σταθεροποιήθηκε το 2014 (107,5 %) και το 2015 (106,7 %).
Σε σχέση με το χρέος αναφέρεται ότι "η Κύπρος, η οποία εντάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής τον Απρίλιο του 2013, προβλέπεται να συμμορφωθεί προς την τιμή αναφοράς του χρέους το 2018".
Στις απαντήσεις που ήδη έδωσε στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο η Κομισιόν, αναφέρεται ότι "Η Κύπρος αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή τραπεζική κρίση και παρουσίασε αύξηση 63,3% στον λόγο χρέους προς ΑΕγχΠ κατά την περίοδο 2008-2015, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε το διάστημα μεταξύ 2008 και 2013 (από 45,1% σε 102,5%).” Παρά ταύτα, από το 2013, έτος υπαγωγής της χώρας σε πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής, η δυναμική του χρέους άρχισε να αλλάζει και ο λόγος σταθεροποιήθηκε το 2014 (108,2%) και το 2015 (108,4%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που παραθέτει η Κομισιόν είναι ελαφρώς διαφορετικά σε σχέση με αυτά του ΕΕΣ, παρότι το κείμενο είναι το ίδιο. Στην έκθεση του ΕΕΣ, παραδοσιακά περιλαμβάνεται ένας πίνακας με τις απαντήσεις και τις διορθώσεις της Κομισιόν επί των στοιχείων και των δεδομένων.
Ο στόχος που είχε τεθεί είχε αποτυπωθεί ως εξής "οι κυπριακές Αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν μέση ετήσια δημοσιονομική προσπάθεια της τάξης τουλάχιστον του 13⁄4 % του ΑΕγχΠ κατά την περίοδο 2010-2012."
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις