ΕΛΛΑΔΑ

Καμπανάκι Λαγκάρντ προς Αθήνα και εταίρους για ασφαλιστικό και χρέος

Καμπανάκι Λαγκάρντ προς Αθήνα και εταίρους για ασφαλιστικό και χρέος

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο τόνισε ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στην πιθανή ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και στις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ουσιαστικά στέλνοντας το μήνυμα ότι θα πρέπει να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, και αυτή θα συνδέεται με την μείωση του χρέους.

SHARE IT

«Καμπανάκι» για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους εταίρους, έκρουσε η Κριστίν Λαγκάρντ, τη στιγμή που εντείνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών ώστε να υπάρξει πρόοδος στην πρώτη αξιολόγηση.

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο τόνισε ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στην πιθανή ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και στις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ουσιαστικά στέλνοντας το μήνυμα ότι θα πρέπει να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, και αυτή θα συνδέεται με την μείωση του χρέους.

Συγκεκριμένα, η κ. Λαγκάρντ, είπε ότι όσο λιγότερο βαθιά είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού τόσο μεγαλύτερη αναγκαστικά θα πρέπει να είναι η μείωση του χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων, τη στιγμή που οι εταίροι επιδιώκουν την ελαχιστοποίηση της όποιας αναδιάρθρωσης.

Παρά ταύτα, η κ. Λαγκάρντ αποσαφήνισε εκ νέου ότι το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στέλνοντας έμμεσο μήνυμα ότι η ελάφρυνση αποτελεί πάγια προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο Μνημόνιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε πάντως ότι όσο μεγάλη κι αν είναι η μείωση του ελληνικού χρέους, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ως έχει «δεν είναι βιώσιμο», καθώς απαιτεί κάθε χρόνο «ενέσεις» από τον κρατικό προϋπολογισμό που ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής του Ταμείου ξεκαθάρισε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι επαρκώς βαθιά και να διασφαλίσει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα θα είναι πραγματικά βιώσιμο σε βάθος χρόνο. «Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μία επιτυχία στην πραγματική ζωή, όχι στα χαρτιά», είπε.

Ο κ. Λαγκάρντ επαναβεβαίωσε πως το Ταμείο θα κρίνει την πορεία της αξιολόγησης με γνώμονα το βάθος των μεταρρυθμίσεων και από την ελάφρυνση του χρέους. «Πρέπει [οι αριθμοί] να βγαίνουν», εξήγησε λιτά.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ πάντως απέκρουσε την όποια κριτική έχει δεχθεί το Ταμείο όσον αφορά την σκληρή διαπραγματευτική στρατηγική του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι απορρίπτει την εικόνα του «δρακόντειο» και «κακού» ΔΝΤ.

«Δεν θέλουμε» σκληρά μέτρα σε μία χώρα όπου ήδη η προσαρμογή ήδη έχει υπάρξει τόσο μεγάλη, είπε, υποστηρίζοντας ότι εξ αρχής το ΔΝΤ είναι προτείνει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top