Προς επίλυση οδηγείται το ζήτημα της παροχής δανείων από πλευράς Τραπεζών για υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος παρέστη σε συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής.
Κατά τη συνεδρία συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι προοπτικές της βιομηχανίας στην Κύπρο. `Οπως επισημάνθηκε από τον Υπουργό, οι εγχώριες εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση σε ποσοστό 13% το 2015.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως έγινε μια πολύ καλή συζήτηση, η οποία πρέπει να συνεχιστεί σε τομεακό επίπεδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους τομείς που ενδιαφέρουν την Κύπρο στο βιομηχανικό τομέα.
Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν προοπτικές για αναβάθμιση της βιομηχανίας, είπε πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εγχώριων εξαγωγών για το 2015, αυτές ήταν αυξημένες κατά 13%, κάτι που συμβαίνει τα τελευταία 3 χρόνια, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάκαμψη της οικονομίας. “Οπωσδήποτε υπάρχουν προοπτικές, το ζητούμενο είναι να επιλύσουμε και τα προβλήματα που έχουμε και αφορούν είτε βιομηχανικές περιοχές, είτε γραφειοκρατία, αλλά και να θέσουμε στοχοπροσηλωμένα τη στρατηγική μας και την πολιτική μας για το ποιούς τομείς μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε περαιτέρω”, είπε.
Ερωτηθείς ποίοι τομείς πρωταγωνιστούν στις εγχώριες εξαγωγές, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως είναι ο τομέας των φαρμακευτικών προϊόντων, των τυροκομικών και ιδιαίτερα του χαλουμιού και το τσιμέντο. Όπως σημείωσε, το σύνολο των εγχώριων εξαγωγών ανέρχεται στα 823 εκ. ευρώ το 2015, σε σχέση με 730 εκ. το 2014.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της έλλειψης ρευστότητας, οι τράπεζες ήταν διστακτικές στο να συμβάλουν στη χρηματοδότηση κάποιου έργου που εγκρινόταν από τα συγχρηματοδοτούμενα ταμεία της ΕΕ. `Υστερα από διαβουλεύσεις μηνών με τις τράπεζες, και τη συμβολή του Γενικού Λογιστηρίου, έχει επιτευχθεί μια διευθέτηση, την οποία ζητούσαν και οι τράπεζες, με βάση την οποία θα συμβάλλουν με μεγαλύτερο ποσοστό στα σχέδια που θα εγκρίνονται.
Όσον αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, είπε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά σχέδια ανοικτά τα οποία αφορούν την νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την μεταποίηση, ενώ τον Ιούνιο θα προστεθούν τα σχέδια της αγροτικής ανάπτυξης.
Όπως εξήγησε, σε όλα τα συγχρηματοδοτούμενα σχέδια το κράτος συμβάλλει με 50%, και το πρόβλημα που υπήρχε μέχρι σήμερα είναι πως οι τράπεζες ήταν διστακτικές να χρηματοδοτήσουν το υπόλοιπο του ποσού, κάτι που σε ένα μεγάλο βαθμό έχει επιλυθεί και θα πρέπει να αναμένουμε τις ανακοινώσεις από το Υπουργείο αλλά και από τις τράπεζες.
Οπως ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης, από τα 93 εκ. που θα δοθούν σε συγχρηματοδοτούμενα έργα την περίοδο 2014-2020, το Υπουργείο του έχει εξαγγείλει συγχρηματοδοτήσεις ύψους 15,3 εκ. για τη γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα, 17,7 εκ. για την ανταγωνιστικότητα, 18 εκ. για την επιχειρηματική καινοτομία, 8 εκ, για τον οινοποιητικό τομέα και 1 εκ για τη μεταποίηση.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε πως η Επιτροπή έχει κινηθεί σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος αφορά μια νέα ολοκληρωμένη βιομηχανική πολιτική, ο δεύτερος αφορά τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο τρίτος αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ο τέταρτος την εξωστρέφεια.
Ο κ. Ζαχαρίου είπε πως έχουμε εξαγωγές του ύψους των 221 εκ. από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες, 103 εκ. από τις γαλακτοκομικές και 65 εκ. από τη βιομηχανία των τσιμέντων. Πρόσθεσε πως το μερίδιο της βιομηχανίας στο ΑΕΠ στην Κύπρο πιο παλιά ανερχόταν στο 25% και σήμερα έχουμε φτάσει, και με τις αυξήσεις των τελευταίων ετών, μόλις στο 7%.
“Είναι για αυτό που χρειάζεται η μελέτη του όλου κεφαλαίου που ονομάζεται βιομηχανία, με στόχο μελλοντικά να φτάσουμε στο 20%”, είπε, και πρόσθεσε πως ένα γεγονός που βοήθησε πάρα πολύ τη βιομηχανία σήμερα είναι η μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία φθάνει στο 46% τα τελευταία χρόνια.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος της βιομηχανίας πηγάζουν από τις διαρθρωτικές αδυναμίες και την καθυστέρηση ή την απουσία των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, και ιδιαίτερα από την απουσία στρατηγικής για στήριξη και ενίσχυση του τομέα.
Όπως είπε, ως ΑΚΕΛ ανέφεραν στον Υπουργό Εμπορίου πως το Υπουργείο του θα πρέπει να σχεδιάσει μια νέα βιομηχανική πολιτική, με στόχους, στρατηγικές και μέτρα που θα εμπνέουν εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις, ώστε να επενδύσουν στον κλάδο της βιομηχανίας. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να αποφασιστεί εάν επιθυμεί η Πολιτεία να υπάρχει η βιομηχανία και τί είδους βιομηχανία, εντάσσοντας την στη συνέχεια στην αναπτυξιακή πολιτική του κράτους.
Πρόσθεσε πως είναι αναγκαίο να σχεδιαστούν δράσεις και μέτρα που θα αυξάνουν την παραγωγικότητα και θα μειώνουν το κόστος σε ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα, ώστε να ενισχύεται αφενός η ανταγωνιστικότητα της μεταποιητικής βιομηχανίας, και αφετέρου να παρέχεται η δυνατότητα για αύξηση των εξαγωγών, συμβάλλοντας έτσι στην βελτίωση της εισροής εσόδων.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ `Αγγελος Βότσης είπε πως έχει καταγραφεί η πρόθεση του Υπουργού για το πώς θα λειτουργήσει την επόμενη περίοδο για να ενισχυθεί η βιομηχανία στον τόπο. “Έχουμε καταγράψει με ικανοποίηση τις δύο μεγάλες δυνάμεις όσον αφορά τις εξαγωγές που είναι τα φάρμακα και το χαλούμι, όπου θα πρέπει να ενισχυθεί η όλη προσπάθεια και να προβλέψουμε τυχόν προβλήματα στο μέλλον, ώστε να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί”, είπε.
Πηγή — ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία
• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις