ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιλλήκας : Να επιλυθούν τα προβλήματα και μετά να εφαρμοστεί το μίνι ΓΕΣΥ

Λιλλήκας : Να επιλυθούν τα προβλήματα και μετά να εφαρμοστεί το μίνι ΓΕΣΥ

Η εφαρμογή του μίνι ΓΕΣΥ χωρίς την συμπλήρωση κενών θέσεων και την επίλυση των προβλημάτων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των Γενικών Νοσοκομείων της Κύπρου, θα σημάνει την αύξηση των ασθενών που θα καταφεύγουν στον κρατικό τομέα, με αποτέλεσμα να υπάρξει η πλήρης και ολοκληρωτική κατάρρευση του κρατικού νοσηλευτικού συστήματος, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας πραγματοποίησε το πρωί, συνοδευόμενος από υποψήφιους βουλευτές της επαρχίας Λάρνακας, επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας όπου ενημερώθηκε από τον Διευθυντή του νοσηλευτηρίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο.

Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «ενημερωθήκαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο που είναι τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν γενικά όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια”.

Πρόσθεσε ότι “μέσα σ αυτήν την οικονομική κρίση το σημαντικότερο πρόβλημα είναι αυτό της υποστελέχωσης που όχι μόνο δεν συμπληρώνονται οι κενές θέσεις που υπάρχουν στα κρατικά νοσηλευτήρια αλλά οδηγούμαστε στο φαινόμενο να παραιτούνται γιατροί και έμπειροι νοσηλευτές από τα κρατικά νοσηλευτήρια και να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα”.

“Εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε ένα προγραμματισμό που θα δεσμεύει το κράτος και την πολιτεία νομοθετικά να ξεκινήσει η εφαρμογή του μίνι ΓΕΣΥ με την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, αλλά με ολοκληρωμένα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή του ολοκληρωμένου ΓΕΣΥ και δεδομένου ότι ταυτόχρονα θα δοθούν λύσεις στη στελέχωση των Νοσοκομείων, να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτές που είναι προβλήματα που οδηγούν και σε απεργιακά μέτρα, τότε πολύ φοβούμαι ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια θα οδηγηθούν κυριολεκτικά σε κατάρρευση”, είπε ο κ. Λιλλήκας.

Ανέφερε ακόμα ότι “κινδυνεύει η υγεία των πολιτών, χάνονται ζωές συνανθρώπων μας γιατί αναμένουν στη λίστα αναμονής πότε θα τους δοθεί ραντεβού για ένα χειρουργείο ή για να μπορέσουν να πάρουν το φάρμακο που είναι η θεραπευτική τους αγωγή. Αυτά είναι προσβολή για το τόπο μας να συμβαίνουν στον 21ο αιώνα”.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “για μας, την ευθύνη την φέρει συνολικά η κυβέρνηση ως κυβέρνηση και δεν θα εστιάσουμε στον Υπουργό Υγείας στον οποίο διαπιστώνουμε να υπάρχει η διάθεση και η βούληση να επιλύσει τα προβλήματα. Θα πρέπει όμως να αλλάξει φιλοσοφία η κυβέρνηση και επιτέλους να αποδεχθεί την εφαρμογή του ΓΕΣΥ”.

Σε ερώτηση κατά πόσον εκτιμά ότι υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από τη μη εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών αφού ανέφερε ότι “η εφαρμογή του ΓΕΣΥ ήταν μια από τις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας” εξέφρασε την εκτίμηση πως “φιλοσοφικά ο ίδιος ο Πρόεδρος δεν θέλει να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ όπως έχει σχεδιαστεί”.

Ανέφερε ακόμα πως “παρά το γεγονός ότι και η σημερινή κυβέρνηση πλήρωσε ξένους εμπειρογνώμονες από τα λεφτά του δημοσίου και του Κύπριου φορολογούμενου για νέες μελέτες, οι οποίες απέδειξαν ότι μόνο το υφιστάμενο σύστημα όπως έχει σχεδιαστεί, μπορεί να εφαρμοστεί στα δεδομένα της Κύπρου, εντούτοις ο Πρόεδρος παραμένει σε μια διαφορετική φιλοσοφία με αποτέλεσμα να φρενάρει κάθε προσπάθεια που γίνεται για εφαρμογή του ΓΕΣΥ”.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως “δεν είναι τυχαίο που εξαναγκάστηκε, κατά την άποψη μου, ο Υπουργός Υγείας να περάσει από το ολοκληρωμένο ΓΕΣΥ στο μίνι ΓΕΣΥ” και σημείωσε πως “δεν είναι τυχαίο που εστιάζουν μόνο για παράδειγμα στην αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων που πρέπει να γίνουν , αλλά δεν ασχολούνται καθόλου με το μείζων θέμα που αφορά τη στελέχωση”.


Σήμερα, πρόσθεσε ο Γιώργος Λιλλήκας, τα κρατικά νοσηλευτήρια παγκύπρια απασχολούν το 20% των γιατρών και των νοσηλευτών και εξυπηρετούν το 80% των ασθενών.

“Εάν εφαρμοστεί το μίνι ΓΕΣΥ χωρίς να υπάρξει συμπλήρωση των κενών θέσεων και χωρίς να λυθούν τα προβλήματα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τότε θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η μεταφορά ασθενών από τον ιδιωτικό τομέα στα κρατικά νοσηλευτήρια και τότε θα έχουμε την πλήρη και ολοκληρωτική κατάρρευση του κρατικού νοσηλευτικού συστήματος”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top