Η Κύπρος συνδεδεμένο μέλος του CERN

Η Κύπρος συνδεδεμένο μέλος του CERN

Το καθεστώς του συνδεδεμένου μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας (CERN) απέκτησε την 1η Απριλίου η Κύπρος, ανακοίνωσε το CERN.

Σύμφωνα με το CERN, το καθεστώς του συνδεδεμένου μέλους αποτελεί το στάδιο πριν την πλήρη ένταξη.

Η παραχώρηση της ιδιότητας του συνδεδεμένου μέλους ακολούθησε της επικύρωσης της συμφωνίας, που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2012 από τον τότε Γενικό Διευθυντή του CERN Ρολφ Χόιερ και τον τότε Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργο Δημοσθένους.
Η Γενική Διευθύντρια του CERN καλωσόρισε την Κύπρου στην οικογένεια του CERN.

Η ιδιότητα του συνδεδεμένου μέλους επιτρέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία να παρευρίσκεται σε συνεδριάσεις του Συμβουλίου του CERN, Κύπριοι επιστήμονες θα μπορούν να γίνουν μέλη του προσωπικού του Οργανισμού, ενώ κυπριακές εταιρείες μπορούν να διεκδικούν συμβόλαια του CERN, ανοίγοντας έτσι ευκαιρίες για βιομηχανική συνεργασία σε τομείς προηγμένης τεχνολογίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, επιστήμονες από την Κύπρο έχουν συμμετείχαν σε πειράματα του CERN, όπως το μεγάλο επιταχυντή συγκρουόμενων δεσμών ηλεκτρονίων ποζιτρονίων (LEP) και τη συνεργασία CMS και ειδικότερα συνεισέφεραν στην εξέλιξη του σωληνοειδούς μαγνήτη και του ηλεκτρομαγνητικού καλοριμέτρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

«Θέλω να ταφώ στο χώμα, σε απλό τάφο» - Η διαθήκη του Πάπα Φραγκίσκου και οι τελευταίες επιθυμίες του για την κηδεία

«Θέλω να ταφώ στο χώμα, σε απλό τάφο» - Η διαθήκη του Πάπα Φραγκίσκου και οι τελευταίες επιθυμίες του για την κηδεία

Έτοιμος για την ημέρα που θα πέθαινε ήταν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το βαρύ αξίωμα ήταν ο Πάπας Φραγκίσκος που είχε περιγράψει -και δημόσια- πού και πώς ήθελε να γίνει η κηδεία του, που θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο - από την Τετάρτη θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

BEST OF TOTHEMAONLINE