Θύμα επικριτικών σχολίων ακόμα και μία ώρα πριν την εξαφάνισή του είχε πέσει ο Βαγγέλης Γιακουμάκης :«Ανάθεμά σε, μ… Βαγγέλη, που εσύ διαβάζεις και εγώ βγάζω τον ίδιο βαθμό μ’ εσένα και δεν διαβάζω».
Σύμφωνα με Ελλαδικά Μέσα Ενημέρωσης οι καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης περιγράφουν τις τελευταίες στιγμές του 20χρονου αδικοχαμένου φοιτητή, πριν χαθεί από προσώπου γης, το μεσημέρι της 6ης Φεβρουαρίου 2015.
Συμφοιτητής του Γιακουμάκη, ο οποίος βρισκόταν στο εστιατόριο της Εστίας της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων μαζί με τον Βαγγέλη και άλλους φοιτητές, σχολιάζοντας τους βαθμούς που μόλις είχαν πάρει δεν παρέλειψε να κάνει ειρωνικό σχόλιο, στο οποίο ο Γιακουμάκης απάντησε χαμηλόφωνα: «στο δεύτερο εξάμηνο θα βγάλω καλύτερο βαθμό», όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής (07/02).
Στη συνομιλία αυτή εστίασαν το ενδιαφέρον τους οι αστυνομικοί που έψαξαν να βρουν μία άκρη στο τεράστιο μυστήριο που δεν λύθηκε ποτέ και αφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έφυγε από τη Σχολή ο Βαγγέλης τη μοιραία εκείνη ημέρα. Από τις καταθέσεις προκύπτει ότι ο Γιακουμάκης είχε στενοχωρηθεί ιδιαίτερα με τους χαμηλούς βαθμούς του, γεγονός που σε συνδυασμό με τους άγριους τραμπουκισμούς που είχε βιώσει τις τελευταίες εβδομάδες μπορεί να επηρέασαν ακόμα περισσότερο τη ψυχολογία του. Αυτό που ερευνούν οι Αρχές είναι κατά πόσο ο Βαγγέλης έφυγε μόνος του από τη Σχολή αποφασισμένος για το απονενοημένο διάβημα ή το κατά πόσο συνέβη κάτι άλλο.
Ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε στις 13.50 ήταν ο συγκάτοικός του, ο οποίος στην αναλυτική κατάθεση που έδωσε στην Ασφάλεια Ιωαννίνων περιγράφει το τελευταίο βλέμμα του Βαγγέλη ως «σαστισμένο» και τη συμπεριφορά του ως «παράξενη». Ο Γιακουμάκης είχε επιστρέψει στο δωμάτιό του μετά το μεσημεριανό φαγητό στο εστιατόριο, πήγε για πέντε λεπτά στην τουαλέτα, επέστρεψε στο δωμάτιο και στη συνέχεια έφυγε χωρίς να γυρίσει ποτέ, παρότι –όπως λέει φίλος του- ο Βαγγέλης μετά το μεσημεριανό φαγητό συνήθιζε να επιστρέφει στο δωμάτιο, ξάπλωνε χωρίς να κοιμηθεί, κοίταζε τηλεόραση ή διάβαζε.
«Ο Βαγγέλης γύρισε από την τουαλέτα μετά από πέντε λεπτά ευρισκόμενος στην ίδια ψυχολογική κατάσταση που βρισκόταν πριν βγει από το δωμάτιο. Μπήκε, δεν μου μίλησε και πήγε προς την πλευρά που βρίσκονται η ντουλάπα και το κρεβάτι του. Στη συνέχεια, στις 13.50 πλησίασε προς την πόρτα του δωματίου κρατώντας μόνο τα κλειδιά του και χωρίς να με κοιτάει ρώτησε αν θα μου άφηνε τα κλειδιά του ή θα τα έπαιρνε μαζί του, καθώς γνώριζε ότι εγώ δεν είχα μαζί μου τα δικά μου κλειδιά για το δωμάτιο. Εγώ του απάντησα να κάνει ότι νομίζει εκείνος και τότε μου είπε ότι θα αφήσει τα δικά του κλειδιά γυρίζοντας στο πλάι το σώμα του σε σχέση με την πόρτα και με εμένα. Τότε, προσπάθησε μία-δύο φορές να βάλει το κλειδί στην κλειδαριά. Εγώ έστρεψα το βλέμμα μου προς το φαγητό και εκείνος άνοιξε την πόρτα και βγήκε έξω. Μετά από ώρα παρατήρησα ότι ο Βαγγέλης δεν είχε αφήσει τα κλειδιά στην πόρτα και αυτό μου φάνηκε περίεργο, ενώ μου φάνηκε παράξενο ότι δεν με ενημέρωσε για το που θα πήγαινε, όπως συνήθιζε πάντα να κάνει. Όταν τον κοίταξα για τελευταία φορά στα μάτια μου φάνηκε σαστισμένος, σαν κάτι να τον απασχολούσε, δηλαδή σαν να ήταν αλλού το μυαλό του, έκφραση την οποία ο Βαγγέλης δεν είχε όταν έμπαινε στο δωμάτιο», είπε στους αστυνομικούς ο συγκάτοικός του.
Ερωτηθείς για το πότε ο Γιακουμάκης συνήθιζε να μιλάει με την οικογένειά τους απάντησε ότι «Συνήθως μιλούσε το βράδυ πριν κοιμηθεί, περίπου την 21.00 ώρα, καθώς ο Βαγγέλης κοιμόταν περίπου την 23.00 και σπάνια μιλούσε το μεσημέρι μετά το μάθημα. Σχεδόν πάντα από ότι άκουγα μιλούσε με τη μητέρα του και το έκανε μπροστά μου χωρίς να απομακρύνεται από το δωμάτιο για να μην τον ακούσω». Οι αστυνομικοί έκαναν αυτή την ερώτηση πιθανόν λόγω των μαρτυριών που είχαν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι σχολίαζαν ότι ο Βαγγέλης εκμυστηρευόταν στη μητέρα του τα όσα περνούσε στη Σχολή.
Πολιτικές παρεμβάσεις
Δύο είναι τα πολιτικά πρόσωπα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», που παρενέβησαν στη διεύθυνση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων προκειμένου να μην αποβληθούν Κρητικοί φοιτητές των οποίων η συμπεριφορά είχε ξεφύγει από τα όρια, όπως αποκαλύπτει μαρτυρία που περιλαμβάνεται στη δικογραφία.
Στενός φίλος του Βαγγέλη και βασικός μάρτυρας της υπόθεσης κατέθεσε συμπληρωματικά στην Ασφάλεια δύο μήνες μετά την εξαφάνιση του Γιακουμάκη:
«Στις 17 Μαρτίου επικοινώνησε μαζί μου ο διευθυντής της Σχολής. Πάνω στην κουβέντα τον ρώτησα πρώτον γιατί δεν έκανε κάτι παραπάνω για να προστατέψει τον Βαγγέλη και δεύτερον αν όντως υπήρχαν πολιτικοί που μπλέχτηκαν στο θέμα του Βαγγέλη. Εκείνος μου είπε αρχικά ότι κανείς δεν του είχε αναφέρει κάτι σχετικό με τον Βαγγέλη και γι’ αυτό δεν είχε κάνει κάτι μέχρι τότε. Για το δεύτερο ερώτημα μου είπε ότι το ένα όνομα του πολιτικού είναι το… και ότι υπάρχει και ένα δεύτερο όνομα που δεν έχει ακουστεί ακόμα. Συγκεκριμένα μου είπε ότι τον Ιούλιο του 2013 είχε γίνει μία κίνηση να διωχθούν από τη Σχολή οι… (αναφέρονται δύο ονόματα κατηγορουμένων). Τότε επικοινώνησε μαζί του ο… και του είπε να είναι επιεικής χωρίς να μου πει κάτι πιο συγκεκριμένο. Δεν μου είπε το λόγο που οι… θα διώχνονταν από τη Σχολή, παρά μόνο ότι ο λόγος ήταν άσχετος με τον Βαγγέλη».
Οι πολιτικές παρεμβάσεις, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, δεν έγιναν για περιστατικά με θύμα τον Βαγγέλη αλλά αφορούσαν σε άτομα που κατηγορούνται για τραμπουκισμούς εναντίον του. Σε βάρος του ενός εκ των δύο πολιτικών είχε ασκηθεί δίωξη για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση. Η Εισαγγελία Εφετών Ιωαννίνων, ωστόσο, έκρινε ότι δεν προκύπτουν στοιχεία για εμπλοκή του πολιτικού στην υπόθεση Γιακουμάκη με τον πρώην βουλευτή να δηλώνει δικαιωμένος με την εξέλιξη της υπόθεσης. Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι σε βάρος του δεύτερου πολιτικού προσώπου δεν ασκήθηκε ποτέ δίωξη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επεισόδια που προκάλεσαν οι Κρητικοί φοιτητές και απασχόλησαν τη διεύθυνση της Σχολής την περίοδο 2013-2014 ήταν το βάψιμο τοίχων με σπρέι, σπάσιμο δωματίων της Εστίας της Σχολής και το ξερίζωμα δέντρων από τον προαύλιο χώρο. Την ίδια χρονική περίοδο είχε γίνει επεισόδιο σε νυχτερινό κατάστημα των Ιωαννίνων, το οποίο καταγγέλθηκε στη διεύθυνση της Σχολής από τον ιδιοκτήτη που ζήτησε από τους φοιτητές να τον αποζημιώσουν για τη ζημιά που του προκάλεσαν.
Σε ένα γλέντι της παρέας των Κρητικών φοιτητών στα Γιάννενα, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, ο Βαγγέλης τραυματίστηκε από συμφοιτητή του και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. «Ο… μου είπε ότι την περσινή χρονιά κατά τη διάρκεια ενός γλεντιού σε κάποιο μαγαζί των Ιωαννίνων μία παρέα Κρητικών φοιτητών της Σχολής άρχισε να σπάει ότι υπήρχε πάνω στα τραπέζια. Εκεί, ο … πήγε να σπάσει κάποιο ποτήρι από το τραπέζι, ο Βαγγέλης προσπάθησε να τον αποτρέψει αλλά ο .. επέμενε με αποτέλεσμα να σπάσει το ποτήρι στο χέρι του Βαγγέλη κόβοντας το κάτω μέρος του δακτύλου του. Μας έδειξε το δάχτυλό του και φαινόταν η ουλή».
Αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που ο Βαγγέλης έπεσε θύμα της άγριας συμπεριφοράς των φίλων του: «Στο τέλος του 2014 βρισκόμασταν σε ένα μαγαζί όταν κάποια στιγμή προσκάλεσα τον Βαγγέλη να πιει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Επειδή, ο Βαγγέλης δεν μπορούσε εκείνη τη στιγμή να πιει μου είπε: ‘Θα το πιω σε λίγο’. Μετά από λίγη ώρα ήπιε κάποια ποσότητα από το ποτήρι και άφησε λίγο κρασί μέσα στο ποτήρι. Τότε και ενώ καθόταν δίπλα μου του είπα: «Στον τόπο μου, ότι αφήνουμε στο ποτήρι, το βάζουν στην τσέπη για το σπίτι’ και μετά του έπιασα τη μπλούζα και του έριξα το κρασί που είχε στο ποτήρι πάνω σε αυτήν. Ο Βαγγέλης άφησε 20 ευρώ και έφυγε από το μαγαζί μόνος του».
Τον Ιανουάριο του 2015 ο Βαγγέλης έγινε ξανά μούσκεμα αυτή τη φορά από άλλον συμφοιτητή του ο οποίος «εμφανίστηκε κρατώντας ένα μπουκάλι νερό με μία τρύπα στο καπάκι του για να βρέχει τα ρούχα του Βαγγέλη. Τότε ο Βαγγέλης πήρε και αυτός ένα μπουκάλι νερό από το δωμάτιο του… και άρχισε να του ρίχνει και αυτός νερό. Μετά απομακρύνθηκαν. Είδα τον Βαγγέλη σε λίγο να του λέει έντονα: ‘Μη με πειράξεις, γιατί δεν θέλω, φτάνει για σήμερα’». Πολλά από τα περιστατικά βιντεοσκοπούνταν, όπως ένα που συνέβη στα μπάνια του δευτέρου ορόφου της Εστίας, όπου όταν ο Βαγγέλης βρισκόταν έκανε μπάνιο κάποιοι του έκλεισαν το νερό. «Έτσι κάνουμε εμείς εδώ», συνήθιζε να λέει ένας από τους φοιτητές που πρωταγωνιστούσε στο επεισόδιο.
Η οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη ζητάει την επίσπευση της διαδικασίας της ανάκρισης, καθώς ένα χρόνο μετά το θάνατο του παιδιού της η δικογραφία έχει «βαλτώσει» λόγω φόρτου δουλειάς και προσωπικών ζητημάτων της Ανακρίτριας.
Στα Γιάννενα υπάρχει μόνο ένας Ανακριτής, ο οποίος έχει στα χέρια του πολλές δικογραφίες με αποτέλεσμα να υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος — Thetoc.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις