LIKE ONLINE

Γιατί είμαστε εξαρτημένοι από το κινητό μας - Η επιστημονική εξήγηση

Γιατί είμαστε εξαρτημένοι από το κινητό μας - Η επιστημονική εξήγηση

Είναι πλέον κοινή εικόνα παντού. Ανθρωποι με το smartphone στο χέρι ελέγχουν τους λογαριασμούς τους στα social media και τα email τους σε καφέ, εστιατόρια ή περπατώντας στον δρόμο.

Η εξάρτηση του σύγχρονου ανθρώπου από το κινητό τηλέφωνο και γενικότερα τις συσκευές με οθόνες είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Και υπάρχει μία επιστημονική εξήγηση για αυτό. «Είναι κάτι κοινό, θέλουμε συνέχεια να τσεκάρουμε το κινητό μας. Αυτό συνδέεται με την ντοπαμίνη που απελευθερώνεται στον εγκέφαλο όταν βρίσκουμε μία νέα πληροφορία, ή κάποιος επικοινωνεί μαζί μας και μας κάνει να νιώσουμε ότι ενδιαφέρονται για εμάς», εξηγεί στο Business Insider η γιατρός Ντελάινι Ράστον.

Η ίδια σκηνοθέτησε το «Screenagers», ένα ντοκιμαντέρ για την υπερβολική χρήση κινητών συσκευών από παιδιά και εφήβους. «Ο εγκέφαλος των παιδιών είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερη δεκτικότητα της ντοπαμίνης που απελευθερώνεται όταν κάνουμε ταυτόχρονα πολλά πράγματα ή είμαστε μπροστά σε μία οθόνη», εξηγεί η γιατρός.

Οσο για τους τρόπους αντιμετώπισης, το πρώτο που προτείνει είναι να βάζει κανείς εφικτούς στόχους. «Για παράδειγμα στο ντοκιμαντέρ, μία έφηβη μου είπε ότι όταν βγαίνει με την παρέα της, βάζουν τα κινητά τους στο μέσο του τραπεζιού. Οποιος το ελέγξει πρώτος, είναι εκείνος που θα πρέπει να πληρώσει το γεύμα», λέει η Ράστον.

Σημειώνοντας ότι πολλοί επιστήμονες τάσσονται υπέρ των διαλειμμάτων από την τεχνολογία, η γιατρός προτείνει κάτι άλλο. «Μπορούμε να πούμε για παράδειγμα στην παρέα ''Ας τσεκάρουμε όλοι τα κινητά μας για 10 λεπτά και μετά ας τα βάλουμε στην άκρη''».

Η εξάρτηση από την οθόνη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια στις ημέρες μας, προειδοποιεί η Ράστον, καθώς αποτελεί αντικείμενο τριβής ο χρόνος που περνούν με το κινητό στο χέρι, σε σύγκριση με τον χρόνο που επικοινωνούν μεταξύ τους.

«Πρότασή μου είναι να το αντιμετωπίσουν και όχι να το αφήσουν ελπίζοντας ότι είναι κάτι περαστικό. Να προσπαθούν να κάνουν σύντομες συζητήσεις, σε εβδομαδιαία βάση. Αυτός είναι ένας εντυπωσιακός τρόπος για να αλλάξει σταδιακά αυτή η κατάσταση», καταλήγει η Ράστον.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top