Στις επιφυλάξεις που διατυπώνει η βελγική διπλωματία για το σχέδιο διακανονισμού που επεξεργάστηκε η ΕΕ προκειμένου να διατηρήσει το ΗΒ στους κόλπους της, αναφέρεται η De Standaard στο σημερινό κεντρικό της θέμα με τίτλο «Το Βέλγιο δεν είναι διατεθειμένο να διαλύσει την ΕΕ».
Η εφημερίδα εστιάζει σε 4 σημεία για τα οποία το Βέλγιο εκφράζει επιφυλάξεις: Πρόκειται κατ’ αρχήν για τη διαβεβαίωση που δίνει ο Ντόλαντ Τουσκ στον Ντέιβιντ Κάμερον ότι η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν θα αφορά το πολιτικό πεδίο. Ερμηνεία που μπορεί μεν να καθησυχάζει τη Βρετανία και να είναι νομικά συμβατή με το κείμενο των Συνθηκών, ωστόσο δεν ικανοποιεί το Βέλγιο που συμμερίζεται την άποψη ότι η περαιτέρω ενοποίηση και η «περισσότερη Ευρώπη» δεν μπορεί να μην αφορά και πολιτικές στοχεύσεις, κάτι το οποίο θα φροντίσει να καταστήσει σαφές και ο Βέλγος πρωθυπουργός κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής.
Το δεύτερο σημείο που προκαλεί τις διαφωνίες της βελγικής αντιπροσωπείας είναι η δυνατότητα που πλέον δίνεται σε χώρες εκτός Νομισματικής Ένωσης να μπλοκάρουν τη διαδικασία εμβάθυνσης της Νομισματικής Ένωσης. Για το λόγο αυτό, συνεχίζει η εφημερίδα, ο Βέλγος πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την ανάγκη να αποκλειστεί ρητά στο κείμενο η δυνατότητα άσκησης ενός βέτο για παρόμοια θέματα από χώρες εκτός Νομισματικής Ένωσης.
Το τρίτο σημείο σχετίζεται με την πρόβλεψη ενός μηχανισμού που θα αποκλείει επί μια τετραετία τη δυνατότητα για εργαζόμενους από άλλες χώρες μέλη να λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα. Το Βέλγιο θεωρεί ότι είναι τουλάχιστον παράδοξο να δίνεται προκαταβολικά η δυνατότητα στη Βρετανία να ζητά επαναδιαπραγμάτευση των κριτηρίων από τη στιγμή που αυτά δεν έχουν καν καθοριστεί. Επισημαίνεται πως η Κομισιόν θα καθορίσει τα κριτήρια μόνον εάν η Βρετανία λάβει απόφαση να παραμείνει στην ΕΕ και στη συνέχεια πρέπει να δώσει την έγκρισή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν και το τελευταίο διαβεβαιώνει ότι θα συνεργαστεί εποικοδομητικά, είναι άγνωστο ποια θα είναι η τελική έκβαση αυτής της διαδικασίας, παρατηρεί η εφημερίδα.
Το τέταρτο τέλος σημείο έχει να κάνει με τον κίνδυνο «επιμόλυνσης». Εάν οι Βρετανοί αποφασίσουν τον Ιούνιο να βγουν εκτός ΕΕ, ο διακανονισμός που ετοιμάζεται θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων, σημειώνει η εφημερίδα. Η βελγική διπλωματία όμως φοβάται ότι το «αντιευρωπαϊκό ρεύμα» μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες θα προσπαθήσουν να ζητήσουν ανταλλάγματα από την ΕΕ οδηγώντας την εν τέλει σε διάλυση.
Συνοπτικά, η βελγική αντιπροσωπεία διαβεβαιώνει ότι θα τηρήσει μια «πραγματική στάση» κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο, προσθέτει, δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί με νύχια και με δόντια τις ευρωπαϊκές αρχές. Όπως σημειώνει ο Βέλγος πρωθυπουργός, «η Μ. Βρετανία είναι ένας σημαντικός εταίρος, ωστόσο δεν επιθυμώ να απεμπολήσω τον πυρήνα της ευρωπαϊκής ιδέας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις