Σε κλίμα αβεβαιότητας αναμένεται να αρχίσουν την Δευτέρα (4/4) στις 16:00 οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - κουαρτέτου.
Η Κυριακή, 3 Απριλίου, σημαδεύτηκε από ένα ακόμη «ιστορικό» επεισόδιο στην πορεία της ελληνικής κρίσης με την ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι εξελίξεις καθίστανται πλέον απρόβλεπτες για την πορεία του ελληνικού προγράμματος καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Ο τόνος της επιστολής Λαγκάρντ για πρώτη φορά δεν ακολουθεί τις συνήθεις διπλωματικές διατυπώσεις του Ταμείου και αντί να κλείνει συντηρεί το μέτωπο των τελευταίων εικοσιτετραώρων με την ελληνική κυβέρνηση μετά τη διαρροή της τηλεφωνικής συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλεσκου.
Με δεδομένο ότι οι επικεφαλής της τρόικας βρίσκονται στο ξενοδοχείο Χίλτον και ότι οι διαπραγματεύσεις είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν στις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας μένει να φανεί τι τελικώς θα συμβεί καθώς στελέχη της κυβέρνησης, πριν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή Λαγκάρντ, έλεγαν ότι πρώτα θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από την πλευρά του ΔΝΤ και μετά να αρχίσει ο διάλογος για την ουσία της αξιολόγησης.
Τα βασικά μηνύματα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ είναι τα εξής:
1. "Δείχνει" προς την πλευρά της Αθήνας για την υποκλοπή και τη διαρροή της συνομιλίας και κάνει λόγο για απειλές! Αναφέρει σε αυστηρό ύφος ότι πρέπει να γίνει σεβαστός ο ιδιωτικός χαρακτήρας των συνομιλιών μεταξύ των μελών της αποστολής του Ταμείου και η προσωπική τους ασφάλεια. Σημειώνει επίσης ότι "το ΔΝΤ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις καλή τη πίστει και όχι με απειλές, ενώ δεν επικοινωνεί μέσω διαρροών".
2. Χαρακτηρίζει «απλώς ανοησίες» την ιδέα ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική απαντώντας με αυτό τον εντελώς ασυνήθιστο τρόπο στις κατηγορίες της κυβερνητικής εκπροσώπου και στην επιστολή του Πρωθυπουργού.
3. Στηρίζει απόλυτα τον Τόμσεν και διαψεύδει κατηγορηματικά τις προσδοκίες της Αθήνας ότι θα απομάκρυνε ή θα αδρανοποιούσε τον Δανό πρώην ελεγκτή καθώς εκφράζει την πλήρη στήριξη και κάλυψή της στη διαπραγματευτική ομάδα του Ταμείου. «Η ομάδα», σημειώνει η Λαγκάρντ, «αποτελείται από έμπειρο προσωπικό το οποίο απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης και προσωπικής μου υποστήριξης».
4. Θέτει θέμα εμπιστοσύνης για την ελληνική κυβέρνηση. «Συμφωνώ μαζί σας», αναφέρει προς τον Πρωθυπουργό, «ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις οικοδομούνται στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και το περιστατικό αυτού του Σαββατοκύριακου με έκανε να προβληματιστώ ως προς το αν πράγματι μπορούμε να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας για τις δηλώσεις της άλλης πλευράς. Επειτα από σκέψη, ωστόσο, αποφάσισα να επιτρέψω στη ομάδα μας να επιστρέψει στην Αθήνα να συνεχίσει τις συζητήσεις».
5. Παρουσιάζει εικόνα μεγάλης απόστασης στις διαπραγματεύσεις και όχι επικείμενης συμφωνίας όπως έκαναν κυβερνητικές πηγές τις τελευταίες ημέρες. Σημειώνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση από την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα ικανοποιούσε τις απαιτήσεις του Ταμείου και θα μπορούσε έτσι να την παρουσιάσει στο Διοικητικό Συμβούλιο προς έγκριση. Τονίζει ότι θα υποστηρίξει μόνο ένα αξιόπιστο πρόγραμμα, διαφορετικά εκτιμά ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη κι έτσι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σύντομα να πάρει κι άλλα μέτρα.
6. Αναφέρεται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα τον οποίο προτρέπει να κινηθεί με ταχύτητα! Η επικεφαλής του Ταμείου εμφανίζεται στην επιστολή της να υπενθυμίζει στον Πρωθυπουργό ότι πρόσφατα του εξήγησε στο τηλέφωνο, ότι για να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ώστε να υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα να επιτευχθούν, πρέπει να γίνει μεγαλύτερη ανακούφιση χρέους.
«Για το συμφέρον του ελληνικού λαού, πρέπει να οδηγήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις σε μια ταχεία ολοκλήρωση» αναφέρει, θέλοντας έτσι να διαψεύσει ότι το Ταμείο καθυστερεί ηθελημένα τη διαπραγμάτευση.
Μετά από αυτή την ασυνήθιστη τοποθέτηση από την πλευρά της κυρίας Λαγκάρντ το ενδιαφέρον εστιάζεται στη στάση που θα τηρήσει από εδώ και εμπρός η ελληνική κυβέρνηση και βεβαίως στο πως θα κινηθούν η Γερμανία και οι υπόλοιποι εταίροι της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωζώνης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις