Το ΔΗΚΟ θα στηρίξει την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, είπε ο Ν. Παπαδόπουλος
Το Δημοκρατικό Κόμμα θα στηρίξει την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) και τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το κόμμα απόψε στη Πάφο με θέμα : Μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας -Το ΔΗΚΟ κοντά στον πολίτη και τον ασθενή". Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει και πολλοί πολίτες δεν έχουν χρήματα να πάρουν τις απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα έχοντας ως καταφύγιο μόνο τον δημόσιο τομέα.
Το αποτέλεσμα, σημείωσε, είναι ο ιδιωτικός τομέας να οδηγείται σε χρεοκοπία και τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ζήτηση.
Η λύση συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είναι να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορέσουν να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες, αυτονόμηση των νοσοκομείων και εφαρμογή ενός ΓΕΣΥ, μεταρρύθμιση υπενθύμισε, που προνοείται και στο μνημόνιο.
Η Κύπρος είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο, σημείωσε, που δεν προσφέρει στους πολίτες της χώρας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υγείας για να καλύψει τουλάχιστον τους αδύναμους. Το κόμμα του ασκεί εποικοδομητική κριτική, είπε, και προτείνει λύσεις για να διαμορφωθούν οι απαραίτητες πολιτικές στον τομέα της υγείας που είναι απαραίτητες για τον τόπο.
Ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στις προσπάθειες εφαρμογής του ΓΕΣΥ στην Κύπρο -που ξεκίνησαν από το 1968 - απάντησε και στις "σκιές" που αφήνουν ορισμένοι, όπως σημείωσε, σε σχέση με την θέση του μακαριστού τέως Πρόεδρου της δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για το νομοσχέδιο του ΓΕΣΥ που εγκρίθηκε τελικά το 2001.
Όντως είπε, είχε εκφράσει τότε έντονες επιφυλάξεις και είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους αλλά ο Τάσος Παπαδόπουλος ήταν από τους λίγους πολιτικούς στην Κύπρο που δεν δίσταζε να αναθεωρεί τις απόψεις του αν παρουσιάζονταν ενώπιον του τεκμηριωμένες απόψεις και μελέτες και τελικά ήταν από τους λίγους πολιτικούς ,όπως είπε, που προχώρησε σε πράξεις σε σχέση με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
Διατύπωσε επίσης την θέση, ότι εν αναμονή της εφαρμογής του γενικού σχεδίου υγείας τα τελευταία 20 χρόνια σοβαροί μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί και ζητήματα έμπαιναν κάτω από το χαλί ακριβώς επειδή όλοι ανέμεναν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
Η Κύπρος κατέχει πολλές αρνητικές πρωτιές στο θέμα της υγείας όπως είπε σημειώνοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή ενός γενικού σχεδίου υγείας το οποίο ωστόσο δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα κυρίως λόγω των νοοτροπιών και του υφιστάμενου συστήματος.
Όπως εξήγησε η κοστολόγηση και τιμολόγηση των υπηρεσιών στο χώρο της δημόσιας υγείας θα πρέπει να εφαρμοστεί στα πλαίσια της δημιουργίας μιας ενιαίας αγοράς υγείας όπου δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους επί ίσοις όροις για την πίτα της δαπάνης της υγείας που υπολογίζεται στο ένα δισεκατομμύριο διακόσια εκατομμύρια ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις