ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2016 για την κυπριακή οικονομία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2016 για την κυπριακή οικονομία

Η Ελληνική Τράπεζα εκτιμά πως οι μακροοικονομικές προοπτικές της Κύπρου είναι θετικές, με την οικονομία να αναμένεται να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης κατά το 2016, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 2%.

Σημειώνει ακόμα πως η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να οδηγήσει σε βελτίωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας, με την ανεργία να αρχίζει να εμφανίζει σταδιακή υποχώρηση. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, υπό την πίεση των μειώσεων των τιμών του πετρελαίου.

Όπως επισημαίνει ανάλυση της Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών της Τράπεζας, η προσήλωση στην υλοποίηση του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη.

«Η καλύτερη από την αναμενόμενη εξέλιξη της οικονομίας σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, επέτρεψαν μέσα σ’ ένα κλίμα βελτιωμένης εμπιστοσύνης την ολοκλήρωση του Προγράμματος, νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα και χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης. Το γεγονός αυτό, καταδεικνύει την ευελιξία της κυπριακής οικονομίας και αναδεικνύει παράλληλα τις προοπτικές του σύγχρονου οικονομικού περιβάλλοντος της χώρας», αναφέρεται.

Τονίζεται ωστόσο ότι η επιστροφή σε βιώσιμη πορεία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διόρθωση των στρεβλώσεων, που έχει αναδείξει η οικονομική κρίση και από τη δημιουργία ενός αυστηρότερου κανονιστικού πλαισίου, πάνω στο οποίο θα βασιστεί η επανάκτηση της εμπιστοσύνης της κυπριακής κοινωνίας και των ξένων επενδυτών.

Υπογραμμίζεται ακόμα ότι ο βαθμός αβεβαιότητας παραμένει, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα θέματα που χρειάζονται επίλυση, όπως ο υψηλός δείκτης των μη παραγωγικών χορηγήσεων, η υψηλή ανεργία και η υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων της δημόσιας υπηρεσίας. Ειδικότερα, τονίζεται ότι κύριος παράγοντας για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος είναι η αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη παραγωγικών χορηγήσεων.

Η Υπηρεσία θεωρεί, επίσης, ότι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για την αφερεγγυότητα και τις εκποιήσεις, καθώς και η υιοθέτηση νέων πολιτικών στρατηγικής ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας, θα αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία προς την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top