ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάρης Γεωργιάδης: Έχουμε επανακτήσει την αξιοπιστία μας ως χώρα και ως οικονομία

Χάρης Γεωργιάδης: Έχουμε επανακτήσει την αξιοπιστία μας ως χώρα και ως οικονομία

Εξερχόμαστε από το μνημόνιο, στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας επειδή έχουμε επανακτήσει την αξιοπιστία μας ως χώρα και ως οικονομία, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ανακοινώνοντας παράλληλα την κατεύθυνση και τον προσανατολισμό του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα

Μιλώντας στο πλαίσιο απογευματινής συζήτησης που διοργάνωσε ο ΔΗΣΥ στο κτήριο της Ελληνικής Τράπεζας με θέμα “Το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών και του χρηματοοικονομικού τομέα στην Κύπρο”, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι δύο λέξεις κλειδιά που καθορίζουν την προοπτική και το μέλλον του τομέα των επαγγελματικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είναι η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία και τόνισε πως “η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία δεν είναι κούφια λόγια, δεν κερδίζονται με τα συνθήματα και τις εύκολες λύσεις”, αλλά “κερδίζονται με αξιόπιστες πολιτικές, με αξιόπιστη εποπτεία και ρύθμιση είτε του τομέα του τραπεζικού, είτε του τομέα του ασφαλιστικού είτε του τομέα του επενδυτικού”.

“Η εποπτεία και η ρύθμιση του τομέα είναι συνώνυμη της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας που είναι συνώνυμη με την επιτυχία”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “αξιοπιστία διασφαλίζεται όταν τα δημόσια οικονομικά είναι σε υγιή κατάσταση, αποτρέποντας και αποκλείοντας την προοπτική διατάραξης του φορολογικού συστήματος και επιβολής φορολογικών επιβαρύνσεων”.

Αντίθετα, υγιή και ισοσκελισμένα δημόσια οικονομικά, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, “σημαίνει ή επιτρέπουν στο κράτος μας να συνεχίσει να εξετάζει και να προωθεί φορολογικά κίνητρα, ελαφρύνσεις, συνεχή εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας πλαισίου που ήδη ξεκινήσαμε από την περσινή χρονιά ενώ η Κύπρος ήταν ακόμη σε μνημόνιο”.

Αυτή θα είναι ή είναι η κατεύθυνση και προσανατολισμός μας ως οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και για το επόμενο διάστημα, επισήμανε.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι τράπεζες άρχισαν να χάνουν καταθέσεις όταν κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των καταθετών και τα κρατικά ομόλογα ακολουθούσαν ανοδική και τελικά απαγορευτική πορεία όταν κλονίστηκε η αξιοπιστία της Κύπρου στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και πρόσθεσε ότι “οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμιζαν την οικονομία μας καθιστώντας αναπόφευκτη την υπαγωγή μας σε πρόγραμμα στήριξης επειδή δεν είχαν εμπιστοσύνη, δεν θεωρούσαν αξιόπιστη τη χώρα μας και τις πολιτικές που ακολουθούσαμε”.

Ανέφερε επίσης ότι τα περιοριστικά μέτρα μπορέσαμε πρώτα να τα χαλαρώσουμε και στη συνέχεια να τα καταργήσουμε όταν αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη των καταθετών και πρόσθεσε ότι είδαμε μια σειρά αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης όταν μας θεώρησαν ξανά αξιόπιστους και είδαμε ξένους επενδυτές να φέρνουν ξένα κεφάλαια στις κυπριακές τράπεζες όταν θεώρησαν ότι είμαστε ξανά αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός.

“Έχουν αποτυπωθεί έντονα στη μνήμη μου οι επαναλαμβανόμενες εκτιμήσεις συνομιλητών μου, ξένων μέσων ενημέρωσης, ξένων πρέσβεων, εκπροσώπων οίκων αξιολόγησης, ξένων επενδυτών που την Άνοιξη του 2013 και αμέσως μετά προέβλεπαν μετά βεβαιότητας την πλήρη κατάρρευση, την απώλεια για την Κύπρο αυτού του σημαντικού τομέα των επιχειρηματικών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών”, πρόσθεσε.

"Το γεγονός ότι κρατήσαμε αυτό τον τομέα είναι ένα επίτευγμα. Αυτός ο τομέας κράτησε την οικονομία μας, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης τόνισε ότι “η αποτελεσματικότητα του ιδιωτικού τομέα σε συνδυασμό με μια συνετή και αποτελεσματική και σοβαρή μη λαϊκιστική πολιτική αυτής της Κυβέρνησης μας οδήγησαν όχι στην έξοδο από το μνημόνιο αλλά στο να στήσουμε τα θεμέλια μιας πιο σοβαρής οικονομίας”.

“Οι δείκτες ανταγωνιστικότητας που στο παρελθόν περιορίζονταν σε μια ακαδημαϊκή συζήτηση πρέπει να αποτελούν την στόχευση της Κυβέρνησης και υπάρχει πλάνο και υπάρχει στόχευση για τα επόμενα χρόνια”, επισήμανε.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι η Κυβέρνηση παρέδωσε ένα πακέτο μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και πρέπει να ψηφιστεί άμεσα από τη Βουλή και πρόσθεσε ότι το πλάνο για το 2016 περιέχει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, αυτές οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τη δημιουργία νέου επενδυτικού νόμου και μίας ενιαίας αρχής αδειοδότησης, τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό και της απλοποίησης των διαδικασιών και νέου θεσμικού πλαισίου για τον τουρισμό.

Ανέφερε ότι θα προχωρήσει και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και πρόσθεσε ότι πολλά εξαρτώνται και πως θα πάνε οι αποκρατικοποιήσεις, τι θα γίνει με τα λιμάνια, το καζίνο και με την ενέργεια.

"Υπάρχει μια σειρά δράσεων και όλες αυτές θα έχουν αντιδράσεις", είπε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει για την οικονομία στο μέλλον γιατί πολλά "θα εξαρτηθούν από την επάρκεια αυτής της πολιτείας να αποδεχθεί και να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις".

Ο Υφυπουργός είπε ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή που είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και πρόσθεσε ότι ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών εξαρτάται από το επιχειρηματικό περιβάλλον, από το περιβάλλον βεβαιότητας το οποίο ζουν από την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι η ανάπτυξη δεν είναι να πιάνουμε λεφτά από τον φορολογούμενο για να αποφασίζω ως κράτος σε ποιον να τα δώσω για να κάνω έργα ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι αποτελεσματικό.

Ανέφερε ότι η Κύπρος ανέβηκε 13 θέσεις σε ένα χρόνο στους δείκτες ανταγωνιστικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας Ειρένα Γεωργιάδου είπε ότι “η Κύπρος δεν σηκώνει τόσα πολλά μικρά τραπεζικά ιδρύματα και θα δούμε σύντομα μεγάλη κινητικότητα στην ενοποίηση της αγοράς”.

Αυτό, συνέχισε, είναι κάτι που θα βοηθήσει στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα και θα δημιουργήσει τραπεζικά σχήματα που θα είναι δυνατά στην εγχώρια αγορά, αυτό που λέμε strong at home”.

“Οι κυπριακές τράπεζες πρέπει να γίνουν strong at home γιατί ο ανταγωνισμός δεν είναι πλέον τοπικός”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “όταν οι τράπεζες μας είναι strong at home θα μπορέσουν να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και της Κυβέρνησης και του υπόλοιπου τομέα των υπηρεσιών σε αυτή την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων”.

Η κ. Γεωργιάδου είπε ότι “δεν θα καταφέρναμε να εξισορροπήσουμε την τράπεζα ούτε να την επανατοποθετήσουμε δυναμικά στον τραπεζικό χάρτη κάνοντας Business as usual, προσθέτοντας ότι “ήρθαμε σε σύγκρουση με κατεστημένα, ανατρέψαμε στερεότυπα, αλλάξαμε νοοτροπίες, συμπεριφορές, στρατηγική και όραμα”.

Ανέφερε επίσης ότι το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας τα δύο τελευταία χρόνια είναι ότι το 2015 η Ελληνική Τράπεζα έδωσε χρηματοδοτήσεις στην αγορά πολλαπλάσιες του μεριδίου της και πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο ρόλος του τραπεζικού τομέα στην ανάπτυξη, η οποία παιρνά από τις τράπεζες.

Η κ. Γεωργιάδου είπε ότι η επιστροφή της κυπριακής και ευρωπαϊκής οικονομίας στην ανάπτυξη περνά από τις τράπεζες, προσθέτοντας ότι η απουσία εναλλακτικών αγορών για πηγές χρηματοδότησης περιορίζει τις επιλογές και καθιστά τον τραπεζικό τομέα τον κύριο πυλώνα χρηματοδότησης της ανάπτυξης.

“Ο ρόλος των τραπεζών αποτελεί κεντρικό άξονα στην ανάπτυξη και για αυτό χρειάζεται αυστηρή εποπτεία, διάφανοι ρυθμιστικοί κανόνες και απλές, κατανοητές και εφαρμόσιμες νομοθεσίες”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της KPMG και Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδυτικών Ταμείων Άγγελος Γρηγοριάδης τόνισε τη σημασία απόκτησης καινούργιας γνώσης και εξέφρασε την ανάγκη δημιουργίας κέντρων γνώσεων στο Υπουργείο και στις εποπτικές αρχές τα οποία να μπορούν να συζητούν με τους επαγγελματίες, οι οποίες να έχουν το όραμα να δημιουργήσουν καινούργια προϊόντα.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη σωστής επάνδρωσης των εποπτικών αρχών.

Ο Αντιπρόεδρος του CIPA και Πρόεδρος της Επιτροπής Φορολογικού Σχεδιασμού του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Μαυρέλλης είπε ότι πρέπει να αναπτύξουμε τον τομέα στον οποίο έχουμε κάποια πλεονεκτήματα τα οποία είναι η ποιότητα των υπηρεσιών και η εμπιστοσύνη που μπορεί κάποιος να δείξει στους Κύπριους επαγγελματίες και αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας εθνικής στρατηγικής για τις υπηρεσίες για να συντονίζονται οι κρατικές υπηρεσίες, τα κόμματα και ο ιδιωτικός τομέας.

Ο Φορολογικός Σύμβουλος Πανίκος Τσιαϊλής είπε ότι πρέπει να μειώσουμε το κόστος συμμόρφωσης και το πόσο στοιχίζει σε μια επιχείρηση να υποβάλει την φορολογική της δήλωση και να ετοιμάσει λογαριασμούς, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη αναζωογόνησης της οικονομίας μέσω φορολογικών μέτρων, έτσι ώστε να μειωθεί και η ανεργία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top