Στον «πάτο» οι ψηφιακές υπηρεσίες στην Κύπρο (γράφημα)

Στον «πάτο» οι ψηφιακές υπηρεσίες στην Κύπρο (γράφημα)

Την 6η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ σημείωσε το 2014 η Κύπρος σε σχέση με την ψηφιακή αγορά, η οποία την ίδια ώρα αναπτύσσεται με βραδύτερο ρυθμό από τον κοινοτικό μέσο όρο.

Tα στοιχεία αυτά, παρουσιάζονται σύμφωνα με τον «Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας - Digital Economy and Society Index (DESI)», τον οποίον δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν και οι αρμόδιοι επίτροποι Ανσιπ και Έττινγκερ. 

Ο δείκτης DESI, που θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης της ψηφιακής αγοράς καταγράφει τις επιδόσεις των κρατών μελών σε σχέση με την συνδεσιμότητα, τις ψηφιακές δεξιότητες και την εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας στις δημόσιες υπηρεσίες.

Η Κομισιόν διαπιστώνει ότι σε γενικές γραμμές, η ΕΕ ως σύνολο χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα για να φτάσει στην κορυφή σε παγκόσμιο επίπεδο - παρότι μεμονωμένες χώρες της ΕΕ βρίσκονται ήδη στην κορυφή.

Ειδικά σε σχέση με τις δημόσιες υπηρεσίες, η Κομισιόν καταγράφει την πρόοδο στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών, αλλά το ποσοστό των χρηστών που τις χρησιμοποιούν είναι ακόμα εξαιρετικά χαμηλό (32%).

Σε γενικές γραμμές το 71% των Ευρωπαίων έχουν πρόσβαση σε γρήγορο internet  από τα σπίτια τους, άνοδος σε σχέση με το περσινό 62%, ενώ οι ευρυζωνικές κινητές υπηρεσίες έχουν αυξηθεί στο 75% από το 64% που ήταν.

Παρoλαυτά ακόμα, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι (45%) δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες (χειρισμό email για παράδειγμα), τη στιγμή μάλιστα που το 65% των χρηστών του διαδικτύου ψωνίζει online, ενώ μόνο το 16% του εμπορικού κόσμου, προσφέρει αυτή τη δυνατότητα και μόνο οι μισοί (7,5%) το κάνουν αυτό διασυνοριακά.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Andrus Ansip και ο αρμόδιος επίτροπος Günther H. Oettinger, δεσμεύθηκαν για την αντιμετώπιση αυτών των αδυναμιών σε νεότερο νομοθετικό πακέτο, που ενδέχεται να παρουσιαστεί τον Μάιο φέτος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, βλέπει εξελίξεις, αλλά η Νέα Υόρκη, ακόμη ψάχνει την τριμερή

Κυπριακό: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, βλέπει εξελίξεις, αλλά η Νέα Υόρκη, ακόμη ψάχνει την τριμερή

Με το βλέμμα στραμμένο στις «θετικές εξελίξεις» στο Κυπριακό, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο Νίκος Χριστοδουλίδης, την ώρα όμως που το διπλωματικό σκηνικό παραμένει ρευστό και κανένα από τα κρίσιμα επόμενα βήματα, δεν μπορεί ακόμη να θεωρηθεί δεδομένο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμφανίζεται να διακρίνει κινητικότητα στο παρασκήνιο και να επενδύει στο προσωπικό ενδιαφέρον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί ούτε καν η πραγματοποίηση μιας κοινής συνάντησης των δύο πλευρών, με τη Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

BEST OF TOTHEMAONLINE