ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα δικαιώματα σας ως εργαζόμενοι και οι υποχρεώσεις των εργοδοτών σας

Τα δικαιώματα σας ως εργαζόμενοι και οι υποχρεώσεις των εργοδοτών σας

Με άρθρο του στον Τύπο ο λειτουργός του Υπουργείου Εργασίας του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων ενημερώνει τους εργαζόμενους για όσα πρέπει να ξέρουν.

Διαβάστε το άρθρο:

Αν και έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο περί Ενημέρωσης του Εργοδοτουμένου από τον Εργοδότη για τους Όρους που Διέπουν τη Σύμβαση ή τη Σχέση Εργασίας Νόμος, αρκετοί εργοδότες ακόμη δεν εφαρμόζουν τις πρόνοιες του.

Τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι το 30% των υποστατικών που επιθεωρήθηκαν για πρώτη φορά από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων (ΤΕΣ) το 2014 και 2015 (μέχρι και το Σεπτέμβριο), δεν τηρεί τις διατάξεις της νομοθεσίας. Ανασκοπώντας τα στοιχεία που αφορούν τα παράπονα, διαπιστώνεται επίσης πως το 65% των εργαζομένων που υπέβαλαν παράπονο στο ΤΕΣ το 2014, δεν ενημερώθηκαν γραπτώς για τους όρους εργοδότησης, ενώ για το 2015 το αντίστοιχο ποσοστό είναι 60%. Κατά συνέπεια, κρίνεται αναγκαίο να υπενθυμίσουμε τις πρόνοιες της νομοθεσίας και επιπλέον να ενημερώσουμε για σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η νομοθεσία, λοιπόν, καθορίζει ότι ο εργοδότης οφείλει να ενημερώνει γραπτώς τον εργοδοτούμενο για τους βασικούς όρους εργοδότησης, το αργότερο σε ένα μήνα από την έναρξη της εργασίας με γραπτή σύμβαση εργασίας ή με επιστολή πρόσληψης ή με άλλο έγγραφο υπογραμμένο από τον εργοδότη. Στους όρους εργοδότησης περιλαμβάνονται:

  • τα στοιχεία ταυτότητας των μερών
  • ο τόπος παροχής της εργασίας και η εγγεγραμμένη έδρα της επιχείρησης ή η διεύθυνση κατοικίας του εργοδότη
  • η θέση ή η ειδικότητα του εργοδοτούμενου, ο βαθμός του, η κατηγορία της απασχόλησής του, καθώς και το αντικείμενο της εργασίας του
  • η ημερομηνία έναρξης της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας και η προβλεπόμενη διάρκεια αυτής αν καταρτίζεται για ορισμένο χρόνο
  • η διάρκεια της άδειας μετ΄ απολαβών που δικαιούται ο εργοδοτούμενος, καθώς και ο χρόνος και ο τρόπος της χορήγησης της
  • οι προθεσμίες προειδοποίησης για τερματισμό της απασχόλησης
  • οι πάσης φύσεως αποδοχές που δικαιούται ο εργοδοτούμενος και η περιοδικότητα καταβολής της αμοιβής του
  • η διάρκεια της κανονικής ημερήσιας ή εβδομαδιαίας απασχόλησης του εργοδοτούμενου
  • η αναφορά τυχόν συλλογικών συμβάσεων που διέπουν τους όρους ή και τις συνθήκες εργασίας του εργοδοτούμενου. Διευκρινίζεται ότι η γραπτή ενημέρωση σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τη συλλογική σύμβαση.

Η νομολογία, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά το δικαιοπλαστικό της ρόλο στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, έρχεται να προσθέσει στους πιο πάνω όρους εργοδότησης και την υπερωριακή απασχόληση. Συγκεκριμένα, στην υπόθεση C-350/99 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε πως εάν υπάρχει όρος με βάση τον οποίον ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να παρέχει υπερωριακή εργασία όποτε ζητηθεί από τον εργοδότη, τότε ο όρος αυτός πρέπει να περιλαμβάνεται στη γραπτή ενημέρωση.

Για διευκόλυνση των ενδιαφερομένων έχει ετοιμαστεί δείγμα γραπτής ενημέρωσης το οποίο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελιδά του ΤΕΣ (www.mlsi.gov.cy/dlr).  

Χρίστος Χρίστου

Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων

[email protected]

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Θετικά νέα για την ανεργία στην Κύπρο: Η μείωση του ποσοστού και οι τομείς - Πίνακες

Επεισοδιακή καταδίωξη: Χειροπέδες σε 26χρονο καταζητούμενο και 32χρονο παράνομο μετανάστη - Βρήκαν και ναρκωτικά στο όχημα

Ζημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα

Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του Covid: Ονομάζεται «FLiRT» - Λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια; - Όσα πρέπει να ξέρετε

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Απαστράπτουσα στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών - Δείτε φωτογραφίες



Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: «Στόχος η συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας»

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: «Στόχος η συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας»

«Στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να υπάρχει συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, από το λιμάνι της Λάρνακας στη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top