Tην ακράδαντη πεποίθησή του μέχρι και σήμερα ότι δεν έχει κάνει οτιδήποτε λάθος, εξέφρασε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου αντεξεταζόμενος από τον εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Ηλία Στεφάνου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Στεφάνου, ο κ. Ερωτοκρίτου εξέφρασε τη θέση ότι όταν ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης δημοσιοποίησε αποσπάσματα από την έκθεση του Ποινικού Ανακριτή Παναγιώτη Καλλή, ο ίδιος αντελήφθηκε «ότι είχε ένα σκοπό μόνο, την εκπαραθύρωσή μου από τη Νομική Υπηρεσία». «Εκατάλαβα το και η σύγκρουση ήταν μετωπική», πρόσθεσε.
Παράλληλα, επέμενε για τα λεχθέντα κατά τη διάρκεια περιστατικού στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα το οποίο, κατά τον ίδιο, προκάλεσε πλήρη ρήξη στις σχέσεις τους, ότι η Αστυνομία εισηγήθηκε την ποινική δίωξη στην υπόθεση Providencia, ότι ο ίδιος έδωσε οδηγίες να πάει το τρόλεϊ με την υπόθεση στον Γενικό και δεν ρώτησε την αρμόδια λειτουργό του Ποινικού Αρχείου για το θέμα παρά αρκετές μέρες αργότερα γιατί ανέμενε ότι ο κ. Κληρίδης θα διενεργούσε έρευνα, καθώς και ότι πρώτος εισηγήθηκε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το περιεχόμενο των καταγγελιών του Στέλιου Κοιλιάρη και πως δεν προηγήθηκε οποιαδήποτε συνάντηση με τον Κώστα Κληρίδη στην οποία τον πληροφόρησε ότι ο ίδιος είχε αποφασίσει να διορίσει ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή.
Σκοπός η εκπαραθύρωσή μου από τη Νομική Υπηρεσία
Ο κ. Ερωτοκρίτου αρνήθηκε ότι προσπάθησε να μάθει από τον Γενικό Εισαγγελέα το αποτέλεσμα της έρευνας Καλλή. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Γενικός Εισαγγελέας οχυρώθηκε στο γραφείο του αποφεύγοντας ακόμη περισσότερο οποιαδήποτε επαφή μαζί μου. Ούτε μου επιτρεπόταν εμένα, με βάση τις προηγούμενες σχέσεις που είχαμε, να του μιλήσω έστω με φιλικό ή συναδελφικό τρόπο να μου πει το αποτέλεσμα. Το περιεχόμενο της δημοσιογραφικής του διάσκεψης το έμαθε ο κ. Ερωτοκρίτου όταν, καθώς έβγαινε ο κ. Κληρίδης από το γραφείο του για να παραστεί στη διάσκεψη, η γραμματέας του παρέδωσε στην γραμματέα του κ. Ερωτοκρίτου κλειστό φάκελο που περιείχε τις τρεις σελίδες που διάβασε ο κ. Κληρίδης.
Ο ψυχραιμότερος των ανθρώπων αποκλείεται να μην έχανε την ψυχραιμία του, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είχε ακόμη περισσότερο λόγο γιατί “λόγω της δημόσιας δράσης είμαι σε θέση να καταλάβω πότε μια ενέργεια γίνεται καλοπροαίρετα και χωρίς πρόθεση”. Καταλάβαινα «ότι είχε ένα σκοπό μόνο, την εκπαραθύρωσή μου από τη Νομική Υπηρεσία», είπε. Εκαταλάβά το, πρόσθεσε, «και η σύγκρουση ήταν μετωπική».
Η Αστυνομία μου έκανε εισήγηση για ποινική δίωξη
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το γεγονός ότι κατά τη δημοσιογραφική του διάσκεψη στις 15/4/2015 ο ίδιος σε έξι τουλάχιστον διαφορετικές περιπτώσεις αναφέρθηκε σε εισήγηση της Αστυνομίας για άσκηση ποινικής δίωξης, ο κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «επιμένω μέχρι σήμερα ότι η Αστυνομία μου έκανε εισήγηση να γίνει ποινική δίωξη».
Ανέφερε ότι διάβασε όλη την έκθεση της Ανακρίτριας Βαρβάρας Πόντου και ότι, κατά τον ίδιο, το μοναδικό ερώτημα που υπέβαλε η κ. Πόντου, ήταν αυτό στο οποίο αναφέρεται στο κατά πόσο το πληρεξούσιο ήταν έγκυρο ή όχι, και πως αν δεν είναι έγκυρο, τότε πιθανώς να υπάρχουν ποινικές ευθύνες. “Δέχθηκα την εισήγηση, μια εκ των δύο”, είπε.
Αρνήθηκε επίσης ότι άσκησε οποιαδήποτε πίεση στον Αρχηγό της Αστυνομίας ή στην Αστυνομία γενικότερα.
Ακράδαντη πεποίθηση ότι δεν έχω κάνει οτιδήποτε λάθος
Ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε επίσης ότι μέχρι σήμερα ο ίδιος διατηρεί ακράδαντη την πεποίθηση ότι δεν έχει κάνει οτιδήποτε λάθος.
Αρνήθηκε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι θα προχωρούσε με το διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή. Ούτε μιλήσαμε, ούτε κουβεντιάσαμε με τον Γενικό Εισαγγελέα. Ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να μίλησε με άλλους. Μαζί μου όχι, είπε ο κ. Ερωτοκρίτου.
Σε άλλη ερώτηση διευκρίνισε ότι όταν ζητάς μιαν έρευνα δεν μπορείς να ξέρεις από πριν το αποτέλεσμα. Είχα ατράνταχτη την πεποίθηση ότι ήμουν αθώος, γι' αυτό το λόγο τη ζήτησα, ανέφερε. Εκτός και εάν μου αποδίδετε τόσα πολλά που εγώ, παρασυρόμενος από το δημόσιο αίσθημα, είπα «`σικιμέ` έκανα τα, αλλά θα γίνει δημόσια έρευνα και αυτή θα με καλύψει», κατά την έκφρασή του.
Έδωσα οδηγίες στην Σερδάρη
Απαντώντας σε ερωτήσεις του εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής για το θέμα της ενημέρωσης ή όχι του Γενικού Εισαγγελέα σχετικά με την απόφασή του για άσκηση ποινικής δίωξης στην υπόθεση Providencia, o κ. Ερωτοκρίτου επέμενε ότι ο «η θέση μου είναι ότι εγώ έδωσα οδηγίες στην κ. Σερδάρη. Απλά, παραστατικά και ζωντανά». Απαντώντας σε ερώτηση γιατί ο ίδιος δεν είπε στις 26/11 στον Γενικό Εισαγγελέα να ρωτήσει την κ. Σερδάρη, είπε ότι δεν είπα αυτό το πράγμα διότι αν του έλεγα θα του υποδείκνυα τι θα κάνει.
Αν πήγαινα (να βρω την λειτουργό του Ποινικού Αρχείου) και πάλι θα εμπλεκόμουν με την καχυποψία που υπήρχε, είπε, προσθέτοντας ότι ανέμενε με βάση τις αρχές της φυσικής δικαιοσύνης ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα έκανε το αυτονόητο, κατά τον ίδιο, δηλαδή να ακούσει και τις δύο πλευρές.
«Όχι μόνο δεν έκανε το αυτονόητο αλλά εσείς ο ίδιος εξαιρέσατε την κ. Σερδάρη από μάρτυρα την οποία θα φέρνατε στο δικαστήριο», ανέφερε.
Σε κάποια στιγμή ο κ. Ερωτοκρίτου εξέφρασε παράπονο ότι «με έχετε τρεις ημέρες εδώ, και με κατηγορείτε ακόμα για τον αέρα που αναπνέω», προσθέτοντας ότι «δεν μπορώ να καταλάβω το μένος», δήλωση για την οποία αργότερα απολογήθηκε στον κ. Στεφάνου, ζητώντας «να το εκλάβετε ως ρητορική τοποθέτηση».
Ο Κ. Κληρίδης με αντιμετώπιζε με καχυποψία
Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για το συμβάν που έγινε στο γραφείο του κ. Κληρίδη μέσα Οκτωβρίου 2013 και κατά τη διάρκεια του οποίου σύμφωνα με τον ίδιο ο κ. Κληρίδης του είπε ότι «μόνο οι γάδαροι δεν κτυπούν την πόρτα» και το οποίο σύμφωνα με τον κ. Ερωτοκρίτου προκάλεσε πλήρη ρήξη στις σχέσεις τους, ο κ. Ερωτοκρίτου επέμενε παρά τις περί αντιθέτου υποβολές του κ. Στεφάνου ότι συνέβηκε. Σε ερωτήσεις γιατί δεν το ανέφερε ενώπιον του κ. Καλλή ή του Συμβουλίου του Ανωτάτου στην προσφυγή του Γενικού Εισαγγελέα για απόλυσή του, ανέφερε ότι δεν το σκέφθηκε αλλά ότι κατά τον ίδιο έδωσε μια σαφή εικόνα των κακών σχέσεων που διατηρούσε με τον κ. Κληρίδη.
Αναφερόμενος στο συμβάν, διαβεβαίωσε ότι «τρόμαξα διότι κατάλαβα την ένταση, αυτό που έβγαζε από μέσα του». Διευκρίνισε παράλληλα ότι αν το έκανε αυτό προσωπικότητα αντιπαραθετική, ένας άνθρωπος εξωστρεφής δεν θα ήταν επικίνδυνο, αλλά ένας εσωστρεφής, κατά τον ίδιο, «είναι πάρα πολύ επικίνδυνο πράγμα». Το κατάλαβα από τότε ότι δεν θα πηγαίναμε καλά λόγω αυτής της ιστορίας, είπε.
Ο κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ακόμη ότι γενικά ένοιωθε από την αρχή ότι ο Γενικός Εισαγγελέας τον αντιμετώπιζε με καχυποψία και ότι όποτε «έβλεπε παραπολιτικό δυσμενές γι' αυτόν ή ευνοϊκό προς εμένα ενοχλείτο ωσάν να τα διεύθυνα εγώ».
Απαντώντας σε ερώτηση αν γνώρισε τους συσχετισμούς που έκανε ο κ. Καλλής από τις ερωτήσεις που του υπέβαλε κατά την κατάθεσή του, ανέφερε ότι αντιλήφθηκε από τον τρόπο που παραλλήλιζε τις ημερομηνίες ότι μου απέδιδε διαπλοκή. Ήταν φανερό τούτο, είπε. Σε επιπρόσθετη ερώτηση αναγνώρισε ότι όταν μου υπέβαλλε ερωτήματα για το χρόνο κατάλαβα πού το πήγαινε, προσθέτοντας ωστόσο ότι θεώρησα τη θεωρία του, εξωπραγματική, παντελώς ανυποστήρικτη.
Εκτός από τις 19 και 21 Απριλίου που έχουν ήδη οριστεί, δόθηκαν και οι ημερομηνίες 10, 13 και 16 Μαΐου στις 0900.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις