Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον έλεγχο του Πόθεν Εσχες στο κρατικών αξιωματούχων και το πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, είναι ότι νοείται έλεγχος περιουσιακών στοιχείων ελεγχομένων και πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων εάν στη δήλωση των περιουσιακών δεν περιληφθεί ο/η σύζυγος.
Τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας μετέφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών που συζητά τα σχετικά νομοθετήματα, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, ο οποίος διευκρίνισε ότι ήταν πάγια θέση του η περίληψη των συζύγων στον έλεγχο του πόθεν έσχες, αλλά από σεβασμό προς τη Βουλή και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, άφησε το θέμα στη διακριτική τους ευχέρεια.
Η συζήτηση του πλαισίου νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου και η τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής προχωρά και θα ψηφιστούν πριν την αυτοδιάλυση της Βουλής, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών, αναφέροντας ότι υπό συζήτηση μένει η ρύθμιση του πόθεν έσχες των Δικαστών και αναζητείται ο τρόπος ρύθμισης για έλεγχο του πόθεν έσχες από την ίδια τη δικαστική εξουσία.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ανέφερε πως με τη σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης στην συμπερίληψη των συζύγων των ελεγχομένων προσώπων ο κύβος ερρίφθη και το κόμμα του τείνει να υπερψηφίσει τα νομοθετήματα.
Κατά τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε κίνδυνο να ανατραπούν οι νόμοι για το πόθεν έσχες και για αυτό δεν περιλάβαμε τους/τις συζύγους σε αυτό.
Ο κ Νικολάου είπε ακόμα ότι ως Υπουργός Δικαιοσύνης διατηρεί την ίδια θέση που είχε πριν ψηφιστεί ο νόμος του 2004, που κρίθηκε αντισυνταγματικός και ότι πρέπει τη δήλωση περιουσιακών των ελεγχομένων να περιλαμβάνει τους ή τις συζύγους.
Αναφερόμενος στον κατάλογο των ελεγχομένων προσώπων ο κ. Νικολάου είπε ότι ουδείς θέλει να ψηφιστούν νόμοι που θα είναι τρωτοί ενώπιον Δικαστηρίων και εξήγησε πως είναι προτιμότερο κάθε περίπτωση να ελέγχεται με βάση τις αρμοδιότητες που ασκεί το υπό έλεγχο πρόσωπο.
Προκειμένου να θέσουμε σε κίνδυνο την προσπάθεια καλύτερα να τροποποιούμε εφόσον κριθεί ανάγκη τον βασικό νόμο για να συμπεριλάβουμε τον έλεγχο με βάση της αρμοδιότητες του ελεγχόμενου.
Είπε ακόμα πως η Βουλή έχει εξουσία να τροποποιήσει τον κατάλογο και συνέστησε προς τα μέλη της Επιτροπής Νομικών να συντάξουν τον κατάλογο με βάση τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, αναφερόμενος στις διαδικασίες ελέγχου ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι πέραν της επιτροπής που θα είναι ο δέκτης των δηλώσεων θα συγκροτούνται ομάδες εμπειρογνωμόνων και εγκεκριμένων ελεγκτών που θα συντάσσουν έκθεση.
Πρόσθεσε ότι η ομάδα θα έχει εξουσία ερευνητικής επιτροπής, θα μπορεί να καλεί σε κατάθεση και να ελέγχει λογαριασμούς και άλλα περιουσιακά στοιχεία, των υπό έλεγχο προσώπων.
Υπενθύμισε επίσης ότι στο νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε αρχικά περιλήφθηκε η δημοσιοποίηση δήλωσης και έκθεσης, ωστόσο η δημοσιοποίηση της έκθεσης κρίθηκε από τον νέο Γενικό Εισαγγελέα ως τρωτή στη συνταγματικότητα καθώς θα αποτελούσε στοιχείο που θα μπορούσε να προσβάλει το τεκμήριο της αθωότητας.
Ο κ. Σαμψών σε δήλωση μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι στο πλαίσιο των νομοθετημάτων που συζητούνται για τη ρύθμιση του πόθεν έσχες είναι η τροποποίηση συντάγματος, το νομοσχέδιο για τους κρατικούς αξιωματούχους, πλην των Βουλευτών, του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών και το νομοσχέδιο για τον πόθεν έσχες του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών και των Βουλευτών.
Υπενθύμισε ότι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους Υπουργούς και Βουλευτές ο έλεγχος θα διαλαμβάνει την υποβολή και δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων ενώ για τους κρατικούς αξιωματούχους θα υπάρχει ένας κατάλογος για αυτούς που θα υποβάλλουν και δεν δημοσιοποιούν δήλωση και άλλος για τους αξιωματούχους που μόνο θα υποβάλλουν δήλωση.
Η Επιτροπή Νομικών έχει σχεδόν καταλήξει στο θέμα των καταλόγων, συνέχισε.
Πρόσθεσε ότι έχει τροχιοδρομηθεί ο έλεγχος στη δημόσια και εκπαιδευτική υπηρεσία και ημικρατικούς οργανισμούς (κλίμακα Α13 και άνω) και γίνονται διαβουλεύσεις για επέκταση στο στρατό και αστυνομία στη ανώτερη βαθμίδα και όσων μετέχουν σε επιτροπές αξιολογήσεων προσφορών.
Είπε ακόμα ότι είναι υπό εξέταση η περίληψη της δικαστικής εξουσίας, υπό το κράτος της γνωμάτευσης της νομικής υπηρεσίας, ότι δεν μπορεί άλλη εξουσία να ελέγξει τη δικαστική και αναζητείται ο τρόπος ώστε το δικαστικό σώμα να ασκεί το έλεγχο
Ο κ. Σαμψών ανέφερε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση για τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής και όλα τα νομοθετήματα βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο με στόχο να ψηφιστούν πριν αυτοδιαλυθεί η Βουλή.
Ο κ. Δαμιανού χαιρέτισε το γεγονός ότι υιοθετήθηκε η θέση του ΑΚΕΛ και των άλλων κομμάτων, για συμπερίληψη των περιουσιακών των συζύγων στις δηλώσεις των ελεγχομένων προσώπων. Αν δεν περιλαμβάνονταν οι σύζυγοι το πλαίσιο του πόθεν έσχες θα έστεκε σε ένα πόδι, πρόσθεσε.
Λέγοντας ότι Βουλή και Κυβέρνηση έχουμε ευθυγραμμιστεί σε αυτή την απαίτηση, είπε ότι ο κύβος ερρίφθη.
Ο κ. Δαμιανού είπε ακόμα ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας δρόμου, ώστε να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο και να σταλεί το μήνυμα προς την κοινωνία ότι γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η υπαρκτή διαφθορά.
“Όσο πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος τόσο δραστικότερη η πάταξη της διαφθοράς” κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις