ΥΓΕΙΑ

Παραλύουν τα δημόσια νοσοκομεία - Στάση εργασίας όσο χρειαστεί φωνάζουν οι γιατροί

Παραλύουν τα δημόσια νοσοκομεία - Στάση εργασίας όσο χρειαστεί φωνάζουν οι γιατροί

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, καλεί τα κόμματα να αποσύρουν την πρόταση νόμου που κατατέθηκε προς συζήτηση στην Επ. Οικονομικών. η οποία αφορά την παράταση του ορίου αφυπηρέτησης για τους Ιατρούς του Δημόσιου Τομέα από το 65ο στο 68ο έτος ηλικίας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τη στάση εργασίας που θα πραγματοποιήσουν την προσεχή Δευτέρα, (1/2) οι γιατροί του δημοσίου, ο κ. Σωτήρης Κούμας προειδοποίησε ότι εάν δεν αποσυρθεί η συγκεκριμένη πρόταση νόμου, περαιτέρω μέτρα θα εξετάζονται επί καθημερινής βάσεως και θα ανακοινώνονται ανάλογα, διαμηνύοντας ταυτόχρονα στους βουλευτές ότι έχουν περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα να δώσουν λύση.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ ανέφερε πως η προκήρυξη για τη στάση εργασίας ισχύει μέχρι στιγμής, εξηγώντας ότι οι γιατροί θα προσέλθουν κανονικά τη Δευτέρα στα νοσοκομεία στις 07:30 και στις 08:30 θα ξεκινήσει η στάση εργασίας η οποία θα τελειώσει στις 14:30.

Όπως είπε “οι ασθενείς που έχουν κλεισμένα ραντεβού δυστυχώς δεν θα εξυπηρετηθούν, αλλά θα εξυπηρετηθούν μόνο τα πολύ επείγοντα περιστατικά και όποια χρήζουν άμεσης εξυπηρέτησης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν θα κινδυνεύσουν ασθενείς.

“Κατανοώ τους φόβους του κόσμου για τη Δευτέρα, αλλά δεν πρέπει συνέχεια να εκμεταλλευόμαστε το ότι επειδή η υγεία είναι ευαίσθητος τομέας οι γιατροί δεν πρέπει να αντιδρούν με τίποτε. Νομίζω ότι προτού ληφθούν κάποιες αποφάσεις επιτέλους θα πρέπει να διαβουλεύονται με τους άμεσα ενδιαφερομένους. Γιατί η ευθύνη, δηλαδή, να είναι μόνο πάνω σε μας;”, είπε.

Σε ερώτηση εάν δεν αποσυρθεί η πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί τί προστίθενται να κάνουν οι γιατροί, ο κ. Κούμας είπε ότι “αν δεν αποσυρθεί, επί καθημερινής βάσεως, θα συνεδριάζουμε και θα προχωρούμε με κλιμακωτά μέτρα”.

“Αν χρειαστεί και κάθε μέρα θα κάνουμε στάση εργασίας. Κατανοούμε τι επίπτωση μπορεί να έχει αυτό με τους ασθενείς αλλά πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από την ευαισθησία του τομέα και να κάνουμε τέτοιες τοποθετήσεις, γιατί θεωρητικά οι γιατροί και οι υπόλοιποι λειτουργοί υγείας δεν μπορούν να αντιδράσουν. Ωστόσο, θεωρούμε ότι υπάρχει χρόνος μέχρι τη Δευτέρα για να λυθεί το θέμα”, σημείωσε.

Σε σχέση με την αναστάτωση που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια από την πρόσφατη απόφαση της ΠΑΣΥΚΙ, η οποία με σχετική εγκύκλιο, καλεί τα μέλη της από τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, να εξετάζουν μέγιστο αριθμό 20 προγραμματισμένων ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία κατά τη διάρκεια της μέρας για τους ειδικούς γιατρούς και 30 ασθενείς για τους γενικούς γιατρούς, ο κ. Κούμας τόνισε ότι “η οδηγία αυτή θα εφαρμοστεί”, αφού όπως ανέφερε “είναι μια οδηγία, η οποία ισχύει βάση των κατευθυντήριων γραμμών που ισχύουν παγκόσμια, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προς τους ασθενείς”.

“Δεν είμαστε μόνο εμείς που το εφαρμόζουμε. Δεν μπορεί ένα γιατρός να δίνει συνταγές ανοικτές για τρεις μήνες και έξι μπροστά. Αυτή είναι ιατρική; Αν είναι ιατρική αυτή και αν το αποδέχεται πρώτα - πρώτα ο Κύπριος πολίτης να το εφαρμόσουμε”.

Ωστόσο, ο κ. Κούμας αποκάλυψε στο ΚΥΠΕ ότι σήμερα αρχίζει ένα διάλογος με το αρμόδιο Υπουργείο, αφού χθες οι Ιατρικές Υπηρεσίες απέστειλαν έκθεση με τις εισηγήσεις τους πάνω στο θέμα.

“Επιτέλους”, είπε, “το Υπουργείο έχει καταθέσει τις δικές του απόψεις και θα αρχίσουμε σήμερα να τις συζητούμε. Δεν μπορώ να προδιαθέσω ότι θα πάρουμε απόφαση, αλλά το θετικό σήμερα είναι ότι αρχίζει ο διάλογος. Και μεις το θεωρούμε εποικοδομητικό και θετικό και θα συμμετέχουμε στο διάλογο και πιστεύουμε μέσα από αυτό θα βρεθούν πολύ καλές λύσεις”.

Σε παρατήρηση ότι ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να γίνουν άλλες προσλήψεις στο δημόσιο, λόγω Τρόικας, ο κ. Κούμας είπε: “Δεν θέλω να αναφέρομαι σε πολιτικές πτυχές του προβλήματος, αλλά θα μπορούσε να ζητηθεί εξαίρεση του Υπουργείου Υγείας”.

“Κατανοώ ότι όλα αυτά θα έχουν συνέπειες, αλλά ελπίζουμε οι ασθενείς να επιδείξουν κατανόηση, γιατί είναι με τη στήριξη τους που θα πετύχουμε. Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να δουλέψουμε γιατί δουλεύουμε περισσότερο από αυτό που μπορούμε. Πόσο θα πάει όμως αυτό; Όταν θα κάνουμε το πρώτο λάθος λόγω της υπερφόρτωσης ο ένοχος θα είναι ο γιατρός και κανένας άλλος. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε τι σημαίνει ιατρικό επάγγελμα. Βλέποντας όλες αυτές τις καταστάσεις γύρω μας αναγκαζόμαστε να αντιδράσουμε, γιατί μας έχουν αφήσει στο έλεος του θεού”, κατέληξε

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top