Αποκαλυπτικό: Κλειδωμένη η εκ περιτροπής Προεδρία - Πώς θα εκλέγεται ο Πρόεδρος

Αποκαλυπτικό: Κλειδωμένη η εκ περιτροπής Προεδρία - Πώς θα εκλέγεται ο Πρόεδρος

Όσο και αν οι κυβερνώντες δεν το παραδέχονται δημόσια για λόγους διπλωματικής τακτικής και όχι μόνο, η αλήθεια είναι ότι λύση του Κυπριακού χωρίς εκ περιτροπής δεν υπάρχει.

Του Τάσου Χριστοδούλου

Αυτό το ξέρει πολύ καλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η διαπραγματευτική του ομάδα αφού ο Μουσταφά Ακιντζί  το έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η δική μας πλευρά έχει κάνει ήδη αποδεκτή την απαίτηση αυτή, θέτοντας φυσικά τις δικές της κόκκινες γραμμές που έχουν  να κάνουν ως γνωστών με τις εγγυήσεις.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης θεωρεί ότι η εκ περιτροπής Προεδρία είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της πολιτικής ισότητας που επιδιώκει η κοινότητα του στην βάση του νέου ομόσπονδου κυπριακού κράτους.

Η εκ περιτροπής θα γίνεται στη βάση της αναλογίας 4 προς 1  με στάθμιση και διασταύρωση ψήφου.

Με άλλα λόγια με την λύση του Κυπριακού η πραγματικότητα εις ότι αφορά το κομμάτι της διακυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα το θέμα της Προεδρίας θα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

  • Τέσσερα χρόνια Ε/κ Πρόεδρος
  • Ένα χρόνο Τ/κ Πρόεδρος

Όσο αφορά την στάθμιση και διασταύρωση ψήφου:

Η πρόνοια αυτή θα αναγκάζει ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά κόμματα να συνεργάζονται αφού θα ψηφίζουν στις Προεδρικές εκλογές σε μια κοινή ψηφοφορία.

Με άλλα λόγια Ε/κ και Τ/κ θα ψηφίζουν Πρόεδρο και από τις δυο κοινότητες ανά ζευγάρι. Για παράδειγμα Αναστασιάδη – Ακιντζί ή Κυπριανού – Ταλάτ.

Όταν οι Ελληνοκύπριοι θα ψηφίζουν Ελληνοκύπριο ηγέτη τότε θα γίνεται σεβαστή η αρχή του «one man one vote», δηλαδή ένας άνθρωπος μια ψήφος.

Στην περίπτωση όμως που οι Ε/κ θα ψηφίζουν τον Τ/κ ηγέτη, τότε θα ισχύει η πρόνοια της σταθμισμένης ψήφου.

Δηλαδή κάθε  4 ψήφοι Ε/κ θα ισούνται με 1 των Τ/κ . Αυτό θα γίνεται με το σκεπτικό ότι οι Ε/κ, δεν θα πρέπει να αλλοιώνουν την επιλογή των Τ/κ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Ανάλυση: Καταστατικό συνέδριο ΔΗΣΥ με δείγματα πολιτικού ρεβανσισμού – Οι διαγραφές υπουργών και η αυτοπαγίδευση

Ανάλυση: Καταστατικό συνέδριο ΔΗΣΥ με δείγματα πολιτικού ρεβανσισμού – Οι διαγραφές υπουργών και η αυτοπαγίδευση

Δύο χρόνια μετά τις προεδρικές εκλογές και τα όσα τον «πλήγωσαν», ο ΔΗΣΥ έλαβε την απόφαση μέσα από το καταστατικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, να πράξει  αυτό, που δεν τολμούσε να πράξει, αμέσως μετά τις εκλογές.

BEST OF TOTHEMAONLINE