Υπέρ της συνεργασίας, με οποιαδήποτε μορφή, των πολιτικών δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου, τάχθηκαν απόψε οι Πρόεδροι του ΚΣ ΕΔΕΚ, του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και της Συμμαχίας Πολιτών, μιλώντας στο πλαίσιο συζήτησης, με θέμα "Ενδιάμεσος Χώρος και Κυπριακό/Εναλλακτική οδός και Προοπτικές αντίδρασης", την οποία διοργάνωσε στη Λευκωσία το Γαλατικό Χωριό.
Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι παρά τη συσσωρευμένη εμπειρία που υπήρξε από τις αποτυχημένες προσπάθειες συνεργασίας του ενδιάμεσου χώρου, “δεν μπορεί αυτός ο χώρος να είναι πολυκερματισμένος”, προσθέτοντας ότι “αν ξεπεράσουμε τις οποιεσδήποτε ιδεολογικές διαφορές, αυτή τη στιγμή υπάρχει το μεγάλο ζήτημα που μας ενώνει που είναι το Κυπριακό”.
“Σε αυτή την προσπάθεια δηλώνω υπεύθυνα ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν τίθεται καμία προϋπόθεση, αρκεί η οποιαδήποτε συμφωνία να είναι ειλικρινής, έντιμη και αυτή την φορά να είναι γραπτή”, πρόσθεσε.
“Θα μπορέσουμε να σφυρηλατήσουμε όχι ακριβώς μια συνεργασία αλλά ακόμη και συνένωση των δυνάμεων”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο πέραν των δύο κομμάτων (ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ) χώρος, μέσα από τον πολυκερματισμό στις εκλογικές διαδικασίες εμφανίζεται ως ένας χώρος με χαμένη ψήφο, σε αντίθεση με τους άλλους δύο κομματικούς χώρους που λόγω της οργανωτικής, της πολιτικής και της εκλογικής δύναμης κερδίζουν”.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις την παρασκηνιακήν ή ενδεχομένως και στο προσκήνιο συνεργασία των ηγεσιών των δύο κομμάτων, "οφείλουμε οι υπόλοιποι όχι απλά να δημιουργήσουμε ένα αρραγές μέτωπον αλλά να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο πολιτικό και κομματικό χώρο”.
Είπε ακόμη ότι σε όλες τις συνεργασίες που είχε εμπλακεί στο παρελθόν η ΕΔΕΚ “ποτέ δεν διεκδίκησε πολιτικά οφέλη γιατί την ενδιέφερε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον εσωτερικό σε πρώτη φάση κίνδυνο που ελλοχεύει για την υπονόμευση της Κυπριακής Δημοκρατίαςν που θα μας οδηγήσει σε μια λύση που θα είναι διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δεν θα διασφαλίζει την ασφάλεια στις μελλοντικές γενεές”.
Ανέφερε επίσης ότι “στην Κύπρο υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που είναι οπαδοί και θέλουν να είναι με αυτόν που κερδίζει και όχι με αυτόν που χάνειν και για αυτό το λόγο έχουν ένα πρόσθετο πλεονέκτημα αυτοί οι δύο χώροι”.
Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι “δεν πρέπει να επιτρέψουμε μέσα από οποιαδήποτε λύση να τεθεί υπό αμφισβήτηση η φυσική και η εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού”, και “δεν μπορούμε εμείς να είμαστε εκείνη η γενιά που είτε θα προσυπογράψουμε, είτε με τη στάση μας θα διευκολύνουμε να υπάρχει αυτή η εξέλιξη”.
Ανέφερε ότι “βρισκόμαστε σε πλήρη σύγκρουση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις ηγεσίες των δύο κομμάτων αναφορικά με τα όσα έχουν μέχρι σήμερα συμφωνήσει και συνομολογήσει – γιατί οι σύμβουλοι του Προέδρου προέρχονται κυρίως από τα δύο κόμματα -”, προσθέτοντας ότι “την ΕΔΕΚ δεν την δεσμεύει το απόρρητο του Εθνικού Συμβουλίου όσον αφορά αυτά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συνομολογήσει”.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι η ταύτιση των τριών κομμάτων, Οικολόγων, ΕΔΕΚ, και Συμμαχίας Πολιτών, στο Κυπριακό, “είναι σε μεγάλο βαθμό”, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διαχειρίσιμες διαφωνίες μεταξύ των τριών κομμάτων.
Αναφερόμενος στην τελευταία φορά που καλέστηκε το Κίνημα σε μια διαδικασία για εξεύρεση κοινού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2013, μεταξύ ΕΥΡΩΚΟ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, ο κ. Περδίκης είπε ότι “απηυδήσαμε σε τέτοιο βαθμό από τις πλεκτάνες, τις κρυφές ατζέντες που υπήρχαν που είπαμε δεν θα ξαναμπούμε ποτέ ξανά σε τέτοιου είδους διαδικασία”.
“Θέση μας είναι `εύρετέ τα` και φωνάξετε μας”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι "αν τα εύρετε εσείς οι υπόλοιποι μεγάλοι, φωνάξετε μας και μας και θα έρθουμε”.
Ο κ. Περδίκης είπε ότι δυσκολεύεται να δώσει απάντηση στο ερώτημα “αφού τουλάχιστον συμφωνείτε γιατί δεν συνεργάζεστε χωρίς να ενωθείτε, γιατί δεν κάνετε μια προετοιμασία πριν το Εθνικό Συμβούλιο, γιατί δεν καταθέτετε μαζί μια κοινή πρόταση, γιατί δεν ψηφίζετε κοινά πράγματα στη Βουλή όσον αφορά το Κυπριακό”.
Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Περδίκης είπε ότι “οι πτυχές που συζητούνται για λύση του Κυπριακού, οι οποίες ακόμη και από το καθεστώς της δοσμένης κατά την αντίληψη των δύο πόλων - που είναι ένας πόλος στο Κυπριακό- καθιστούν τη λύση μη βιώσιμη με όρους πολιτικούς, οικονομικούς, ρεαλιστικούς και όχι εθνικούς”.
Είπε ακόμη ότι "είναι θλιβερό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλείται να ενημερώσει τη Βουλή και τον κυπριακό λαό για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και να επιλέγει εσκεμμένα 25 λεπτά από τα 90 λεπτά της ομιλίας του να αναπτύσσει ιστορικά από πού ξεκίνησε η αποδοχή της διζωνικής ομοσπονδίας και ποιές είναι οι ευθύνες του Μακαρίου, του Κυπριανού, του Κληρίδη και του Παπαδόπουλου – για κάποιο λόγο τον Βασιλείου τον έχει παραλείψει".
"Δεν είναι από τύχη που το έκανε ή από εμμονή είναι γιατί ήθελε να ροκανίσει το χρόνο και να μην ανταποκριθεί στην ιστορική του υποχρέωση που είναι να αναφερθεί στις συγκεκριμένες πτυχές που αφορούν το Κυπριακό, να μην μιλήσει για το ίδιο το Κυπριακό αλλά για την ιστορία του Κυπριακού", κατέληξε.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι για τη Συμμαχία “η ιδέα του συνασπισμού ή του μετώπου δυνάμεων ή της συνεργασίας με οποιαδήποτε μορφής” των δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου “παραμένει ένας αμετάθετος στόχος που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε”, προσθέτοντας ότι “θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή αυτή την προοπτική, γιατί είναι υποχρέωση μας απέναντι στον τόπο, στους πολίτες και στην ιδέα της λύσης που θέλουμε να υπηρετήσουμε”.
Αναφέροντας ότι υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η μία σχολή σκέψης είναι όλες αυτές οι δυνάμεις στις οποίες αναφερόμαστε κάτω από τον αδόκιμο όρο του ενδιάμεσου χώρου” και αυτή η σχολή σκέψης είναι “η πραγματικά ρεαλιστική και αγωνιστική”.
Το γεγονός ότι αυτό που ενώνει τις δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου “είναι το Κυπριακό θέλω να πιστεύω ότι διευκολύνει ακόμη περισσότερο τον στόχο να πετύχουμε τη συνεργασία”, πρόσθεσε.
“Ο στόχος της συνεργασίας με επίκεντρο το εθνικό θέμα παραμένει εφικτός στόχος, έστω για την περίοδο αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές”, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι “αυτός ο συνασπισμός έχει πολλά να προσφέρει”, μεταξύ των οποίων “να εργαστεί με κοινές ομάδες εργασίας από όλους τους χώρους για την επεξεργασία κοινών προτάσεων” ή “κοινών δράσεων”.
“Στην περίπτωση που προκύψει μια λύση όπως αυτή που είναι υπό εκκόλαψη ή υπό διαπραγμάτευση, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σχέδιο Ανάν σε χειρότερη έκδοση, το βάρος θα πέσει στους ώμους μας και θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί για να έχουμε τους στιβαρούς ώμους να σηκώσουμε την αντίσταση του λαού απέναντι στις άλλες δυνάμεις που θα επιδιώξουν να υιοθετηθεί μια τέτοια λύση”, πρόσθεσε.
Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Συμμαχία διαπιστώνει να έχει σύγκλιση θέσεων “σχεδόν με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, πέραν του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ”, προσθέτοντας ότι συμμεριζόμαστε με όλες αυτές τις δυνάμεις, “ίσως με κάποιες αποκλίσεις από κάποιες δυνάμεις, την απόρριψη της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, γιατί είναι η νομιμοποίηση παρά η ανατροπή των διχοτομικών δεδομένων” και “ασπαζόμαστε όλες αυτές οι δυνάμεις την αναγκαιότητα για αλλαγή στο Κυπριακό, την φιλοσοφία της διεκδίκησης μέσα από μια νέα στρατηγική” και “τις ίδιες αρχές που πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού”.
Ανέφερε ότι η Συμμαχία επειδή δεν είναι ιδεολογικό κίνημα έχει κάποια μεγαλύτερη ευχέρεια όσον αφορά τις συνεργασίες.
Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι υπάρχει μια συγκεκαλυμμένη συνεργασία ανάμεσα στο Προεδρικό, τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ ιδιαίτερα όσον αφορά – όχι μόνο τη γενική φιλοσοφία του Κυπριακού – “τις συγκεκριμένες διακοινοτικές συνομιλίες και τους στόχους που επιδιώκονται μέσα από αυτές τις συνομιλίες”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
• Πότε και που αναμένεται να έχουμε ξανά βροχές; Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή
• Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε σπουδαίος στιχουργός - Συνεργάστηκε με Νταλάρα, Μαχαιρίτσα και Κότσιρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις