Προκαλεί τελικά καρκίνο η χρήση ταλκ;

Προκαλεί τελικά καρκίνο η χρήση ταλκ;

Παγκόσμιο πανικό πυροδότησε υπόθεση που παρουσιάστηκε σε αμερικανικό δικαστήριο και αφορά θάνατο γυναίκας, από καρκίνο των ωοθηκών, ο οποίος αποδίδεται στη χρήση ταλκ (πούδρα).

Η επιβολή από ένα αμερικανικό δικαστήριο ενόρκων ενός τεράστιου προστίμου 72 εκατ. δολαρίων στην Johnson & Johnson ως αποζημίωση στην οικογένεια μιας γυναίκας που είχε πεθάνει από καρκίνο των ωοθηκών και η οποία επί δεκαετίες χρησιμοποιούσε δύο προϊόντα ταλκ της εταιρείας, πυροδότησε ανησυχίες κατά πόσο είναι δυνατό το ταλκ να έχει τέτοιες συνέπειες.

Η απόφαση συνέδεσε τον θανατηφόρο καρκίνο της γυναίκας με τη συχνή χρήση του ταλκ, όμως οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι οι επιστημονικές ενδείξεις για ύπαρξη πραγματικού κινδύνου είναι στην καλύτερη περίπτωση μη επαρκείς. Η ίδια η εταιρεία επιμένει πως «η ασφάλεια του ταλκ υποστηρίζεται από δεκαετίες επιστημονικών στοιχείων».

Το ταλκ, το οποίο απορροφά την υγρασία, προέρχεται από τον τάλκη, ένα ορυκτό που περιέχει μαγνήσιο, πυριτία και οξυγόνο. Στη φυσική μορφή του, το ορυκτό μπορεί να περιέχει και άσβεστο, ο οποίος είναι καρκινογόνος. Όμως όλα τα εμπορικά προϊόντα ταλκ, στις ΗΠΑ τουλάχιστον, δεν περιέχουν άσβεστο εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Ιρανός στρατηγός - Θα εκτοξεύσουμε πυραύλους για να φύγουν οι Αμερικανοί από την Κύπρο - «Η αεράμυνα μας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα» λέει ο Λετυμπιώτης

LIVE: Ιρανός στρατηγός - Θα εκτοξεύσουμε πυραύλους για να φύγουν οι Αμερικανοί από την Κύπρο - «Η αεράμυνα μας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα» λέει ο Λετυμπιώτης

Εκτός ελέγχου οδηγείται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά τον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ, γεγονός που πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ. Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, ο Ιρανός στρατηγός προχώρησε σε ευθείες απειλές, δηλώνοντας πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να εκτοξεύσει πυραύλους με στόχο να απομακρυνθούν οι Αμερικανοί από την Κύπρο, κλιμακώνοντας περαιτέρω τη ρητορική έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την ίδια ώρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, διαβεβαίωσε πως «η αεράμυνά μας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα», υπογραμμίζοντας ότι οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας. Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE