Εκμεταλλεύονται τις χαμηλές τιμές που επικρατούν στην αγορά
Αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά ακινήτων, από Κύπριους, οι οποίοι προβαίνουν σε αγορά ακινήτων εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές τιμές.
Πρώτη στις προτιμήσεις των Κυπρίων, που επενδύουν σε ακίνητα έρχεται η Αθήνα, ενώ μικρότερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν άλλες πόλεις.Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το inbusiness, οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά το ήμισυ, ακόμα και σε ακριβές περιοχές όπως το Κολωνάκι, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο δεκαετίας.
Ψήφος εμπιστοσύνης στο κέντρο της Αθήνας
Το 90% των Κυπρίων που επενδύουν σε ακίνητα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενδιαφέρονται για διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας και ιδιαίτερα στο Κολωνάκι, από όπου μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες και την εμπορική αγορά της πόλης. Παράλληλα μόνο το 10% των Κυπρίων αγοράζουν διαμερίσματα στην Αθήνα για να έχουν ιδιόκτητο χώρο διαμονής όταν την επισκέπτονται, ενώ οι υπόλοιποι θεωρούν την αγορά ακινήτου στην Ελλάδα ως μακροχρόνια επένδυση. Ωστόσο, ελάχιστοι είναι οι Κύπριοι που επενδύουν σε ακίνητα στην Ελλάδα ως μελλοντικό χώρο διαμονής για τα παιδιά τους κατά τα φοιτητικά τους χρόνια.
Η παγίδα του ΕΝΦΙΑ
Όσοι επιθυμούν να επενδύσουν σε ακίνητα στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχουν κατά νου τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, καταβάλλουν στην αρχή του έτους φόρο δικαιωμάτων, ο οποίος αποτελείται από τον κύριο και τον συμπληρωματικό φόρο. Ο κύριος φόρος υπολογίζεται για όλα τα δικαιώματα σε ακίνητα, κατοικίες και λοιπά κτίσματα, οικόπεδα και εκτός σχεδίου εκτάσεις γης. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στο μέρος της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων το οποίο υπερβαίνει τις €300.000, με συντελεστές που κλιμακώνονται από το 0,1% έως το 1%. Πέρα από τη μονοκατοικία ή το διαμέρισμα, σε φορολογία υπόκεινται οι χώροι στάθμευσης, οι βοηθητικοί χώροι, οι αποθήκες και οι πισίνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις