ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «Δεκάλογος της Νέας Εποχής» από την Σάβια Ορφανίδου

Ο «Δεκάλογος της Νέας Εποχής» από την Σάβια Ορφανίδου

Η Σάβια Ορφανίδου, υποψήφια Βουλευτής ΔΗΣΥ Λευκωσίας και οικονομολόγος στο επάγγελμα σχολιάζει με σχετικό της άρθρο την επόμενη μέρα, μετά την έξοδο από το μνημόνιο και τις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσει η Κύπρος για να αξιοποιήσει τις συνθήκες που δημιουργούνται.

 

Δεκάλογος της Νέας Εποχής

Το Μνημόνιο είναι πλέον παρελθόν. Η νέα εποχή που ξεκινά πρέπει να χαρακτηρίζεται από ουσιαστική πολιτική βούληση για μεταρρυθμιστικές αλλαγές που θα συμβάλλουν στην επίσπευση της αναπτυξιακής προοπτικής της Κύπρου και στην ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Κυριότερα, σε δέκα σημαντικούς τομείς.

1. Εκσυγχρονισμός των Ημικρατικών Οργανισμών και ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, με στόχο την αύξηση της ευελιξίας και της λογοδοσίας τους. Είναι καιρός να θεσμοθετηθούν οι διαδικασίες για δημοσιονομική διαχείριση, για την ετοιμασία στρατηγικών σχεδίων και προϋπολογισμών, για διορισμό των μελών των ΔΣ μακριά από κομματικές παρεμβάσεις αλλά και για τις αστικές ευθύνες τους, καθώς επίσης και για τη δημιουργία και κατάργηση Ημικρατικών.

2. Ουσιαστική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας με στόχο την προώθηση της κινητικότητας με βάση υφιστάμενες ανάγκες, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αξιολόγησης, προαγωγών και ανέλιξης και τη διασύνδεση των αυξήσεων στο κρατικό μισθολόγιο με την πορεία της οικονομίας. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων.

3. Προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και, κατ’ επέκταση, της μείωσης της γραφειοκρατίας. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνουμε επιχειρήσεις και πολίτες στις συναλλαγές τους με το κράτος, εξοικονομούμε χρόνο και πόρους για πιο παραγωγικούς τομείς και ενισχύουμε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Η Εσθονία τα κατάφερε, το ίδιο μπορούμε και εμείς.

4. Περαιτέρω αύξηση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους και αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής. Με την ενοποίηση των δύο φορολογικών τμημάτων και με την ενίσχυση δομών και ανθρώπινου δυναμικού, το νέο Τμήμα Φορολογίας θα πρέπει να στοχεύσει στην περαιτέρω αύξηση των εσόδων από τους μεγαλο-οφειλέτες που στρατηγικά δεν πληρώνουν και στην προώθηση φορολογικών κινήτρων σε επιχειρήσεις και επενδυτές.

5. Προσέλκυση ξένων επενδύσεων, μέσα από τη θεσμοθέτηση διαδικασιών για προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων και μέσω της παροχής κινήτρων. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία δημιουργίας καζίνου, η παραχώρηση σε στρατηγικό επενδυτή των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού της Λεμεσού και η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη ΣΥΤΑ. Παράλληλα, θα πρέπει να θωρακιστούν περαιτέρω οι συστημικές μας τράπεζες με ξένα κεφάλαια.

6. Προώθηση της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων και του γενικού συστήματος υγείας. Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα, έχουν καταστήσει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για λήψη τελικών πολιτικών αποφάσεων για το ποιό σύστημα υγείας πρέπει να εφαρμόσουμε. Για δεκαετίες ο φορολογούμενος πολίτης πληρώνει χωρίς να επωφελείται. Ήρθε η ώρα για ουσιαστικές τομές στο νευραλγικό τομέα της υγείας.

7. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος με την προώθηση μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής. Η Κύπρος δεν είναι μόνο θάλασσα και ήλιος. Με τις κατάλληλες δομές και κίνητρα, μπορούμε να προωθήσουμε τον ιατρικό, θρησκευτικό και αθλητικό τουρισμό στην Κύπρο.

8. Ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από την προώθηση της Αναπτυξιακής Στρατηγικής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων μας. Με αυτό τον τρόπο θα αναζωογονηθεί το παζάρι, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα αναχαιτιστεί η υψηλή ανεργία.

9. Εφαρμογή μιας μακροπρόθεσμης Ενεργειακής Στρατηγικής. Μέσω της ουσιαστικής εφαρμογής του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου, της προώθησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυριότερα, της συνετή διαχείριση της εξόρυξης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Η Κύπρος έχει αυτό το σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Ας το εκμεταλλευτούμε με σύνεση.

10. Η μεγαλύτερη αλλαγή ξεκινά βεβαίως από μέσα μας. Και αφορά την αλλαγή στην νοοτροπία και στον τρόπο σκέψης μας. Τα λάθη και τα παθήματα του παρελθόντος είναι ακόμη νωπά. Οφείλουμε να πάρουμε τα μαθήματα, να αφήσουμε στο παρελθόν τους λαϊκισμούς και τα μεγάλα ανούσια λόγια και να συνεχίσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα τη μεταρρυθμιστική πορεία. Η διατήρηση της αξιοπιστίας μας, την οποία έχουμε κερδίσει με θυσίες, είναι το άλφα και το ωμέγα της όλης προσπάθειας για αλλαγή.

Ευελπιστώ ότι η πορεία προς τη νέα εποχή είναι ανεπιστρεπτί. Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας, αυτό που πραγματικά μας αξίζει.

 

Σάβια Ορφανίδου

www.saviaorphanidou.com

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top