Το ποσό των 269.000 ευρώ κατάφερε να συγκεντρώσει μέσα σε τέσσερις μήνες, από δωρεές Γερμανών πολιτών, και να το διαθέσει για τις ανάγκες νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας, ένας Έλληνας ο οποίος κατάγεται από την Καλλιθέα Δράμας αλλά ζει εδώ και 44 χρόνια στη Γερμανία.
Πρόκειται για τον Αθανάσιο Γιάννη, καθηγητή στο Ινστιτούτο Οργανικής Χημείας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου της Λειψίας, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα την Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, φέρνοντας ως δωρεά μηχανήματα και ιατροφαρμακευτικά υλικά.
Ο κ. Γιάννης μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο περιθώριο διάλεξης που έδωσε το μεσημέρι στο αμφιθέατρο Μεταξάς του Ιπποκράτειου με θέμα «Επιγενετικά φάρμακα στις παιδιατρικές παθήσεις: Δημιουργώντας μια άλλη αντικαρκινική γενιά φαρμάκων» .
Από τη Γερμανία με αγάπη για την Ελλάδα
«Στη Ελλάδα με φέρνει η αγάπη μου. Όταν κάνεις κάτι με αγάπη και σε ενδιαφέρει ο τόπος και οι άνθρωποι που υποφέρουν δεν έρχεσαι ποτέ με άδεια χέρια. Κι όταν ο τόπος αυτός έχει εξαθλιωθεί και υπάρχουν 3 εκατομμύρια ανασφάλιστοι άνθρωποι -και όχι μόνον αυτοί, αλλά υπάρχουν και χιλιάδες πρόσφυγες που υποφέρουν και αυτοί, δεν μπορείς να κλείσεις τα μάτια και να πεις «η ζωή είναι ωραία και συνεχίζω». Θα πρέπει να δούμε και τους πρόσφυγες ως ανθρώπους που χρειάζονται περίθαλψη και να τους συμπεριφερθούμε με σεβασμό», λέει ο κ. Γιάννης.
Σχετικά με την καμπάνια που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι για τη συγκέντρωση βοήθειας προς την Ελλάδα και από τις δωρεές των Γερμανών πολιτών μαζεύτηκε το ποσό των 269.000 ευρώ, αναφέρει:
«Τον περασμένο Ιούνιο, σε τέσσερις μήνες, συγκεντρώθηκε αυτό το ποσό χωρίς πολλά λόγια, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Υπάρχουν Γερμανοί που είναι φίλοι μας. Δεν είναι μονάχα ο Σόιμπλε, που τον κατακρίνουμε και ο οποίος έκανε αυτά τα οποία έκανε και που δεν ήταν πάντα τα σωστά. Υπάρχουν και οι άλλοι Γερμανοί, οι οποίοι μας αγαπούν και δεν αντέχουν αυτή την κατάντια της ελληνικής πολιτείας και οι οποίοι μας βοήθησαν. Και να φανταστείτε ότι υπάρχει άνθρωπος ο οποίος έδωσε μια και έξω 8.000 ευρώ δωρεά», τονίζει ο κ Γιάννης.
Όπως ο ίδιος αναφέρει, από το ποσό που συγκεντρώθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας, οι 100.000 διατέθηκαν για την ανακαίνιση του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του νοσοκομείου «Ελπίς» της Αθήνας, 60.000 για το Τμήμα Λευχαιμίας της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Πατρών, οι 80.000 για τις ανάγκες του Χαμόγελου του Παιδιού και περίπου 20.000 για την επιδιόρθωση της στέγης του Καπνικού Σταθμού στην Κατερίνη, όπου στεγάζεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Ιατρείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο της Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας.
Η σημερινή δωρεά του κ. Γιάννη προς την Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκράτειου περιλαμβάνει μηχάνημα αναρρόφησης, δύο νεφελοποιητές, μηχάνημα βρογχοσκόπησης, καθώς και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Η δωρεά αυτή δεν προέρχεται από το ποσό που συγκεντρώθηκε από την καμπάνια, αλλά από τον ίδιο και από προσφορές φίλων του.
«Εκεί που ζω είμαι καλά δικτυωμένος, με ξέρουν ως άνθρωπο που συλλέγει πράγματα για την Ελλάδα. Υπάρχουν γιατροί συνάδελφοι οι οποίοι έχουν φέρει δικά τους πράγματα, π.χ. ο ένας μαζεύει ταινίες μέτρησης σακχάρου, ο άλλος μαζεύει σύριγγες, βοηθούν όλοι», αναφέρει ο κ. Γιάννης.
Η σημασία της επιγενετικής στην ανθρώπινη υγεία
Μιλώντας για τη σημασία της επιγενετικής στην ανθρώπινη υγεία και τις ανθρώπινες ασθένειες, ο κ. Γιάννης εξηγεί ότι η επιγενετική είναι ένα καινούριος κλάδος της βιοϊατρικής, όπου συμπράττουν η χημεία, η βιολογία και η ιατρική.
«Έχουμε ήδη τα 5 πρώτα επιγενετικά φάρμακα, τα οποία ενσωματώνονται ήδη στην αντικαρκινική θεραπεία με αρκετά ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Αυτού του είδους η έρευνα ξεκίνησε στην ουσία πριν 10-15 χρόνια, και έχει ήδη αποφέρει καρπούς. Αυτά τα φάρμακα αφορούν και παιδιά. Έχουμε ογκολογικές ασθένειες, οι οποίες προέρχονται από μεταλλάξεις που έχουν γίνει στο γονιδίωμα. Γι’ αυτό οι ογκολογικές ασθένειες, οι καρκίνοι κ.λπ. εμφανίζονται ως επί το πλείστον σε μεγαλύτερες ηλικίες. Όταν ένα έμβρυο έχει έναν όγκο του Βιλμς ή ένα παιδάκι 2 ή 5 ετών παθαίνει λευχαιμία αυτό δεν οφείλεται σε μεταλλάξεις διότι δεν έχει μεταλλάξεις στο γονιδίωμά του. Η εξήγηση είναι η εξής: Υπάρχει το DNA το οποίο δίνει την πληροφορία (τι χρώμα έχουν τα μάτια μας, τα μαλλιά μας, πως είναι το σώμα μας κ.λπ.), αλλά υπάρχει κι ένα άλλο στοιχείο, οι λεγόμενες ιστόνες που είναι πρωτεΐνες οι οποίες χρησιμοποιούνται από τη φύση για να "πακεταριστεί" το DNA και να συμπυκνωθεί για να υπάρχει σε έναν πολύ στενό χώρο που είναι ο χώρος του πυρήνα . Αυτές οι πρωτεΐνες -οι οποίες θα έλεγα ότι είναι "αδέλφια" με το DNA- αποφασίζουν για την έκφραση του γονιδιώματος. Αποφασίζουν για τη δυναμική, την ταχύτητα και τον τρόπο έκφρασης του γονιδιώματος μας. Και όταν αυτές οι πρωτεΐνες μεταβληθούν για τον άλφα ή βήτα λόγο τότε έχουμε μια διαφορετική έκφραση του γονιδιώματός μας, η οποία μπορεί να καταλήξει σε ογκολογικές ασθένειες -και όχι μόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι π.χ μια ενδομητρίωση, το άσθμα ή αυτοάνοσα. Δεν είναι πάντα ο καρκίνος ο οποίος έχει σχέση με την επιγενετική», αναφέρει ο κ Γιάννης.
Παράλληλα επισημαίνει ότι στον τομέα της επιγενετικής βρίσκονται σε εξέλιξη τουλάχιστον 20 κλινικές δοκιμές που αφορούν στη δημιουργία καινούργιων εναλλακτικών φαρμάκων με καινούργιες ιδιότητες .
«Ένα άλλο σημαντικό είναι ότι ίσως βρισκόμαστε στα πρόθυρα της θεραπείας κληρονομικών παθήσεων. Εκεί όπου το γονιδίωμά μας έχει υποστεί βλάβη παθαίνουν βλάβες και οι ιστόνες και εκφράζονται π.χ. με παθήσεις όπως η αταξία του Friedreich, το σύνδρομο Rett σύνδρομο Kabuki ή το σύνδρομο Angelman», προσθέτει ο κ. Γιάννης.
Τα φυσικά προϊόντα - Πείτε «όχι» στο κόκκινο σπαθόλαδο
Ως ειδικός σε θέματα οργανικής χημείας και χημείας φυσικών προϊόντων, ο κ Γιάννης μιλάει για τις δραστικές ουσίες που υπάρχουν στη φύση, αναφέροντας ως παράδειγμα το βάλσαμο ή σπαθόχορτο (Hypericum Perforatum).
«Το βάλσαμο το έχει περιγράψει ο Ιπποκράτης. Έχει ορισμένες θεραπευτικές ιδιότητες και έχει επίσης καταπραϋντικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες οι οποίες βασίζονται στα συστατικά που έχει το φυτό. Εμείς ερευνούμε τα συστατικά που έχει το φυτό και μετά προσπαθούμε να εξηγήσουμε τον τρόπο δράσης. Αυτό θα πει χημεία φυσικών προϊόντων. Ένα από τα συστατικά του βάλσαμου, η υπερφορίνη, η οποία έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, έχει μεγάλη επίδραση στον τομέα της επιγενετικής. Αλλά το βάλσαμο έχει και μια άλλη ουσία την υπερικίνη, η οποία είναι δηλητήριο. Το σπαθόλαδο που έχει κόκκινο χρώμα είναι το δηλητήριο. Όταν το φτιάχνετε θα πρέπει προσέχετε να μη το εκθέτετε στον ήλιο γιατί υπάρχει το φαινόμενο της φυτοφωτοτοξίκωσης, δηλαδή ο ήλιος το μετατρέπει σε κάποιες άλλες ουσίες οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα και στο δέρμα. Επίσης αφού βάλει κανείς το σπαθόλαδο δεν πρέπει να εκθέτει το σώμα του στον ήλιο. Το σπαθόλαδο που δεν είναι δηλητήριο είναι αυτό που δεν έχει κόκκινο χρώμα», εξηγεί ο κ Γιάννης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες
• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα
• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις