Οι μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο αναδεικνύουν λιγότερες γυναίκες ηγέτες, σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη που διενεργήθηκε σε συνεργασία της ΕΥ και του Διεθνούς Ινστιτούτου Peterson.
Οι μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο αναδεικνύουν λιγότερες γυναίκες ηγέτες, σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη που διενεργήθηκε σε συνεργασία της «Ernst and Young» και του Διεθνούς Ινστιτούτου Peterson.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης μόνο πέντε χώρες στον κόσμο έχουν ποσοστό γυναικών 30% και άνω ανάμεσα στα διευθυντικά τους στελέχη, ενώ η Νορβηγία είναι η μοναδική χώρα όπου η παρουσία των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια υπερβαίνει το 30%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εταιρείες με σημαντικά ποσοστά γυναικών σε ηγετικές θέσεις 30% και άνω σημειώνουν αύξηση μέχρι και 6% στα καθαρά τους κέρδη.
Το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των κυπριακών εταιρειών ανέρχεται σε 10%, ενώ η εκπροσώπηση τους σε ηγετικές θέσεις επιχειρήσεων ανέρχεται στο 19%.
Η ΕΥ, ως χορηγός του Pledge For Parity (Δέσμευση για την Ισότητα), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας 2016, επιβεβαιώνει τη δέσμευση της να συμβάλει στην ταχύτερη εξέλιξη των γυναικών στο επιχειρηματικό περιβάλλον και απευθύνει έκκληση σε άτομα και επιχειρήσεις να προχωρήσουν από την απλή συζήτηση του θέματος, σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με στόχο την ισότητα των φύλων.
Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας (8 Μαρτίου) είναι η ανάδειξη των επιτευγμάτων των γυναικών σε όλο τον κόσμο στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, της κοινωνίας και της πολιτικής.
Για την έρευνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη έρευνα αυτού του είδους που πραγματοποιήθηκε ποτέ ανά τον κόσμο, συγκεντρώθηκαν στοιχεία από σχεδόν 22,000 εισηγμένες εταιρείες σε 91 χώρες. Διαπίστωσε ότι οι χώρες με τη μεγαλύτερη πρόοδο ως προς την εκπροσώπηση γυναικών σε ηγετικές θέσεις είναι η Βουλγαρία (37%), η Λετονία (36%), οι Φιλιππίνες (33%), η Σλοβενία (33%) και η Ρουμανία (32%). Ως προς τη συμμετοχή γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, οι πέντε πρώτες χώρες είναι η Νορβηγία (40%), η Λετονία (25%), η Ιταλία (24%), η Φινλανδία (23%) και η Βουλγαρία (22%).
Αναφορικά με την Κύπρο, η εκπροσώπηση γυναικών σε ηγετικές θέσεις στις επιχειρήσεις ανέρχεται στο 19%, ποσοστό που δεν υστερεί κατά πολύ σε σχέση με χώρες όπως η Σουηδία και η Νορβηγία. Δυστυχώς, η ίδια εικόνα δεν συναντάται στην πρόοδο ως προς τη συμμετοχή γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, όπου το ποσοστό στη χώρα μας αντιστοιχεί σε ένα απογοητευτικό 10%.
Παρόλο που οι δείχτες της ισότητας των φύλων στις επιχειρήσεις διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα, στις περισσότερες χώρες παρατηρούνται ποσοστά κάτω του 30% σε γυναίκες εκτελεστικούς διευθυντές, μέλη διοικητικών συμβουλίων και διοικητικών στελεχών, με τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ιαπωνία να μένουν εκτός των πρώτων δέκα θέσεων σε κάθε κατηγορία.
stockwatch.com.cy
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις