ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επιτροπή Οικονομικών ζήτησε αύξηση χορηγίας στα προσφυγικά σωματεία

Η επιτροπή Οικονομικών ζήτησε αύξηση χορηγίας στα προσφυγικά σωματεία

Επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας και Πολιτισμού για πρόσθετη στοχευμένη κρατική χορηγία για τα προσφυγικά σωματεία, αποφάσισε να αποστείλει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία συζήτησε σήμερα τον προϋπολογισμό του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) για το 2016.

Στον προϋπολογισμό του ΚΟΑ για το 2016 προβλέπεται κρατική χορηγία για τα προσφυγικά σωματεία ύψους 784.534 ευρώ, ενώ όπως ανέφερε η Πρόεδρος του ΚΟΑ Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα, τα προσφυγικά σωματεία έλαβαν πέρσι επιπλέον ποσό 400.000 ευρώ, πέραν της κρατικής χορηγίας, στο πλαίσιο ανακατανομής κονδυλίων του προϋπολογισμού του ΚΟΑ.
 
Ο προϋπολογισμός του ΚΟΑ για το 2016 είναι ισοσκελισμένος με έσοδα και έξοδα ύψους 28.955.060 ευρώ. Από τα έσοδα ύψους 25.900.000 προέρχονται από κρατική χορηγία.  Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού παρουσιάζει αύξηση σε σύγκριση με το 2015, ύψους 700.000 ευρώ, ποσό, το οποίο αφορά σε συγκεκριμένη πρόνοια για την κάλυψη της δαπάνης για την επιδιόρθωση του Τσιρείου Σταδίου.
 
Σε σχέση με τα έσοδα αυτά προέρχονται κυρίως από ιδιόκτητους και άλλους αθλητικούς χώρους του ΚΟΑ ύψους 706.950 ευρώ και από δικαιώματα συμμετοχής στο πρόγραμμα Αθλητισμός Για Όλους (ΑΓΟ) ύψους 1.254.060 ευρώ.

Οι δαπάνες αφορούν, πέρα του μισθολογίου, στα έξοδα λειτουργίας ιδιόκτητων και άλλων αθλητικών χώρων ύψους 2.148.290 ευρώ και σε επιδιορθώσεις και συντηρήσεις εξοπλισμών του ΚΟΑ ύψους 1.366.670 ευρώ. Οι δαπάνες για χορηγίες ανέρχονται στα 12.059.608 ευρώ. Οι επιχορηγήσεις σε αθλητικούς φορείς που στηρίζονται περισσότερο οι ομοσπονδίες ανέρχονται στα 7.885.500 ευρώ. 
 
Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης είπε ότι «γίνονται αρκετά στον ΚΟΑ και υπάρχει μια φρεσκάδα», προσθέτοντας ότι «ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στον έλεγχο των ομοσπονδιών και γίνονται σοβαρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».
 
Μας ενδιαφέρει το χρήμα που πάει προς τις ομοσπονδίες να το διαχειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πρόσθεσε.
 
Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει στον προϋπολογισμό ένα κονδύλι πέραν των 700.000 ευρώ για την επιδιόρθωση του Τσιρείου σταδίου για το 2016 και ένα άλλο κονδύλι για το 2017 την ίδια ώρα που προχωρεί η υπόσχεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη δημιουργία γηπέδου στη Λεμεσό για τις τρεις ομάδες της πόλης.
 
«Αναμένεται για αυτό το θέμα να ολοκληρωθούν οι τελικές αποφάσεις των τριών σωματείων για το ποσό του δανείου που θα χρειαστεί να εγγυηθεί το κράτος για να έχουμε το συντομότερο δυνατό αυτό το πολύ σημαντικό έργο για την πόλη και για όλο τον αθλητισμό», πρόσθεσε.
 
Σε σχέση με τον αθλητικό τουρισμό, η κ. Παπαέλληνα χαρακτήρισε λίγο το ποσό των 12.000 ευρώ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό για την αναβάθμιση του αθλητικού τουρισμού και ανακοίνωσε ότι συστάθηκε επιτροπή από μέλη του ΔΣ του ΚΟΑ για αξιοποίηση των 19 ιδιόκτητων αθλητικών χώρων του Οργανισμού, οι οποίοι δεν αξιοποιούνται σήμερα όλοι.
 
Αναφέρθηκε επίσης ότι το 2015 υπήρξε αύξηση 2% των εσόδων από τον αθλητικό τουρισμό σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και ότι οι πλείστες εγκαταστάσεις είναι πεπαλαιωμένες και αρκετές δεν αξιοποιούνται.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης δήλωσε ότι από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο που υπήρχε για τη δημιουργία νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στη Λεμεσό, έχει ξεπεραστεί.

"Το δάνειο είναι πλέον ορατό, έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα τρία σωματεία από μια τράπεζα που ενδιαφέρθηκε, την Κύπρου και έτσι βρισκόμαστε σε πολύ σωστό δρόμο, "χαράς ευαγγέλια πλέον για τους Λεμεσιανούς" και θα πρέπει να πω συγχαρητήρια στον ΚΟΑ που έχει επισπεύσει αυτή τη διαδικασία και εμείς θα αποκτήσουμε γήπεδο", ανέφερε.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου σημείωσε ότι εκεί όπου υπήρχε έντονη άποψη από όλες ανεξαιρέτως τις πολιτικές δυνάμεις και τέθηκε έντονα από το κόμμα του, "είναι η απροθυμία στήριξης, η ανεπάρκεια στήριξης των προσφυγικών σωματείων και όχι μόνο τα ποδοσφαιρικά".

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγόρου, συμφωνήθηκε στην Επιτροπή, αφού υπήρξε και η σύμφωνος γνώμη και στήριξη και από πλευράς Προέδρου του ΚΟΑ, να σταλεί επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών ομόφωνα και να ζητείται η αύξηση του κονδυλίου στήριξης των προσφυγικών σωματείων, με βάση και υποσχέσεις που έχουν δοθεί από πλευράς κυβέρνησης και στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής αλλά και στην Επιτροπή Προσφύγων.

Ανέφερε ότι το κονδύλι σήμερα είναι 784.000 αλλά είχε ζητηθεί αυτό το ποσό να αυξηθεί κατά 600.000 και είχε δοθεί υπόσχεση όχι μόνο για τα ποδοσφαιρικά σωματεία πρώτης κατηγορίας, αλλά σωματεία τα οποία μετά το άλλο αναστέλλουν δραστηριότητες και κλείνουν.

Στην Επιτροπή συζητήθηκε ακόμη το θέμα των υποδομών που έχουν δημιουργηθεί με κρατική χορηγία ,όπως π.χ. γήπεδα, κρατικά κολυμβητήρια και άλλα και πώς αυτές οι υποδομές μπορούν να αξιοποιηθούν για στήριξη του αθλητικού τουρισμού.

Είπε ότι είναι ένας ιδιαίτερα προσοδοφόρος τομέας που αναζωογονεί και επιμηκύνει την τουριστική περίοδο και αυτό το βλέπουμε με την κάθοδο ομάδων στην Αγία Νάπα, όπου αξιοποιούνται τα γήπεδα.

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγόρου, μπορούν να αξιοποιηθούν ποδηλατόδρομοι, τα φράγματα για κωπηλασία κ.ο.κ.
 
Τέθηκε ακόμη, όπως είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, "το μέγα ζήτημα με τα κλειστά κυκλώματα".

"Εννοούμε τους γυμναστικούς συλλόγους που λαμβάνουν κρατική χορηγία αλλά αρνούνται να κάμουν μέλη, κλασσική περίπτωση το ΓΣΠ που είναι μια κλειστή λέσχη που αρνείται να ανοίξει τις πόρτες και να κάμει νέα μέλη, ή επιλεκτικά κάνουν μέλη ή κληρονομικά", ανέφερε.

Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό, όταν το ΓΣΠ είναι γυμναστικός σύλλογος της Λευκωσίας ή ο ΓΣΕ της Αμμοχώστου ή ο ΓΣΟ της Λεμεσού, να διαχειρίζονται κρατικό πλούτο με κρατική χορηγία, 20 ή 50 άνθρωποι "και να απαγορεύουν στον οποιονδήποτε ακόμη και για λόγους πολιτικούς να γίνει μέλος".

Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται αυτό το θέμα και διερωτήθηκε γιατί να απαγορεύεται σε μια δημοκρατική κοινωνία να γίνει κάποιος μέλος ενός γυμναστικού συλλόγου.
 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε αίθουσα - Νέοι βανδαλισμοί σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Αναβλητικότητα: Τι σημαίνει και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

• Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πιθανό τέλος που βλέπει ο Ζελένσκι το 2025 και η ισορροπία τρόμου των νέων πυραύλων

• Αρχίζει να «ντύνεται» στα λευκά το Τρόοδος – Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες –Δείτε βίντεο

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας

• Ο Έλον Μασκ ψηφίζει Φειδία... για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top