ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παίρνουν τα πάνω τους» τα ακίνητα

«Παίρνουν τα πάνω τους» τα ακίνητα

Ανακάμπτει η αγορά των ακινήτων έπειτα από πέντε χρόνια καθοδικής πορείας.

Σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης παρουσιάζουν οι τιμές των ακινήτων σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, με τις τιμές των οικιών να παρουσιάζουν για πρώτη φορά αύξηση σε τριμηνιαία βάση ύστερα από το γ` τρίμηνο του 2010.

Με βάση το Δείκτη Τιμών Κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα) για το δ` τρίμηνο του 2015, οι τιμές κατοικιών παρέμειναν, κατά μέσο όρο, αμετάβλητες το τέταρτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2015. Ειδικότερα, οι τιμές οικιών κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 0,5% σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων τριμηνιαία μείωση της τάξης του 1,6%.

«Είναι η πρώτη φορά από το τρίτο τρίμηνο του 2010 που σε τριμηνιαία βάση η μεταβολή του δείκτη δεν είναι αρνητική και ταυτόχρονα καταγράφεται τριμηνιαία αύξηση στις τιμές των οικιών», αναφέρει η ΚΤΚ.

Με βάση τα στοιχεία, σε ετήσια βάση (δ` τρίμηνο 20104), οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν μείωση 1,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2015, σε σύγκριση με μειώσεις 3,7% και 5,0% το τρίτο και δεύτερο τρίμηνο του 2015, αντίστοιχα.

«Η ευρύτερη οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης με το ΑΕΠ να καταγράφει θετικούς ρυθμούς μεταβολής. Η βελτίωση στις εγχώριες οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες αναμένεται να έχει θετική επίδραση στον τομέα των ακινήτων», σχολιάζει η ΚΤΚ.

Η μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση στον γενικό δείκτη τιμών κατοικιών καταγράφηκε στην επαρχία Αμμοχώστου με 2,4%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στην επαρχία Λευκωσίας (0,5%).

Τριμηνιαία αύξηση στον γενικό δείκτη τιμών κατέγραψε επίσης η επαρχία Πάφου (0,4%) ενώ οι τιμές κατοικιών στην επαρχία Λεμεσού κατά μέσο όρο δεν σημείωσαν καμία μεταβολή. Αντίθετα στην επαρχία Λάρνακας σημειώθηκε οριακή μείωση (0,1%).

Η μεγαλύτερη ετήσια μείωση στο γενικό δείκτη τιμών κατοικιών σημειώθηκε στην επαρχία Λευκωσίας (3,3%) ενώ η μικρότερη στην επαρχία Πάφου (1,2%).

Ετήσιες μειώσεις στο γενικό δείκτη τιμών κατοικιών καταγράφηκαν και στις επαρχίες Λεμεσού (1,6%), Λάρνακας (1,8%), ενώ αντίθετα στην επαρχία Αμμοχώστου σημειώθηκε αύξηση (1,5%).

Όσον αφορά τις τιμές οικιών, όλες οι επαρχίες σημείωσαν τριμηνιαία αύξηση, με εξαίρεση την επαρχία Λευκωσίας που παρέμεινε σταθερή.

Συγκεκριμένα στην επαρχία Αμμοχώστου σημειώθηκε τριμηνιαία αύξηση της τάξης του 2% στην Πάφο 1,4%, στη Λάρνακα 0,7% και στη Λεμεσό 0,5%.

Όσον αφορά την ετήσια μεταβολή των τιμών οικιών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015, με εξαίρεση τις επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας που παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 0,4% και 0,1% αντίστοιχα, όλες οι άλλες επαρχίες κατέγραψαν μειώσεις. Συγκεκριμένα, τόσο στην επαρχία Λευκωσίας όσο και στη Λεμεσό καταγράφηκε ετήσια μείωση 2,5% και στην Πάφο 0,2%, αντίστοιχα (Διάγραμμα 3).

Όσον αφορά τις τιμές διαμερισμάτων ανά επαρχία, σε όλες τις επαρχίες σημειώθηκε τριμηνιαία μείωση, εκτός από την επαρχία Αμμοχώστου που κατέγραψε αύξηση της τάξης του 3,6%. Οι επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας κατέγραψαν μείωση της τάξης του 1,6%, η Λεμεσός σημείωσε μείωση 1,3% και η Πάφος 1,2%.

Η μεγαλύτερη ετήσια μείωση τιμών διαμερισμάτων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 καταγράφηκε στην επαρχία Λευκωσίας κατά 5,3%.

Οι τιμές διαμερισμάτων στις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου παρουσίασαν επίσης ετήσιες μειώσεις 3,7% και 3,1%, αντίστοιχα.

Αντίθετα, οι τιμές διαμερισμάτων στις επαρχίες Αμμοχώστου και Λεμεσού κατέγραψαν ετήσια αύξηση 6,5%, και 1,2%, αντίστοιχα.

Η σχετικά μεγάλη ετήσια αύξηση στην επαρχία Αμμοχώστου οφείλεται στο γεγονός ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2014, με το οποίο συγκρίνεται το τρίμηνο υπό εξέταση, ήταν το χαμηλότερο σημείο που κατέγραψε ιστορικά ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων στην Αμμόχωστο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφία



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε σήμερα (23/04) γύρω στις 12:30 το μεσημέρι στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top