Δεν είναι αδύνατο να έχουμε καταδίκες εντός του 2016 για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, σημειώνοντας ότι η τιμωρία των ενόχων δεν είναι απαίτηση μόνο της κοινωνίας, αλλά και της ίδιας της Κυβέρνησης.
Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, ο κ. Νικολάου σημειώνει ότι σειρά άλλων σοβαρών υποθέσεων για το οικονομικό έγκλημα αναμένεται να καταχωρηθούν στο δικαστήριο, διαβεβαιώνοντας, ταυτόχρονα, ότι παρά τα όποια προσκόμματα, «θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που έχουμε στη διάθεσή μας» ούτως ώστε να συμπληρωθούν οι έρευνες της Αστυνομίας.
Τονίζει, επίσης, ότι σε περίπτωση που υπάρξουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την εμπλοκή και του Ανδρέα Βγενόπουλου στο οικονομικό έγκλημα, τότε θα οδηγηθεί και ο ίδιος ενώπιον της δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατόν να ανακριθεί, εντούτοις «αν χρειαστεί να ληφθεί κατάθεση από τον κ. Βγενόπουλο, θα επιμείνουμε για να ληφθεί κατάθεση».
Ο Υπουργός μιλά, επίσης, για το πόρισμα της Αστυνομίας για την υπόθεση της Focus αλλά και για το πόσο ικανοποιημένος είναι από την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Αστυνομία, για τις ελλείψεις που υπάρχουν και για τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για αναθεώρηση των κριτηρίων πρόσληψης στην Αστυνομία. Αναφέρεται, ακόμα, στα μέτρα που εφαρμόζονται για την πρόληψη τυχόν τρομοκρατικής ενέργειας, στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις Κεντρικές Φυλακές, ενώ απαντά και στο ερώτημα κατά πόσον θα δούμε να εφαρμόζεται φέτος η κάρτα φιλάθλου.
Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των ερευνών για την οικονομία, ο κ. Νικολάου ξεκαθαρίζει ότι την ευθύνη της διερεύνησης των υποθέσεων που αφορούν στην οικονομία την έχει, κυρίως, ο Γενικός Εισαγγελέας μαζί με την Αστυνομία. «Ο Γενικός Εισαγγελέας είναι η αρμόδια διωκτική αρχή, η οποία αποφασίζει τόσο για το συντονισμό των ανακριτικών διαδικασιών όσο και για το εάν έχει συμπληρωθεί μια υπόθεση και για το εάν κάποιος θα πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου. Η Αστυνομία ως ανακριτική αρχή είναι εκείνη που διεξάγει τις έρευνες υπό την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα».
Ο κ. Νικολάου σημειώνει ότι «ως Υπουργείο, στα πλαίσια της αρμοδιότητας μας ως πολιτική προϊστάμενη αρχή για την Αστυνομία, ενεργούμε κυρίως υποστηρικτικά”, προσθέτοντας ότι η αρμοδιότητα του Υπουργείου σε σχέση με το θέμα των ερευνών για την οικονομία «έχει να κάμει κυρίως με τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής. Έχουμε δηλαδή την ευθύνη της προώθησης των αιτημάτων αυτών και σε άλλες χώρες».
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκείται κατά καιρούς για καθυστέρηση στη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών, ο κ Νικολάου είπε ότι «δεν αδικώ τους πολίτες που ασκούν αυτή την κριτική, επειδή αδημονούν να δουν να οδηγούνται αυτές οι υποθέσεις και όσοι ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία του τόπου ενώπιον της δικαιοσύνης».
«Αυτή την απαίτηση των πολιτών να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για το πού έχει οδηγηθεί αυτός ο τόπος και για τις δύσκολες ώρες που περνούν πολλοί συμπολίτες μας την έχουμε και εμείς ως Κυβέρνηση», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι ο ρόλος και η αρμοδιότητα του Υπουργείου όσον αφορά στις έρευνες για την οικονομία επικεντρώνεται στην προώθηση των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής και στην ενίσχυση και υποστήριξη των ενεργειών που γίνονται από πλευράς της Αστυνομίας.
Ερωτηθείς σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής της Κύπρου προς τις ελληνικές αρχές, ο κ. Νικολάου είπε ότι «τέτοια αιτήματα έχουν υποβληθεί και σε άλλες χώρες, εκτός από την Ελλάδα, εκ των οποίων κάποια έχουν απαντηθεί και κάποια άλλα καθυστερούν». Ανέφερε ότι σκοπός της πρόσφατης επίσκεψης του στην Αθήνα ήταν να ζητήσει την επίσπευση της εξέτασης αυτών των αιτημάτων προκειμένου να προχωρήσει η συμπλήρωση των υποθέσεων που εκκρεμούν και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
«Δυστυχώς, υπάρχουν αρκετά ζητήματα τα οποία συνιστούν εμπόδιο στη συμπλήρωση αυτών των υποθέσεων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα… Γίνεται κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε το μαρτυρικό υλικό», συμπλήρωσε.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ένα από τα πρόσωπα που έχει συνδεθεί – δικαίως ή αδίκως – με το οικονομικό έγκλημα, δεν κατέστη μέχρι στιγμής δυνατό να ανακριθεί ενώ το όνομα του δεν συμπεριλήφθηκε στο κατηγορητήριο που αφορά στην πρώτη ποινική υπόθεση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι «ο κ. Βγενόπουλος δεν θα μπορούσε να κατηγορηθεί σ΄αυτή την υπόθεση από τη στιγμή που δεν υπήρξαν στοιχεία τα οποία να στοιχειοθετούν υπόθεση εναντίον του».
«Ο κ. Βγενόπουλος είναι ύποπτος για άλλες περιπτώσεις, οι οποίες βρίσκονται υπό διερεύνηση», είπε και διαβεβαίωσε ότι στα πλαίσια της ποινικής δικονομίας, εφαρμόζονται πλήρως «όλες εκείνες οι αρχές που είναι αναγκαίες για να γίνει μια σωστή διερεύνηση και να συγκεντρωθούν όλα εκείνα τα στοιχεία για να αποδειχθούν οι υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων, χωρίς να μολύνονται τα στοιχεία αυτά κατά τρόπο ώστε να υποβληθούν διάφορες ενστάσεις».
Είπε, επίσης, ότι «έχουμε ζητήσει να ανακριθεί ο κ. Βγενόπουλος από τον τακτικό ανακριτή στα πλαίσια του αιτήματος δικαστικής συνδρομής» κάτι που δεν έγινε κατορθωτό λόγω της ένστασης που υπέβαλε και ακόμη εκκρεμεί στο Συμβούλιο Εφετών στην Ελλάδα.
Είπε, επίσης, ότι για τις υποθέσεις στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται ο κ. Βγενόπουλος «εξετάζονται σοβαρά ποινικά αδικήματα τα οποία οφείλουμε ως κράτος να ερευνήσουμε όχι μόνο στα πλαίσια εφαρμογής της δικής μας νομοθεσίας, αλλά και απαίτησης αυτής της κοινωνίας. Σίγουρα αυτά τα προσκόμματα τα οποία παρουσιάζονται είτε με ενστάσεις είτε άλλως πως είναι θέματα που μας προβληματίζουν, όμως να είστε βέβαιοι ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια τα οποία έχουμε στη διάθεση μας ούτως ώστε να συμπληρωθούν αυτές οι έρευνες».
Επεσήμανε ότι «αν χρειαστεί να ληφθεί κατάθεση από τον κ. Βγενόπουλο, θα επιμείνουμε για να ληφθεί κατάθεση. Αν δεν χρειαστεί, θα προωθηθούν οι υποθέσεις στο δικαστήριο αφού υπάρξει πλήρης τεκμηρίωση και θα περιληφθούν σ΄ αυτές όλα τα πρόσωπα για τα οποία θα υπάρξουν επαρκή στοιχεία για να αποδειχθούν οι κατηγορίες ενώπιον των δικαστηρίων». Είπε ακόμη ότι αν ανάμεσα στα πρόσωπα είναι και ο κ. Βγενόπουλος «τότε να είστε βέβαιοι» ότι θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.
Ερωτηθείς κατά πόσον εκτιμά ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που οι πολίτες θα δουν κάποιους να οδηγούνται στη φυλακή για το έγκλημα της οικονομίας, ο κ. Νικολάου είπε ότι «εγώ εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω, έχοντας υπόψη την πορεία των ανακρίσεων – χωρίς να μπαίνω, διότι δεν γνωρίζω, τις λεπτομέρειες των ανακρίσεων - σίγουρα θα έχουμε και άλλες πολλές υποθέσεις οι οποίες θα καταχωρηθούν στο δικαστήριο» κάνοντας, μάλιστα, λόγο για σοβαρές υποθέσεις στις οποίες θα εμπλέκονται πολλά πρόσωπα τα οποία φέρονται να έχουν ευθύνες για τα ζητήματα της οικονομίας.
«Γνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Κακουργιοδικείο μπορώ να πω ότι ναι, δεν είναι και αδύνατο να έχουμε καταδίκες το 2016», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των αστυνομικών ερευνών για την υπόθεση της focus, ο Υπουργός είπε ότι «γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι η διερεύνηση δεν αφορούσε την ύπαρξη κάποιου ποινικού αδικήματος», σημειώνοντας ότι «κατά τον ουσιώδη χρόνο που λήφθηκαν (από τα κόμματα) οι συγκεκριμένες εισφορές δεν ήταν ποινικό αδίκημα το να πάρει ένα κόμμα μια εισφορά από οπουδήποτε και αν αυτή προερχόταν».
Ανέφερε ότι εάν αυτές οι εισφορές γίνονταν σήμερα, με την υφιστάμενη νομοθεσία σίγουρα θα περιείχαν και ποινικά αδικήματα. «Αυτό που θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί είναι ότι η έρευνα θα έπρεπε να είχε επικεντρωθεί στο κατά πόσον υπήρξε οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Αντιλαμβάνομαι από τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί και ότι θα συνεχιστούν σ’ αυτό το σημείο», είπε.
Ερωτηθείς πόσο ικανοποιημένος αισθάνεται από την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Αστυνομία και το έργο για την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος στον τόπο, ο Υπουργός είπε ότι κατά αρχάς αισθάνεται ικανοποιημένος ως προς το ότι «έχει αλλάξει αυτό το οποίο συνέβαινε προηγουμένως» για να προσθέτει ότι δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος σε ό,τι αφορά τα επίπεδα δίωξης του εγκλήματος, επικαλούμενος τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό αλλά και τη νοοτροπία «η οποία σταδιακά μπορώ να πω ότι βελτιώνεται».
Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο επιχειρησιακός ρόλος της Αστυνομίας αποτελεί σήμερα πρώτη προτεραιότητα, κάτι που δεν συνέβαινε - όπως είπε - όταν αναλάμβανε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και έφερε ως απτό παράδειγμα την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού τζόγου, με τον περιορισμό των 178 υποστατικών που λειτουργούσαν τότε σε λιγότερα από 30, αλλά και των ναρκωτικών.
Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε επίσης στα αυξημένα καθήκοντα που έχει επωμιστεί η Αστυνομία. «Η Αστυνομία τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει πάρα πολλές ευθύνες…Η Αστυνομία σήμερα έχει ευθύνη από τον έλεγχο για το κάπνισμα, την παράνομη στάθμευση και την ηχορύπανση μέχρι την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, τις ληστείες, τα ναρκωτικά».
Όπως είπε, «γίνεται μια προσπάθεια να απαλλάξουμε την Αστυνομία από καθήκοντα που δεν είναι τόσο αστυνομικής φύσεως με σκοπό την ενίσχυση του επιχειρησιακού ρόλου του Δύναμης» και σημείωσε ότι η αστυνομία έχει άμεση ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό και «νέο αίμα» για την κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων αναγκών που υπάρχουν.
Ο Υπουργός ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχουν γύρω στις 600 περίπου κενές θέσεις αστυνομικών και πως με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών έχει ζητήσει την έγκριση για πρόσληψη 300 αστυνομικών.
Ο Υπουργός είπε, επίσης, ότι έχει ετοιμαστεί μια μελέτη για την αναθεώρηση των κριτηρίων για πρόσληψη στην Αστυνομία. «Ήδη ετοιμάζεται και εντός της εβδομάδας θα έχω και το τελικό κείμενο των νομοσχεδίων για την τροποποίηση των κανονισμών τα οποία θα προωθηθούν στη Νομική Υπηρεσία με στόχο να τροποποιηθεί ο σχετικός κανονισμός πριν τη διάλυση της παρούσας Βουλής».
Ο κ. Νικολάου είπε ακόμη ότι η Αστυνομία έχει ενισχυθεί με 120 μέλη της Εθνικής Φρουράς στα πλαίσια των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται λόγω της τρομοκρατικής απειλής, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο και πως οι άνθρωποι αυτοί δεν θα παραμείνουν στην Αστυνομία αλλά θα επιστρέψουν πίσω στο Στρατό. Ανέφερε ακόμη ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν σκέψεις για απόσπαση περισσότερων στελεχών της ΕΦ στην Αστυνομία, σημειώνοντας ότι «τούτο θα εξαρτηθεί σίγουρα από την πορεία των πραγμάτων».
Ο κ. Νικολάου είπε ότι συνεχίζονται να λαμβάνονται πάρα πολλά μέτρα για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων τόσο στα αεροδρόμια όσο και στα οδοφράγματα αλλά και σε άλλα σημεία, αναφέροντας ότι «εάν σας έλεγα ότι μπορούν να ληφθούν μέτρα που να αποτρέψουν πλήρως την πιθανότητα να υπάρξει οποιοδήποτε τρομοκρατικό περιστατικό θα ήμουν ανεύθυνος».
Κληθείς να σχολιάσει παλαιότερη δήλωση του ότι οι Κεντρικές Φυλακές ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχε κληθεί να αντιμετωπίσει με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Νικολάου διαβεβαίωσε ότι σήμερα οι Κεντρικές Φυλακές δεν είναι πλέον πρόβλημα, λειτουργούν κάτω από μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση που στόχο έχει την κοινωνικοποίηση των κρατουμένων, η οποία είναι απαραίτητη, όπως είπε, για να μπορέσουν στη συνέχεια να επανενταχθούν πίσω στην κοινωνία.
Ερωτηθείς, τέλος, εάν θα δούμε φέτος να εφαρμόζεται η κάρτα φιλάθλου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «θέλω να ελπίζω ότι θα την δούμε. Είναι στο τελικό στάδιο η διαδικασία κατακύρωσης προσφοράς για την επιλογή του στρατηγικού συνεργάτη, ο οποίος θα αναλάβει όχι μόνο να εκδώσει την κάρτα φιλάθλου και να εγκαταστήσει το σύστημα ταυτοποίησης, αλλά θα συμπληρώσει σε όλα τα επίπεδα πρώτης κατηγορίας όλα εκείνα τα συστήματα και μηχανισμούς που πρέπει να εφαρμοστούν στα πλαίσια της νομοθεσίας τα οποία είναι απαραίτητα για να μπορούν να λειτουργούν τα γήπεδα μας κατά ένα σύγχρονο τρόπο».
Δείτε το βίντεο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις