ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαικό Κοινοβούλιο: Τουρκία, προσφυγικό και γυναίκες, τα κύρια θέματα της Ολομέλειας

Ευρωπαικό Κοινοβούλιο: Τουρκία, προσφυγικό και γυναίκες, τα κύρια θέματα της Ολομέλειας

H Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, η ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση και το προσφυγικό, αλλά και θέματα που αφορούν την γυναίκα και την προστασία των προσφύγων γυναικών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, απασχολούν τη σύνοδο της Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη, στο Στρασβούργο.

Η Jeanine Hennis-Plasschaert, εξ ονόματος της ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου, και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, θα παρουσιάσουν στην Ολομέλεια του ΕΚ την Τετάρτη το πρωί τα αποτελέσματα της σημερινής Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για την κρίση στο μεταναστευτικό. Επίσης, οι Ευρωβουλευτές θα τοποθετηθούν επί των θεμάτων που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της επερχόμενης εαρινής συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17-18 Μαρτίου).

Αύριο, Τρίτη, το απόγευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει την Ολομέλεια σχετικά με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη μετανάστευση και την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο ζήτημα της μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Η μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών πολιτικών και διαδικασιών για τη μετανάστευση και το άσυλο πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των γυναικών που ζητούν άσυλο και συχνά ταξιδεύουν με μικρά παιδιά και άλλα εξαρτώμενα άτομα, τονίζουν οι Ευρωβουλευτές σε ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα τεθεί σε ψηφοφορία επίσης την Τρίτη. Λίγο πριν την ψηφοφορία, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια του ΕΚ.

Κατά την αξιολόγηση των αιτημάτων ασύλου, οι ατομικές και με βάση το φύλο μορφές βίας, όπως ο βιασμός, η σεξουαλική βία, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ο εξαναγκασμός σε γάμο ή η ενδοοικογενειακή βία θα πρέπει να αναγνωρίζονται ως έγκυροι λόγοι για την αναζήτηση ασύλου στην ΕΕ, αναφέρει το σχέδιο ψηφίσματος.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από την αρχή του 2016, οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 55% των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο στην ΕΕ. Τον Ιούνιο του 2015 το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 27%.

Κατά τη διάρκεια κοινής συζήτησης την Τρίτη το πρωί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει τους Ευρωβουλευτές για την κοινωνική κατάσταση των γυναικών στην Ευρώπη. Ένα ψήφισμα σχετικά με την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο συντάχθηκε από την Nagelika Mlinar (Ευρωβουλευτής της Αυστρίας, μέλος της ομάδας των Φιλελευθέρων), θα τεθεί σε ψηφοφορία την ίδια μέρα το μεσημέρι.

Σε ψηφοφορία θα τεθεί την Τρίτη ένα νέο σχέδιο Νόμου, το οποίο έχει ανεπισήμως συμφωνηθεί με τους Υπουργούς της ΕΕ, ώστε τα παιδιά σε ολόκληρη την ΕΕ να επωφεληθούν από ένα καλύτερα χρηματοδοτούμενο καθεστώς προώθησης κατανάλωσης γάλακτος, φρούτων και λαχανικών στα σχολεία και να διδάσκονται καλύτερα για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής. Εάν η πρόταση εγκριθεί, τα μέχρι σήμερα ξεχωριστά καθεστώτα προώθησης κατανάλωσης γάλακτος και φρούτων στα σχολεία θα συγχωνευτούν και ο ετήσιος προϋπολογισμός των νέων αυτών προγραμμάτων θα αυξηθεί από τα 20 στα 250 εκ. ευρώ. Σχεδόν 10 εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρη την ΕΕ επωφελήθηκαν από το ευρωπαϊκό καθεστώς προώθησης κατανάλωσης φρούτων και σχεδόν 19 εκατομμύρια παιδιά επωφελήθηκαν από το καθεστώς προώθησης κατανάλωσης γάλακτος κατά το 2013 και 2014.

Σημειώνεται ότι η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γάλακτος εξακολουθεί να μειώνεται σε όλη την Ευρώπη. Πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ είναι υπέρβαρα και οι έφηβοι, κατά μέσο όρο, καταναλώνουν μόνο το 30% με 50% της συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο των ξεσπασμάτων ασθενειών των ζώων, όπως η γρίπη των πτηνών και η αφρικανική πανώλη των χοίρων, θα συζητηθούν στην Ολομέλεια σήμερα και θα τεθούν σε ψηφοφορία αύριο. Η νομοθετική πρόταση για τις ασθένειες που μεταδίδονται στα ζώα και, ενδεχομένως, στους ανθρώπους, επαναπροσδιορίζει το ζήτημα της πρόληψης και θα πρέπει να βοηθήσει τους επαγγελματίες να συμβαδίζουν με την επιστημονική πρόοδο. Το σχέδιο νόμου συμφωνήθηκε ανεπίσημα από τους Ευρωβουλευτές και το Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2015. Ο νέος ``Νόμος για την υγεία των ζώων``, ο οποίος συγχωνεύει και επικαιροποιεί σχεδόν 40 διάσπαρτα στοιχεία της παλιάς νομοθεσίας, δημιουργεί για πρώτη φορά έναν σαφή συσχετισμό μεταξύ της υγείας και της καλής μεταχείρισης των ζώων και της δημόσιας υγείας.

Εργασίες Ολομέλειας την Τετάρτη
-----------------------------------
Το απόγευμα της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας θα συζητήσει με τους Ευρωβουλευτές για την τρέχουσα κατάσταση στην ΕΕ. Ο κ. Λεβέν είναι Σοσιαλδημοκράτης και ηγείται της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλιστών και Πρασίνων στη Σουηδία από τον Οκτώβριο του 2014. Πέραν των τακτικών ανά εξάμηνο παρουσιάσεων των προτεραιοτήτων και του απολογισμού της εκάστοτε Προεδρίας του Συμβουλίου, από τις Ευρωεκλογές του 2014, έχουν λάβει μέρος σε συζητήσεις στην Ολομέλεια ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας (για τις συνόδους κορυφής της ΕΕ, του ευρώ και για την κατάσταση στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015), ο Γάλλος Πρόεδρος ,Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και τον περασμένο Ιανουάριο η Πολωνή Πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο για την κατάσταση στη χώρα της.

Το ΕΚ αναμένεται να υποστηρίξει σε ψήφισμά του, την Τετάρτη, ότι χρειάζονται καλύτερα εργαλεία ελέγχου, προκειμένου να φανεί κατά πόσον οι συμφωνίες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και της παραποίησης προϊόντων καπνού με τις τέσσερις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες έχουν αποτέλεσμα. Οι Ευρωβουλευτές δεν είναι πλήρως ικανοποιημένοι με την πρόσφατη αξιολόγηση της Επιτροπής για τη συμφωνία με την Philip Morris International (PMI), η οποία λήγει τον Ιούλιο του 2016.

Την Τετάρτη επίσης οι Ευρωβουλευτές θα θέσουν το ερώτημα πως πρέπει να προστατεύονται οι πληροφοριοδότες, με αφορμή την υπόθεση του πληροφοριοδότη και ιδρυτή της ιστοσελίδας WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος αφού κρατήθηκε πρώτα στα φυλακή και στη συνέχεια σε κατ `οίκον περιορισμό, κατέφυγε το 2012 στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Στις 11 Φεβρουαρίου, 38 Ευρωβουλευτές απέστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, διαμαρτυρόμενοι για την αντιμετώπιση του κ. Ασάνζ και για την ανάγκη να γίνει σεβαστή η γνώμη της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση (WGAD), η οποία απεφάνθη στις 4 Δεκεμβρίου 2015 ότι ο κ. Ασάνζ κρατείτο αυθαίρετα από τις κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Βρετανίας και ότι θα πρέπει να απελευθερωθεί και να λάβει αποζημίωση.

Εργασίες Ολομέλειας την Πέμπτη
-----------------------------------
Την Πέμπτη, οι Ευρωβουλευτές που ζητούν να περιοριστεί η χρήση των υφιστάμενων αντιμικροβιακών φαρμάκων και να ενισχυθεί η ανάπτυξη καινούριων φαρμάκων, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ολοένα αυξανόμενη ανθεκτικότητα των μικροβίων στα σημερινά αντιβιοτικά, θα τοποθετηθούν επί της επικαιροποίησης της κοινοτικής νομοθεσίας για τα κτηνιατρικά φάρμακα.

Οι Ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν επίσης την Πέμπτη επί μίας έκθεσης του εισηγητή Claudiu Ciprian Tănăsescu (Σοσιαλιστές, Ρουμανία), για την τροποποίηση ενός άλλου νόμου που αποσκοπεί στη βελτίωση της αδειοδότησης των κτηνιατρικών φαρμάκων που πρόκειται να αποσυνδεθούν από τα φάρμακα που προορίζονται για τους ανθρώπους.

Την Ολομέλεια του ΕΚ θα απασχολήσουν επίσης οι προτάσεις για αναθεώρηση των κανόνων που αφορούν τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε ένα κράτος μέλος και αποστέλλονται από τον εργοδότη τους προσωρινά σε κάποιο άλλο, ένα σχέδιο νόμου που αποσκοπεί στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και στη μείωση του κόστους των υπηρεσιών που παρέχονται σε θαλάσσιους λιμένες στην ΕΕ, όπως αυτών του ελλιμενισμού , του ανεφοδιασμού καυσίμων και της ρυμούλκησης και οι εκθέσεις προόδου του 2015 για το Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ. Συζήτηση θα γίνει και για άλλα θέματα όπως η κρίση των τιμών στο χοιρινό κρέας στην ΕΕ και το ξέσπασμα του ιού Ζίκα.

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Θετικά νέα για την ανεργία στην Κύπρο: Η μείωση του ποσοστού και οι τομείς - Πίνακες

Επεισοδιακή καταδίωξη: Χειροπέδες σε 26χρονο καταζητούμενο και 32χρονο παράνομο μετανάστη - Βρήκαν και ναρκωτικά στο όχημα

Ζημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα

Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του Covid: Ονομάζεται «FLiRT» - Λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια; - Όσα πρέπει να ξέρετε

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Απαστράπτουσα στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών - Δείτε φωτογραφίες



Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: «Στόχος η συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας»

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: «Στόχος η συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας»

«Στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να υπάρχει συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, από το λιμάνι της Λάρνακας στη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top