ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος: Άψογη η στάση Τσίπρα έναντι Κύπρου στη συμφωνία για το προσφυγικό

Πρόεδρος: Άψογη η στάση Τσίπρα έναντι Κύπρου στη συμφωνία για το προσφυγικό

«Άψογη» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τη στάση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, κατά την πρόσφατη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, στις Βρυξέλλες, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ανέφερε παράλληλα ότι κατέστησε σαφές προς τους εταίρους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι «μια ανύπαρκτη χώρα δεν είναι δυνατόν να καλείται να συναινέσει στο άνοιγμα κεφαλαίων» και ζήτησε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και υλοποίηση των υποχρεώσεων της Άγκυρας, προτού η Τουρκία να αναμένει την ανταπόκριση της κυπριακής πλευράς.

Μιλώντας το πρωί σε φοιτητές και καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι ήταν για τον ίδιο μια δοκιμασία, καθώς υπήρχε η εμμονή της Τουρκίας - που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία - για άνοιγμα πέντε ενταξιακών κεφάλαια που μονομερώς είχε παγώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η δυσκολία, συνέχισε, «εναπόκειται στο γεγονός ότι βρέθηκα προ διλήμματος να έρθω σε αντιπαράθεση με την ελληνική Κυβέρνηση» την οποία κατά κύριο λόγο αφορούσε η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά, «αλλά την ίδια ώρα, σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό, να έρθω σε αντιπαράθεση με την τουρκική Κυβέρνηση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας ότι «η στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν άψογη», σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας «παρά την ανάγκη να καταλήξει σε συμφωνία, όχι μόνο δεν άσκησε την οποιαδήποτε πίεση, αλλά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στήριξε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι δεν μπορούσε να παραγνωριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία χάρη μιας συμφωνίας». «Αυτό ήταν ένα σημαντικό στήριγμα για μένα», πρόσθεσε.

Συνέχισε, αναφερόμενος σε παρεμβάσεις και επαφές που έγιναν, μέσα από τις οποίες «κατανόησαν οι εταίροι μας ότι δεν θα ήταν δυνατόν να αναμένουν από μια χώρα υπό κατοχή, από μια χώρα η οποία στις πολιτικές της αιτήτριας για να ενταχθεί χώρας, δηλαδή της Τουρκίας, ήταν ανύπαρκτη».

«Είχα καταστήσει σαφές ότι μια ανύπαρκτη χώρα δεν είναι δυνατόν να καλείται να συναινέσει στο άνοιγμα κεφαλαίων. Συνεπώς, αυτό που έπρεπε και όφειλε η Τουρκία να πράξει ήταν πρώτα να αναγνωρίσει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της με βάση το Πρωτόκολλο της Άγκυρας ή το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και εν συνεχεία να αποταθεί και να αναμένει ανταπόκριση από δικής μας πλευράς» τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «παραμείναμε μέχρι τέλους άκαμπτοι στα θέματα αρχής», ενώ την επίτευξη συμφωνίας διευκόλυνε και η Γαλλία, με το ξεπάγωμα του κεφαλαίου 33 που αφορά τον προϋπολογισμό.«Αυτό που εύχομαι είναι να δω [τη συμφωνία] να υλοποιείται» είπε.

Στην ενημέρωση των φοιτητών από την Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο και τον τερματισμό της παρουσίας της Τρόικας, κάτι που, όπως είπε, είχε σημασία στη Σύνοδο Κορυφής.

«Υλοποιώντας με συνέπεια το πρόγραμμα, έχουμε κατορθώσει να σταθούμε στα πόδια μας, να ανακτήσουμε την αξιοπιστία του κράτους μας και του τραπεζικού συστήματος» είπε.

Αυτό, συνέχισε, είχε μεγάλη σημασία και κατά τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, καθώς «απεξαρτημένοι πλέον από τους δανειστές, δεν επιτρέψαμε να ασκηθούν οι όποιες πιέσεις σε βασικά θέματα εθνικού ενδιαφέροντος».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης ότι η απεξάρτηση από την Τρόικα δημιούργησε και μια νέα δυναμική στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, η βάση συζήτησης για τη λύση του οποίου είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία

Ανέφερε ότι μετά την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί δημιουργήθηκε κλίμα συναντίληψης ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους και ως αποτέλεσμα υπήρξε πρόοδος σε αρκετά θέματα. «Αυτή η πρόοδος όμως δεν μπορεί και να δημιουργήσει την πλάνη ότι έχουμε ξεπεράσει σοβαρά προβλήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αφορούν τις ανησυχίες, τις έγνοιες, τις επιδιώξεις της ε/κ κοινότητας» είπε.

Εξήγησε, ακολούθως ότι οι δυσκολίες αφορούν θέματα που άπτονται είτε των αρμοδιοτήτων της κεντρικής Κυβέρνησης, είτε των κρατιδίων, το περιουσιακό, τις εδαφικές αναπροσαρμογές, τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης της λύσης και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων.

«Καταβάλλουμε προσπάθειες έτσι ώστε να σμικρυνθούν οι υπάρχουσες διάφορες», προκειμένου να υπάρξει ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός, χωρίς νικητές και ηττημένους, πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι ο παράγοντας του χρόνου είναι σημαντικός, καθώς παγιώνονται τετελεσμένα και τουρκοποιείται το κατεχόμενο τμήμα του νησιού. «Δεν μπορεί να μην λαμβάνεται υπόψη ο παράγων χρόνος, χωρίς αυτό να είναι το καθοριστικό» είπε και πρόσθεσε ότι το 2004 ήταν εξ αυτών που στήριξαν το σχέδιο Ανάν, όμως «δηλώνω απόλυτο σεβασμό στη βούληση του 76% που το απέρριψε».

Ανέφερε, παράλληλα, ότι μέσα από το διάλογο, η επιδίωξη είναι οι πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν που οδήγησαν τον λαό να πει όχι, να αντιμετωπιστούν κατά τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στις ανησυχίες του 76% και των υπολοίπων Ε/κ, για να γίνει αποδεκτή η λύση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων κατά πόσο υπάρχει χρονοδιάγραμμα στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην αρνητική εμπειρία του 2004 και είπε πως επιδίωξη είναι η κατάληξη σε λύση το συντομότερο δυνατόν, με ελευθέρα βούληση και όχι καθ’ υπόδειξη τρίτων.

Ανέφερε τέλος ότι μια ενδεχόμενη λύση θα παραπεμφθεί στο λαό σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, όπως έγινε το 2004, για να τύχει της έγκρισής του

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top