Σε νέες καταγγελίες για παράνομες υπερχρεώσεις αυτή τη φορά από την εταιρεία ανακύκλωσης Green Dot Cyprus προβαίνει ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος προς τον Γενικό Ελεγκτή και τον Γενικό Εισαγγελέα.
Στη δεκασέλιδη επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, ο Δήμαρχος Πάφου καταγγέλλει ότι μόνο στον Δήμο Πάφου τα τελευταία 7 χρόνια, διαπίστωσε βάσει ερευνών του υπερχρεώσεις 206 χιλιάδων ευρώ.
Στην επιστολή του ο κ. Φαίδωνος προβάλλει τον ισχυρισμό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει σε σχέση με την Green Dot και τη συνεργασία της με τον δήμο Πάφου, «στοιχειοθετούνται παράνομες χρεώσεις για αποκομιδή και διαχείριση αποβλήτων συσκευασιών». Συγκεκριμένα οι καταγγελίες αφορούν την αποκομιδή και διαχείριση υλικών τα οποία δεν αποτελούν συσκευασία στη ροή χαρτιού/χαρτονιού.
Ο Δήμαρχος Πάφου πριν στην στείλει την επιστολή προχώρησε σε καταγγελία από την μεσημβρινή εκπομπή του κρατικού καναλιού, «Από Μέρα σε Μέρα» . Στην εκπομπή φιλοξενούμενοι ήταν και ο Πρόεδρος της Green Dot στην Κύπρο Μιχάλης Σπανός και ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου.
Ο Πρόεδρος της Green Dot στην Κύπρο Μιχάλης Σπανός, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του κ. Φαίδωνος «συκοφαντίες» και απάντησε σε κάποιους ισχυρισμούς που καταγράφονται στην επιστολή.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Green Dot το απόγευμα της Τετάρτης (17/03) έχει ως ακολούθως:
«Σχετικά με τις καταγγελίες στις οποίες δημοσίως προέβη ο Δήμαρχος Πάφου σε τηλεοπτικές αι ραδιοφωνικές εκπομπές χθες και σήμερα, εναντίον της Green Dot Κύπρου, ο Οργανισμός επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:
Α. Η Green Dot Κύπρου είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που, εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας του τόπου για την ανάληψη της ευθύνης του παραγωγού για τις συσκευασίες. Είναι ένας οργανισμός διάφανος που διοικείται με ιδιαίτερη επιμέλεια και ελέγχεται με βάση τους όρους της Άδειας του από τις αρμόδιες αρχές. Από το 2010 επιτυγχάνει τους στόχους ανακύκλωσης και έχει βγάλει την Κύπρο ασπροπρόσωπη, αφού η ανακύκλωση είναι από τους ελάχιστους τομείς που η Κύπρος δείχνει βελτίωση στα θέματα Περιβάλλοντος με βάση πάντα τις μελέτες της Ε.Ε.. Έχει τιμηθεί με δύο μεγάλες διακρίσεις σε Ευρωπαϊκά βραβεία επιχειρηματικότητας το 2013 και το 2014. Αυτό μας κάνει περήφανους, αφού μαζί με τους πολίτες του τόπου μας οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω συμμετέχουν εθελοντικά, βάλαμε την Κύπρο στο χάρτη της ανακύκλωσης.
Β. Πολύ λανθασμένα, ο Δήμαρχος Πάφου ενέταξε την Green Dot Κύπρου στη δίνη των αποκαλύψεων για τα μεγάλα θέματα των ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ – ΟΕΔΑ. Η Green Dot Κύπρου ήταν από τους ελάχιστους θεσμικούς φορείς που συστηματικά και έντονα αντιτάχθηκαν στους σχεδιασμούς αυτούς, γιατί μεταξύ άλλων παρέβαιναν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Υπάρχει ογκώδης αλληλογραφία με καταγγελίες μας ενώπιον δύο Υπουργών Εσωτερικών, περιλαμβανομένου και του νυν Υπουργού, πολύ πριν εκλεγεί ο κ. Φαίδωνος. Αν χρειαστεί θα τα δώσουμε στη δημοσιότητα.
Γ. Ο Δήμαρχος ουσιαστικά κατηγορεί το Υπουργείο Γεωργίας ότι εμποδίζει την ανάπτυξη ανταγωνισμού με τη μη αδειοδότηση άλλων συλλογικών συστημάτων. Το υφιστάμενο συλλογικό σύστημα είναι όντως μόνον ένα, διότι μόνο αυτό τόλμησε να σηκώσει το βάρος της ευθύνης της ανακύκλωσης. Η ύπαρξη ενός μόνο συστήματος δεν αποτελεί εκ προοιμίου πρόβλημα έλλειψης ανταγωνισμού γιατί το ερώτημα είναι κατά πόσο υπάρχει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του Συστήματος. Το Σύστημα δεν διαθέτει τις δικές του υπηρεσίες συλλογής, ή διαλογής, ή διαχείρισης των υλικών, αλλά τις αγοράζει από αδειοδοτημένους διαχειριστές, ανταγωνιστικά. Σε κάθε περίπτωση, σε 15 χώρες της Ευρώπης, όλες μεγαλύτερες ή πολύ μεγαλύτερες από την Κύπρο (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία κ.ά.), υπάρχει μόνο ένα Σύστημα.
Δ. Υπάρχει ισχυρισμός ότι το Σύστημα υπερχρεώνει τις Τοπικές Αρχές. Αντίθετα, το Σύστημα αναλαμβάνει πλήρως το κόστος ανάκτησης και ανακύκλωσης των συσκευασιών και χρεώνει τις Τοπικές Αρχές μόνον για το κόστος του χαρτιού που ανακτάται και ανακυκλώνεται και το οποίο δεν είναι συσκευασία (χαρτί γραφείου, εφημερίδες, περιοδικά, διαφημιστικά) και για το οποίο δεν υπάρχει “Ευθύνη του Παραγωγού”, άρα δεν εισπράττονται άλλα τέλη. Αυτό μπορεί εύκολα να εκλείψει αν το Κράτος αποφασίσει να νομοθετήσει και να εισάξει “Ευθύνη του Παραγωγού” και για το υπόλοιπο χαρτί που δεν είναι συσκευασία. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης συμμετέχουν και οι Τοπικές Αρχές στο κόστος των Συστημάτων, αφού επωφελούνται από τη λειτουργία των Συστημάτων. Η οικονομική συνεισφορά των Τοπικών Αρχών στην Κύπρο είναι κάτω από το 20% του κόστους του Συστήματος.
Ε. Υπάρχει επίσης ισχυρισμός ότι το Συλλογικό Σύστημα λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Αντίθετα το Σύστημα ελέγχεται ενδελεχώς σε όλα τα στάδια από την κρατική αρχή και από ανεξάρτητη αξιόπιστη υπηρεσία στην οποία συμμετέχουν εκτός άλλων, το Υπουργείο Γεωργίας (που προεδρεύει), το Υπουργείο Εσωτερικών και τα Υπουργεία Οικονομικών, Εμπορίου και Υγείας. Πρόσφατα προέβει σε νέο ενδελεχή έλεγχο το Τμήμα Περιβάλλοντος και παραδόθηκαν ογκωδέστατα αρχεία για όσα έχουν ζητηθεί. Συγκεκριμένα, δώσαμε στοιχεία στα πλαίσια του ελέγχου σε 6 σετ υλικού στις 15/10/2015, στις 29/10/2015, στις 4/11/2015, στις 29/1/2016 και στις 25/2/2016. Μόνο το ηλεκτρονικό υλικό που δώσαμε με πλήρεις αναλύσεις από το λογισμικό μας σύστημα είναι 900 ΜΒ. Παράλληλα, παραδώσαμε μερικά κασόνια με box files από έντυπο υλικό για συμφωνίες, διαδικασίες, προσφορές κ.λπ.. Στο μόνο σημείο που διαφωνήσαμε με τον έλεγχο τον οποίο θεωρήσαμε καταχρηστικό (harassment), ήταν όταν ζητήθηκαν αναλύσεις για κονδύλια 2,000 – 4,000 ετήσια, όπως κονδύλια για έξοδα παραστάσεως και ταξιδιών.
Στ. Κατηγορεί ο Δήμαρχος και αφήνει εκτεθειμένη την Ένωση Δήμων και τους συναδέλφους του ότι άρον άρον προτρέχουν να κάνουν διαπραγμάτευση με την Green Dot Κύπρου πριν να έχουν άλλες επιλογές. Η πρώτη συνάντηση μας με την Επιτροπή της Ένωσης Δήμων για το θέμα αυτό έγινε στις 6 Ιουλίου 2015. Έχουμε άλλη συνάντηση στις 21 Μαρτίου 2016. Αφήνεται στην κρίση όλων αν είναι αυτή η ενιάμηνη ήδη διαδικασία άρον άρον διαπραγμάτευση.
Ζ. Οι υπερχρεώσεις που επικαλείται ο Δήμαρχος προς το Δήμο Πάφου για τις οποίες δεν έχουμε γνώση, αφορούν προφανώς δικούς του υπολογισμούς και όχι εφαρμογή της μεταξύ μας σύμβασης, την οποία η Green Dot Κύπρου τηρούσε και τηρεί κατά γράμμα.
Η. Σε κάθε περίπτωση η Green Dot Κύπρου θα τερματίσει τα έργα της στο Δήμο Πάφου όπως είχε εδώ και ένα μήνα προειδοποιήσει το Δήμο και παράλληλα έχει προτείνει στο Δήμο να αναλάβει ο ίδιος την ανακύκλωση εάν το επιθυμεί και να το επιδοτεί η Green Dot Κύπρου στα πλαίσια της Ευθύνης του Παραγωγού για κάθε τόνο υλικού που θα ανακυκλώνει. Ελπίζουμε ο Δήμαρχος να διασφαλίσει ότι οι Δημότες της Πάφου θα συνεχίσουν να μπορούν να ανακυκλώνουν.
Όταν θα έχουμε στα χέρια μας το περιεχόμενο της πλήρους επιστολής / καταγγελίας του Δημάρχου, θα απαντήσουμε υπευθύνως και λεπτομερώς.
Είναι πάντως βήμα προόδου το γεγονός ότι σήμερα ο Δήμαρχος Πάφου, σε αντίθεση με χθες που παρουσιαζόταν και ως κατήγορος και ως δικαστής, έχει περιοριστεί στην παράθεση κατά την άποψη του καταγγελιών του, που θα πρέπει ως δήλωσε να διερευνηθούν.
Είναι ενδιαφέρον όμως ότι ο Δήμαρχος επειδή είναι πολιτικό πρόσωπο θεωρεί (όπως δήλωσε σήμερα), ότι μπορεί να προβαίνει σε καταγγελίες και συκοφαντίες αφήνοντας αιχμές εναντίον οποιουδήποτε, στη λογική του εγώ τα είπα και διερευνήστε αν ισχύουν. Δεν θεωρούμε ότι η πολιτική αποτελεί άδεια για να ισχυρίζεται ο καθένας ό,τι θέλει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις