Τον μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος στην Ευρώπη (43 χώρες) έχουν οι Κύπριοι άνδρες!
Αυτό προκύπτει από τη μεγαλύτερη μελέτη που διεξήχθη ποτέ παγκοσμίως για την παχυσαρκία. Η έρευνα αυτή, πάντως, «κολακεύει» τις Κύπριες σε σχέση με τους άνδρες, αφού τις κατατάσσει στην 11η θέση στην Ευρώπη.
Επικεφαλής της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 700 ερευνητές από όλο τον κόσμο, ήταν επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου. Ανάμεσα στους ερευνητές ήταν και οι Κύπριοι δρ. Παναγιώτης Γιάλλουρος, επισκέπτης αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο δρ. Σάββας Σάββα από το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο «Υγεία του Παιδιού».
Η ερευνητική ομάδα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέλυσε μετρήσεις του βάρους και του ύψους σχεδόν 20 εκατομμυρίων ενηλίκων που προέρχονταν από τις περισσότερες χώρες του κόσμου και δημιούργησε χάρτες και πίνακες που δείχνουν τα δεδομένα στην κάθε χώρα και πώς συγκρίνονται μεταξύ τους.
Επίσης, οι ερευνητές υπολόγισαν και συνέκριναν τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε ενήλικες άνδρες και γυναίκες από το 1975 έως το 2014.
Σ
ημειώνεται ότι ο ΔΜΣ είναι δείκτης του βάρους του κάθε ατόμου σε σχέση με το ύψος του και δείχνει κατά πόσο το βάρος του είναι μέσα στα υγιή όρια. Τα δεδομένα της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «The Lancet» στις 2 Απριλίου, κατέδειξαν ότι μέσα σε τέσσερις δεκαετίες η παχυσαρκία παγκόσμια στους άνδρες έχει τριπλασιαστεί, από 3,2% το 1975 σε 10,8% το 2014.
Στο ίδιο διάστημα, η παχυσαρκία στις γυναίκες υπερδιπλασιάστηκε από 6,4% το 1975 σε 14,9% το 2014. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, μεταφράζεται σε 266 εκατομμύρια παχύσαρκους άνδρες και 375 εκατομμύρια παχύσαρκες γυναίκες παγκόσμια το 2014. Παράλληλα, διαφαίνεται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει αυξήσει το μέσο βάρος του κατά περίπου 1,5 kg ανά κάθε δεκαετία μετά το 1975.
Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, ποσοστό 2,3% των ανδρών παγκόσμια και 5% των γυναικών πάσχουν σήμερα από σοβαρή παχυσαρκία, η οποία χαρακτηρίζει όσους έχουν ΔΜΣ πάνω από 35 kg/m2. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η κατάσταση αυτή είναι γνωστό ότι εκθέτει το άτομο σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη, καρδιοπάθειας και καρκίνου.
Ανάλυση των δεδομένων από κάθε χώρα έδειξε ότι οι περισσότεροι παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες ζουν σήμερα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό σοβαρά παχύσαρκων ανδρών και γυναικών.
Στην Ευρώπη οι χαμηλότεροι ΔΜΣ καταγράφηκαν για τις μεν γυναίκες στην Ελβετία για τους δε άνδρες στη Βοσνία.
Στην Κύπρο, σύμφωνα με τον δρ. Γιάλλουρο, ανάμεσα στο 1975 και 2014 ο μέσος ΔΜΣ στους άνδρες αυξήθηκε κατά 3,9 μονάδες (από 23,9 σε 27,8) και στις γυναίκες κατά 3,2 μονάδες (από 23,2 σε 26,4).
Με βάση τις προβλέψεις των ερευνητών, αν η παγκόσμια τάση του ΔΜΣ των τελευταίων χρόνων συνεχιστεί, το 2025 ποσοστό 18% των ανδρών και 21% των γυναικών παγκόσμια θα είναι παχύσαρκοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις