Τα οικονομικά δεδομένα είναι σημαντικά για την επιτυχή εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση της Γραμματείας Διακοινοτικής Συνεργασίας ΔΗΣΥ, με τίτλο «Κυπριακό: Προοπτικές και Προβλήματα της Οικονομίας».
Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι, όπως ανέφερε, αυτό γίνεται αντιληπτό και από την διεθνή κοινότητα.
«Κρίνουμε πολύ θετικά την ανάληψη της ευθύνης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα για μελέτη αυτής της παραμέτρου», είπε.
Όπως επεσήμανε, είναι σημαντικό «να εργαστούμε όλοι μαζί ώστε η λύση να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Να δημιουργεί οφέλη για όλους, να είναι λειτουργική και οικονομικά βιώσιμη, και να θέτει τα θεμέλια για μια σημαντική οικονομική ανάπτυξη. Αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε. Αυτό συνεπάγεται ότι οι οικονομικές παράμετροι της λύσης πρέπει να εξεταστούν και να αποφασιστούν κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας».
Είπε επίσης ότι θεωρεί λανθασμένη την προσέγγιση ότι πρέπει πρώτα να φτάσουμε στη λύση και έπειτα να κοιτάξουμε τα οικονομικά της δεδομένα, αντιπαραβάλλοντας ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να εξετάζουμε και τα οικονομικά δεδομένα έτσι ώστε να γνωρίζουμε ότι μια ενδεχόμενη λύση είναι εφικτό να εφαρμοστεί. Αυτό, είπε, αποτελεί βασικό κανόνα προγραμματισμού.
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι οι οικονομικές προκλήσεις μιας ενδεχόμενης λύσης, θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν σε τρεις βασικούς πυλώνες.
Πρώτον: Τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την διευθέτηση του περιουσιακού. Δηλαδή, οι αποζημιώσεις για όσες περιουσίες δεν θα αποδοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες, στα πλαίσια των κριτηρίων που θα συμφωνηθούν.
Όπως ανέφερε, το Γραφείο Προγραμματισμού υπολόγισε το 2004 ότι το 65% του κόστους μιας ενδεχόμενης λύσης θα αφορούσε τις αποζημιώσεις για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στη τ/κ συνιστώσα πολιτεία. Σήμερα, πρόσθεσε, ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, αφού έχει ήδη συμφωνηθεί ότι οι ιδιοκτήτες περιουσίας θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ αποκατάστασης, μερικής αποκατάστασης, χρηματικής αποζημίωσης, ανταλλαγής και αποζημίωσης σε ακίνητη περιουσία στη συνιστώσα πολιτεία, στην οποία επιθυμούν να ζήσουν.
«Ως αποτέλεσμα, οι οικονομικοί πόροι που θα απαιτηθούν για αποζημιώσεις θα είναι σημαντικά μικρότεροι αφού αρκετοί εκτοπισμένοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να επιλέξουν την μορφή της αποζημίωσης που απαιτείται».
Αναμφίβολα, πρόσθεσε, η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει τις οικονομικές ευθύνες που της αναλογούν σε αυτό το ζήτημα, όπως Όπως επίσης και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεισφέρει γενναιόδωρα.
«Ωστόσο δεν τρέφουμε αυταπάτες. Δεν πιστεύουμε ότι θα μας χαρίσουν δεκάδες δις ευρώ για να επιλύσουμε το περιουσιακό, και εκτιμώ, εν πάση περιπτώσει, ότι δεν είναι σε τέτοια επίπεδα το κόστος. Θα πρέπει όμως να μειώσουμε περαιτέρω το κόστος των αποζημιώσεων σε ρευστό μέσα από τις επιλογές που ανέφερα προηγουμένως και μέσα από τη συμφωνία για εδαφικές αναπροσαρμογές», ανέφερε.
Αυτό, είπε, μπορεί να επιτευχθεί, μέσα από τη διασύνδεση του περιουσιακού με το εδαφικό. «Αυτή είναι η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού, αυτή είναι και η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο και στηρίζουμε», ανέφερε.
Είπε ακόμα ότι η επιστροφή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων και περιουσιών υπό ε/κ διοίκηση, εξ ορισμού θα μειώσει το κόστος των αποζημιώσεων. Έχει υπολογιστεί, ανέφερε, ότι εδαφικές αναπροσαρμογές που θα επιτρέπουν στο 50% των εκτοπισμένων να επιστρέψουν στις οικίες τους υπό ε/κ διοίκηση, αντιστοιχούν σε περιουσία αξίας 25 δις ευρώ, που θα επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες, μειώνοντας ανάλογα και το κόστος αποζημιώσεων.
«Εξού και η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση όσο το δυνατό περισσότερες περιουσίες υψηλής αξίας. Τουτέστιν, οι εναπομείναντες περιουσίες οι οποίες θα υπόκεινται στη θεραπείας τη μερικής ή πλήρους αποζημίωσης θα είναι πολύ χαμηλότερης συνολικής αξίας από αυτές που θα επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση. Μειώνοντας ανάλογα και το κόστος αποζημιώσεων», επεσήμανε.
Ως δεύτερο σημείο ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στο κόστος για τη δημιουργία υποδομών και απαραίτητων έργων ανάπτυξης στις υπό εδαφική αναπροσαρμογή περιοχές.
«Οι επενδύσεις σε υποδομές θα διασφαλίσουν την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την Κύπρο και θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Θα επωφεληθούν και οι δύο κοινότητες ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο χιλιάδων εκτοπισμένων. Εκεί όπου άλλοι βλέπουν κόστος, εμείς βλέπουμε ευκαιρίες και επενδύσεις», είπε.
Ως τρίτο σημείο, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στο κόστος λειτουργίας και τη δομή του ομοσπονδιακού κράτους και των συνιστωσών πολιτειών.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «δεν έχουμε διασώσει τον τόπο μας από μια οικονομική καταστροφή, με τις θυσίες του λαού μας, μόνο και μόνο για να ξαναφέρουμε την Τρόικα σε λίγα χρόνια».
Όπως ανέφερε, η ενοποίηση δύο ξεχωριστών οικονομικών μοντέλων, είτε αυτό αφορά τις κρατικές δαπάνες και τις κοινωνικές παροχές, είτε τον τραπεζικό τομέα και τον τομέα των υπηρεσιών, θα πρέπει να γίνει με τρόπο τέτοιο, που να θέτει κοινούς δημοσιονομικούς στόχους και ισχυρή εποπτεία.
Με αυτό τον τρόπο, ανέφερε, δεν θα γίνεται βαρίδιο η μια πολιτεία στην άλλη, ή στην ομοσπονδιακή δομή, αλλά μαζί να δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης.
«Εξάλλου, μια σοβαρή και δημοσιονομικά σταθερή ενωμένη Κύπρος, θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί πλήρως τα οφέλη της επανένωσης και να προσελκύσει σοβαρούς θεσμικούς επενδυτές», σημείωσε.
Ταυτόχρονα, είπε, θα πρέπει να εξευρεθεί οικονομική ισορροπία στην οικονομική βιωσιμότητα της λύσης, με προτεραιότητα στην εφαρμογή της συμφωνίας, έτσι ώστε όλες οι ομοσπονδιακές δομές να είναι στη θέση τους και όλες οι πρόνοιες της συμφωνίας να μπορούν να εφαρμοστούν ομαλά.
Ο κ. Νεοφύτου έστειλε το μήνυμα σε όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ότι η διατήρηση του υφιστάμενου status quo δεν είναι βιώσιμη και κρύβει πολλούς κινδύνους για το μέλλον τους.
Πρόσθεσε ότι ο χρόνος είναι μια πολυτέλεια την οποία καμία από τις δύο κοινότητες δεν έχει. Την ίδια στιγμή, είπε, κανένας δεν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει την ποιότητα της λύσης για χάρη του χρόνου. Η λύση θα πρέπει να είναι λειτουργική, είπε, να αντέχει στο χρόνο και να φαίνεται λογική στις επερχόμενες γενιές.
Ανέφερε τέλος ότι ένα από τα δυνατά στοιχεία της νέας διαδικασίας, είναι η συμφωνία των δύο ηγετών ότι μόνο μια συμφωνημένη λύση μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις