Βελτίωση της μακροοικονομικής ισορροπίας της κυπριακής οικονομίας καταγράφει η Κομισιόν σε σημερινή της έκθεση που εκδόθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας παρακολούθησης των μακροοικονομικών ανισορροπιών των κρατών μελών.
Η Κύπρος, ως χώρα σε πρόγραμμα, δεν ελέγχεται επίσημα στη βάση της διαδικασίας αυτής, όμως η Κομισιόν παραθέτει μια ενδεικτική καταγραφή της κατάστασης καθώς η χώρα βγαίνει από το πρόγραμμα εξαιρετικά σύντομα.
Η Κομισιόν καταγράφει ότι η Κύπρος από τον Μάρτιο του 2013 εφαρμόζει ένα πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και οικονομικής στήριξης και η εποπτεία των μακροοικονομικών της ανισορροπιών, κατά συνέπεια αποτελεί τμήμα του προγράμματος και όχι της διαδικασίας παρακολούθησης μακροοικονομικών ανισορροπιών. Στο πλαίσιο του προγράμματος η Κύπρος έχει εφαρμόσει ένα μεγάλο αριθμό σημαντικών μέτρων με στόχο τη διόρθωση των υπερβολικών ανισορροπιών, η οικονομία τώρα ανακάμπτει και το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε διαδικασία σταθεροποίησης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, στον επικαιροποιημένο πίνακα ένας αριθμός από δείκτες παραμένει πάνω από τα ενδεικνυόμενα επίπεδα, όπως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση, η μείωση μεριδίου εξαγωγών, το χρέος του ιδιωτικού τομέα, το δημόσιο χρέος, η ανεργία και η αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας των νέων κάτω των 30.
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών παραμένει υψηλό παρά την όποια ρύθμιση και δεν δύναται να εξισορροπήσει το μεγάλο απόθεμα καθαρής εξωτερικής έκθεσης. Επιπλέον η όποια προσαρμογή του εμπορικού ισοζυγίου έχει πραγματοποιηθεί κυρίως λόγω της συρρίκνωσης των εισαγωγών, ενώ ταυτόχρονα οι εξαγωγές έχουν σημαντικές απώλειες, παρά μια μικρή βελτίωση σε ετήσια βάση το 2014.
Η Κομισιόν αναφέρει ότι υπάρχει βελτίωση του δείκτη κόστους- αποτελεσματικότητα, που αντανακλάται στην μείωση του κόστους μονάδας εργασίας.
Το χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει υψηλό, και η διαδικασία της απομόχλευσης προχωρά αργά το ίδιο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ως στόχο την μείωση των υπερβολικά υψηλών ποσοστών μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα. Οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να πέφτουν, ως αποτέλεσμα της προσαρμογής στη στεγαστική αγορά, αλλά το βήμα της μείωσης των τιμών έχει μειωθεί.
Το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό και ο κίνδυνος ως προς τη βιωσιμότητά των δημοσίων οικονομικών παραμένει. Το ποσοστό ανεργίας και ειδικά της μακροχρόνιας ανεργίας των νέων αυξήθηκε σημαντικά ως αποτέλεσμα των δύσκολων οικονομικών συνθηκών.
Σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα προσαρμογής βοήθησε την Κύπρο να μειώσει τις υπερβολικές της μακροοικονομικές ανισορροπίες και να διαχειριστεί τους σχετικούς κινδύνους.
Η κατάσταση της Κύπρου στο πλαίσιο της επίσημης διαδικασίας περί μακροοικονομικών ανισορροπιών θα εξεταστεί από την Κομισιόν μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής και θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές προγραμματικές συμφωνίες παρακολούθησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις