Αποζημίωση ύψους 150.000 δολαρίων διατάχθηκε να καταβάλει η κυβέρνηση της Αιθιοπίας σε μια γυναίκα που υποστηρίζει ότι απήχθη, βιάστηκε και υποχρεώθηκε να παντρευτεί σε ηλικία 13 ετών.
Πρόκειται για μια απόφαση-ορόσημο που, σύμφωνα με τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των παιδιών και των γυναικών, θα βοηθήσει να αποθαρρυνθεί μια «παραδοσιακή» μορφή γάμου των κοριτσιών σε πολύ μικρή ηλικία η οποία, εκτός των άλλων, έχει χαρακτηριστεί και παράνομη.
Η Ουοϊνεσέτ Ζεμπένε Νέγκας, που υποστηρίζει ότι βιάστηκε το 2001, προσέφυγε στο Αφρικανικό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και των Λαών το 2007, αφού ένα δικαστήριο της Αιθιοπίας ανέτρεψε την απόφαση με την οποία είχε καταδικαστεί ο δράστης.
«Είναι μια πρακτική που μας παραπέμπει στην παροιμιώδη προϊστορία, όταν ένας άνδρας θα κυνηγούσε τη γυναίκα που ήθελε, θα της κατάφερνε μια στο κεφάλι με το ρόπαλό του, θα την έσερνε στη σπηλιά του, θα την βίαζε και θα επανεμφανιζόταν θριαμβευτής, χτυπώντας το στήθος του με υπερηφάνεια», ανέφερε στην απόφασή του το δικαστήριο.
Η Αιθιοπία θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση στη Νέγκας επειδή δεν την προστάτευσε και δεν φρόντισε να επιβληθεί δικαιοσύνη.
Οι γάμοι σε παιδική ηλικία αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα, όπου ένα στα δύο κορίτσια παντρεύεται πριν κλείσει τα 18 του. Κάποιες φορές προηγείται η απαγωγή της νύφης - όπως στην περίπτωση της Ουοϊνεσέτ ενώ σε άλλες περιπτώσεις ξαδέλφια υποχρεώνονται να παντρευτούν μεταξύ τους. Συχνά, οι οικογένειες συμφωνούν να παντρέψουν τα κορίτσια τους με τους βιαστές τους για να ξεπλύνουν την «ντροπή» που έχασαν την παρθενιά τους.
«Θα πρέπει να τελειώνουμε με την αντίληψη ότι τα κορίτσια στην Αιθιοπία και στον υπόλοιπο κόσμο είναι σκουπίδια για πέταμα. Ελπίζουμε ότι το μήνυμα που στέλνει αυτή η πρωτοποριακή απόφαση θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας», είπε η Φάιζα Μοχάμεντ, η διευθύντρια της οργάνωσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Equality Now, η οποία εκπροσώπησε τη Νέγκας στο δικαστήριο.
Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Αιθιοπίας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση.
Η Ουοϊνισέτ απήχθη από το σπίτι της το 2001 από πολλούς άνδρες, ένας εκ των οποίων, ο Αμπερέου Τζέμα Νεγκούσι, την βίασε. Αστυνομικοί διέσωσαν το κορίτσι και συνέλαβαν τον Αμπερέου. Όμως εκείνος, αφού αποφυλακίστηκε με εγγύηση, την επήγαγε για δεύτερη φορά, την κράτησε αιχμάλωτη για σχεδόν έναν μήνα και την ανάγκασε να συναινέσει γραπτώς να τον παντρευτεί.
Το κορίτσι τελικά δραπέτευσε και το 2003 ο Αμπερέου καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών ενώ οι συνεργοί του καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 8 ετών ο καθένας. Μόλις πέντε μήνες αργότερα όλοι οι άνδρες απελευθερώθηκαν γιατί το Εφετείο δέχτηκε πως η πολιτική αγωγή δεν είχε αποδείξει την ενοχή τους και ότι το θύμα είχε συναινέσει στη σεξουαλική επαφή με τον «σύζυγο» του.
Με βάση έναν νόμο που ανακλήθηκε το 2005, ένας βιαστής δεν ήταν δυνατόν να διωχθεί ποινικά αν το θύμα του «συναινούσε ελεύθερα να τον παντρευτεί».
Η Equality Now υποστήριζε ότι ο «γάμος» ήταν άκυρος αφού η Ουοϊνισέτ υπέγραψε το συμφωνητικό ούσα αιχμάλωτη.
Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας δήλωσε στο δικαστήριο ότι έχει καταλήξει σε «φιλικό συμβιβασμό» με την γυναίκα, της έχει δώσει δουλειά και σπίτι και ότι απέλυσε τον δικαστή που αναίρεσε την καταδίκη του βιαστή. Όμως το δικαστήριο δεν δέχτηκε αυτήν την εξήγηση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν παρουσίασε αποδείξεις των ισχυρισμών της και ότι η Ουοϊνεσέτ έχει ζητήσει άσυλο στο εξωτερικό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις