Με ακραίες απαιτήσεις πήγε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το προσφυγικό με τον Αχμέτ Νταβούτογλου να ζητά άμεσα το άνοιγμα κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία της χώρας.
Συγκεκριμένα ελληνική ιστοσελίδα tovima.gr γράφει:
Πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με κάθε πλευρά να έχει βάλει στο τραπέζι όλα της τα χαρτιά διεξάγεται στις Βρυξέλλες μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το Προσφυγικό. Η Άγκυρα, έχοντας κατανοήσει ότι έχει το «πάνω χέρι» στις διαπραγματεύσεις, κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας νέο κατάλογο αιτημάτων δια χειρός Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άνγκελα Μέρκελ ώστε να συμφωνήσει να βοηθήσει στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Η τουρκική πλευρά έχει βάλει δυναμικά στο τραπέζι το ευρύτερο ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων και της ενταξιακής της διαδικασίας, εμπλέκοντας όπως είναι φυσικό και τα κεφάλαια που παραμένουν «παγωμένα» από τη Λευκωσία λόγω της στάσης της Άγκυρας στο Κυπριακό. Η Τουρκία ζητεί επίσης επιπλέον οικονομική βοήθεια 3 δισεκατομμυρίων ευρώ πλέον των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν αποφασιστεί να της δοθούν στο πλαίσιο του Refugee Facility.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου παρουσίασε τα νέα αιτήματα (σσ. που δεν είναι τόσο… νέα αφού είχαν τεθεί από την Άγκυρα και παλαιότερα) κατά τη διάρκεια του πολύωρου δείπνου που παρέθεσε στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στον ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου προεδρεύει το τρέχον εξάμηνο του Συμβουλίου της ΕΕ.
Το τουρκικό έγγραφο έγινε αντικείμενο επεξεργασίας από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αφού η γερμανική πλευρά το παρουσίασε στους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ το πρωϊ της Δευτέρας. Από αυτή την επεξεργασία προέκυψε ένα νέο κείμενο υπό τον τίτλο «Σημεία Κοινής Δράσης ΕΕ - Τουρκίας» στο οποίο καταγράφονται όσα πρέπει να πράξει η κάθε πλευρά για να ευοδωθεί η συνεργασία τους.
Το κείμενο αυτό αποτελείται από 12 σημεία και αφορά σε πέντε δράσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Άγκυρα και σε επτά σημεία στα οποία πρέπει να επιδείξει πρόοδο η ΕΕ.
Πρώτον, η Άγκυρα δεσμεύεται να δεχθεί πίσω γρήγορα όλους τους παράνομους μετανάστες που περνούν στα ελληνικά νησιά, χωρίς αυτό να επηρεάζει τις τρέχουσες δεσμεύσεις της Τουρκίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι η διαδικασία επανεισδοχής θα είναι για μία προσωρινή περίοδο και μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους. Ωστόσο και αυτό αποτελεί το δεύτερο σημείο, ζητείται για τον λόγο αυτό η εγκατάσταση τούρκων αξιωματούχων στα πέντε νησιά όπου υπάρχουν hotspots με σκοπό να διευκολυνθεί η διαδικασία επανεισδοχής. Πρόκειται για μία πρόταση η οποία βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και αρκετές εβδομάδες. Τρίτον, ζητείται να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά και νομικά εργαλεία με σκοπό η επανεισδοχή να προχωρήσει.
Στο τέταρτο σημείο, προτείνεται η συνεργασία της Άγκυρας προτείνει τη συνεργασία με την ΕΕ αλλά και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) για να υπάρξει επιτάχυνση της επανεγκατάστασης με ένα πνεύμα καταμερισμού των βαρών με τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Η βάση για αυτό θα είναι μία φόρμουλα που θα προβλέπει ότι «για κάθε Σύρο που επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στα κράτη – μέλη της ΕΕ».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πέμπτο σημείο σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία θα μπορεί να υποβάλει projects που θα εφαρμόζονται αφού έχουν συναποφασιστεί από επιτροπή στο πλαίσιο του ταμείου μέσω του οποίου θα δοθούν χρήματα στην Τουρκία (EU – Turkey Refugee Facility). Η συνεργασία με τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα μπορεί να αφορά και σε κοινές προσπάθειες για την εγκαθίδρυση ασφαλών περιοχών εντός Συρίας.
Τι θα πρέπει όμως να κάνει η ΕΕ; Πρώτον, να εκκενώσει πλήρως πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά και παράλληλα να δεχθεί η Τουρκία η Τουρκία πίσω όσους πέρασαν στα ελληνικά νησιά μετά από μία ημερομηνία που θα καθοριστεί.
Δεύτερον, η ΕΕ θα πρέπει να καλύψει πλήρως το κόστος της επανεισδοχής. Τρίτον και ιδιαίτερα σημαντικό, η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει και να εφαρμόσει ένα Κανονισμό του Συμβουλίου που θα αίρει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση βίζας σε τούρκους πολίτες στη Ζώνη Σένγκεν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2016 με βάση έναν οδικό χάρτη σε συνδυασμό με τη Συμφωνία Επανεισδοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά φέρεται να επιθυμεί την πλήρη κατάργηση της βίζας για όλους τους τούρκους πολίτες και όχι μία ενδιάμεση λύση όπως πχ την κατάργηση της βίζας για τούρκους επιχειρηματίες.
Τέταρτον, η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε αποτελεσματική και ταχεία επανεγκατάσταση Σύρων από την Τουρκία επί τη βάση μίας φόρμουλας «για κάθε Σύρο που επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στα κράτη – μέλη της ΕΕ».
Πέμπτον, θα πρέπει η ΕΕ να προετοιμαστεί για μία απόφαση περί του ανοίγματος νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Η Άγκυρα ενδιαφέρεται, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Νταβούτογλου, για το άνοιγμα των πέντε ενταξιακών κεφαλαίων που παραμένουν «παγωμένα» λόγω της άρνησης της Λευκωσίας. Κορυφαίες πηγές της κυπριακής κυβέρνησης έλεγαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Λευκωσία να δεχθεί κάτι τέτοιο, ενώ σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε το τουρκικό αίτημα με αποδοχή από την Τουρκία τόσο του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και με άρση του τουρκικού casus belli στο Αιγαίο.
Έγκυρες πηγές σημειώνουν πάντως ότι το βασικότερο αίτημα της Άγκυρας ήταν να της δοθούν άλλα 3 δις. ευρώ, επιπλέον των 3 δις. ευρώ που ήδη έχει υποσχεθεί η ΕΕ. Το ζήτημα αυτό κρίθηκε, επιμένουν οι ίδιες πηγές, πολύ δύσπεπτο από τους δύο συνομιλητές του κ. Νταβούτογλου, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν αυτά τα χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Τούτο σημαίνει ότι τα κράτη – μέλη θα πρέπει να βάλουν και πάλι «το χέρι στην τσέπη» - κάτι που μοιάζει σχεδόν αδύνατον δεδομένων των δυσκολιών να συμφωνήσουν επί των 2 δις. ευρώ που τελικά θα δώσουν στο πλαίσιο του αρχικού πακέτου προς την Άγκυρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις