Για το ΑΚΕΛ δεν είναι απλώς χρέος η πάλη για την ισοτιμία, η απομόνωση του σεξισμού και η ανάγκη να βγει η γυναίκα στο προσκήνιο, αλλά είναι μέρος της φιλοσοφίας και της ιδεολογίας που πρεσβεύει, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος πρόσθεσε πως το κόμμα του νιώθει πάντοτε διπλά υποχρεωμένο, εκεί και όπου εντοπίζει την ντροπή της διάκρισης και του σεξισμού να αντιδρά.
Σε χαιρετισμό του, στο πρόγευμα εργασίας που διοργανώνεται με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας της Γυναίκας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “δυστυχώς διαπιστώνεται μέχρι και σήμερα ότι η κυπριακή κοινωνία δεν κατόρθωσε ακόμα να απαλλαγεί από τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και τις πατριαρχικές αντιλήψεις”, εκφράζοντας τη λύπη και προβληματισμό του για τους νέους ανθρώπους που εκφράζονται με νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών.
“Ακόμα πιο λυπηρό είναι να παρατηρούμε το σεξισμό να υπενθυμίζει τη θλιβερή του παρουσία και στη δημόσια ζωή του τόπου”, σημείωσε.
Είπε ακόμα ότι νιώθουν πάντοτε “διπλά υποχρεωμένοι, εκεί και όπου εντοπίζουμε την ντροπή της διάκρισης και του σεξισμού να αντιδρούμε, όχι ως ιππότες, που θα υπερασπιστούν το ασθενές φύλο, αλλά ως δύναμη που προστίθεται στη δύναμη του αγώνα των γυναικών για απελευθέρωση, ισοτιμία, σεβασμό και αξιοπρέπεια”.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι “αν δεν υπάρχουν εκείνες οι πολιτικές και τα μέτρα που να σηκώνουν τα εμπόδια, τα οποία δεν επιτρέπουν στη γυναίκα να απελευθερώσει τις δυνάμεις της έξω από το σπίτι, τότε δεν πρόκειται να γίνουν πράξη όσα επαγγελλόμαστε όλοι εδώ και χρόνια”.
“Πώς μπορούμε να αναμένουμε ότι μια γυναίκα θα ασχοληθεί με τα κοινά, αν είναι αναγκασμένη να δουλεύει δωδεκάωρα; Πώς μπορούμε να αναμένουμε ότι η γυναίκα θα πάψει να είναι θύμα των στερεοτύπων αν εμείς επιδεικνύουμε ανοχή σε όλα όσα τα αναπαράγουν; Πώς πιστεύουμε ότι θα χτυπηθεί ο σεξισμός αν δεν κουβεντιάζουμε γι’ αυτόν, αν δεν λαμβάνουμε μέτρα για την πάταξη του, αν δεν ξεκινούμε από τη διαπαιδαγώγηση; Πώς αναμένουμε ότι οι νέες γυναίκες, που έχουν να περάσουν μέσα από τις μυλόπετρες της ανεργίας ή της ευέλικτης εργασίας, των οικογενειακών υποχρεώσεων, των προβλημάτων της στέγης, της έλλειψης υποδομών φροντίδας, θα βγουν στο προσκήνιο;”, διερωτήθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Ανέφερε ακόμα πως το κόμμα του πιστεύει ότι οι γυναίκες έχουν να πουν πολλά και μπορούν να κάνουν ακόμα περισσότερα, ειδικά μέσα στις σημερινές συνθήκες που η κρίση πλήττει διπλά τις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα.
Επιπλέον, ανέφερε πως το ΑΚΕΛ έχει θέσεις και προτάσεις για όλα σχεδόν τα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες και αναφέρθηκε επιγραμματικά σε αρκετά ζητήματα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τις γυναίκες και ήδη πέτυχε ως κόμμα εντός της Βουλής.
Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην επαναξιολόγηση των αμοιβών στα επαγγέλματα που θεωρούνται παραδοσιακά γυναικεία, στη βελτίωση της συμμετοχής γυναικών στην πολιτική ζωή και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στο δικαίωμα των γυναικών χρηστών ναρκωτικών σε εξειδικευμένα προγράμματα/δομές απεξάρτησης, στην πρόοδο και τις προκλήσεις στην έρευνα για θέματα που άπτονται της ισότητας των φύλων στην Κύπρο και στην ενσωμάτωση της διάστασης των φύλων στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων στις επιχειρήσεις της Κύπρου.
Επίσης, αναφέρθηκε στο ρόλο της πληροφορικής σε ό,τι αφορά την αλλαγή στερεοτύπων και τη διαμόρφωση συλλογικής κοινωνικής συνείδησης προς όφελος και των γυναικών, στην ενημέρωση για την αντιμετώπιση όσων ασθενών αδυνατούν να πληρώσουν στα Δημόσια Νοσοκομεία και στη συζήτηση για τα μέσα διαβίωσης οικογενειών που δεν είναι δικαιούχοι δημοσίου βοηθήματος ή είναι χωρίς καθεστώς ή είναι άτυποι μετανάστες και η αντιμετώπισή τους από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.
Εξάλλου, αναφέρθηκε στην ενημέρωση που ζητήσαμε ως ΑΚΕΛ για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της Εμπορίας Προσώπων 2013- 2015 και την πορεία της εφαρμογής του, καθώς και για τα συμπεράσματα της πρόσφατης έκθεσης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την εμπορία προσώπων (TIP Report 2014), στην Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με την εφαρμογή και προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης για ποινικοποίηση της αγοράς υπηρεσιών που προκύπτουν από την εμπορία και εκμετάλλευση προσώπων αλλά και για το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα 2014-2017 και στην ενημέρωση για τη μελέτη «Καθιέρωση Δημογραφικής Πολιτικής και Εντοπισμός των Τομέων Παρέμβασης με Έμφαση στις Πολιτικές για την Οικογένεια».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις