Η 65χρονη Zaha Hadid, η παγκοσμίου φήμης Βρετανή αρχιτέκτονας με καταγωγή από το Ιράκ, πέθανε από καρδιακή προσβολή την Πέμπτη (31/3), ενώ βρισκόταν σε νοσοκομείο του Μαϊάμι όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία για τη βρογχίτιδα.
Τα κτίρια που σχεδίασε η Hadid βρίσκονται σε πολλά σημεία ανά τον κόσμο και ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Royal Institute of British Architects.
Στην Κύπρο έγινε γνωστή, όταν ανέλαβε τον σχεδιασμό της νέας πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία.
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης εκφράζει τη μεγάλη του θλίψη για τον αναπάντεχο χαμό της διακεκριμένης αρχιτέκτονος Dame Zaha Hadid και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του στην οικογένειά της και στους συνεργάτες της στο αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects.
“Μας λυπεί το γεγονός ότι δεν θα μπορέσει να δει το έργο της Πλατείας Ελευθερίας να ολοκληρώνεται. Μας αφήνει όμως σημαντική κληρονομιά με όλα τα υπέροχα έργα που έχει σχεδιάσει σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Πλατείας Ελευθερίας στο κέντρο της πρωτεύουσας της Κύπρου”, αναφέρει ο κ. Γιωρκάτζης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Η ζωή και το έργο της
Η Ζάχα Χαντίντ γεννήθηκε στις 31.10.1950 στην Βαγδάτη. Είναι η πιο γνωστή εκπρόσωπος της σχολής του ντεκονστρουκτιβισμού (αποικοδομητισμός). Σπούδασε Μαθηματικά στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού πριν κινηθεί προς τη μελέτη στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αρχιτεκτονικής Ένωσης Λονδίνου.
Μετά από την αποφοίτησή της συνεργάστηκε με τους αρχιτέκτονες δασκάλους της, τον Έλληνα Ηλία Ζέγγελη και τον Ολλανδό μαθητή του Ρεμ Κούλχαας στο Γραφείο για τη Μητροπολιτική Αρχιτεκτονική (OMA – Office for Metropolitan Architecture). Εκεί έγινε συνέταιρος το 1977.Το 1980 άνοιξε στο Λονδίνο το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 δίδαξε επίσης στην Αρχιτεκτονική Ένωση του Λονδίνου.
H ιρακινή αυτή αρχιτεκτόνισσα με έδρα στο Λονδίνο είχε γίνει διάσημη πολλά χρόνια προτού αρχίσει να χτίζει τη δεκαετία του ’90. H ξεχωριστή εικαστική ευχέρειά της όχι μόνο της διασφάλισε μια ηγετική θέση στο νεωτερικό αρχιτεκτονικό κίνημα του deconstruction αλλά και μια σειρά σημαντικά έργα που τη δεκαετία του ’90 άρχισαν να υλοποιούν τα – ουτοπικά ως τότε – σχέδιά της. Εχοντας κατασκευάσει τον υπερδυναμικό ριζοσπαστικό πυροσβεστικό σταθμό της Vitra (1993, Weil am Rhein), το LF1 (1999, Weil am Rhein) και τον πύργο για σκι του Ινσμπουργκ (2002, Αυστρία), έχει τελευταία αρχίσει να συλλέγει πρώτα βραβεία αρκετών διεθνών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.
Το 2002 η Χαντίντ κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό σχεδίου για να σχεδιάσει το νέο γενικό σχέδιο πόλης της Σιγκαπούρης.Τον Ιούνιο του 2003 εγκαινιάστηκε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (CAC) που σχεδίασε για το Σινσινάτι. Το 2004 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Βραβείο Πρίτσκερ, το αντίστοιχο Νόμπελ Αρχιτεκτονικής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις