Η απόφαση για τη δημιουργία της τεχνικής Επιτροπής που θα εξετάσει πλήρως όλα τα ενεργειακά θέματα της περιοχής, προέκυψε μέσα από το διάλογο των τριών ηγετών κατά τις εργασίες τις Συνόδου στη Λευκωσία και δεν ήταν κάτι που είχε προετοιμαστεί από πριν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος.
«Όταν βλέπετε ότι μέσα από το διάλογο συμφωνείται κάτι εκείνη τη στιγμή, σημαίνει ότι και οι τρεις ηγέτες έχουν απόλυτη σοβαρότητα και γνωρίζουν και οι τρεις τι θέλουν», ανέφερε και επεσήμανε ότι στις δημόσιες δηλώσεις διατρανώθηκε βούληση για περαιτέρω συνεργασία.
Ο κ. Φωτόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι οι δηλώσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού ήταν πολύ σημαντικές όσον αφορά τον αγωγό EastMed, αλλά και το έργο του υποθαλάσσιου καλωδίου, για το οποίο ο Πρέσβης εξέφρασε την άποψη ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ στην περαιτέρω ανάπτυξη και της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα θα συμβάλει στην εξαγωγή ενέργειας στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.
Ο κ. Φωτόπουλος αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού για το θέμα των εγγυήσεων, επισημαίνοντας ότι έγιναν οι δηλώσεις σε μια τριμερή συνάντηση δημοσίως και αυτό σημαίνει, διεθνοποίηση πλέον του ζητήματος των εγγυήσεων.
Ερωτηθείς κατά πόσο είναι μέσα στους σχεδιασμούς η μεταφορά φυσικού αερίου από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στο πλωτό τερματικό στην Αλεξανδρούπολη, ο Έλληνας Πρέσβης ανέφερε ότι όλα τα σχέδια, τα οποία έχουν τεθεί για ζητήματα ενέργειας, απασχολούν αυτές τις συνόδους και πρόκειται να εξεταστούν αναλυτικά πλέον από την τριμερή Τεχνική Επιτροπή και από τις τρεις χώρες. Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή θα αναλύσει όλη την περιοχή, τις εναλλακτικές διόδους και διεξόδους που υπάρχουν και θα καταλήξει σε μια κοινή πρόταση, «ώστε να είμαστε και λίγο γρήγοροι».
Όσον αφορά τους σχεδιασμούς για μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο διέλευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και πώς κάτι τέτοιο επηρεάζεται από τη διεθνή πτώση στις τιμές, ο κ. Φωτόπουλος σημείωσε ότι η πτώση ή άνοδος των τιμών φυσικού αερίου αποτελούν απλά μεταβατικές περιόδους, και δεν είναι μόνιμα φαινόμενα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόσθεσε, όλη αυτή η πτώση δεν θα κρατήσει πολλά χρόνια και οι σχεδιασμοί για το μέλλον πρέπει να γίνουν εγκαίρως πριν χαθούν δυνητικές αγορές.
«Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες να αποτελέσει αυτό τον κόμβο για την περιοχή, είτε μέσω διακίνησης φυσικού αερίου μέσω αγωγού, είτε μέσω μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα και από εκεί για επανεξαγωγή στην Κεντρική Ευρώπη και στα Δυτικά Βαλκάνια», ανέφερε. Όπως είπε, είναι ένας ευρύτερος σχεδιασμός που γίνεται σε όλη περιοχή, στον οποίο η Ελλάδα και προτίθεται και θέλει να παίξει και θα παίξει ρόλο.
Σημαντικά πολιτικά μηνύματα και πρακτικά αποτελέσματα
-------------------------------------------------------------
Αναφερόμενος στα πολιτικά μηνύματα της τριμερούς Συνόδου, ο Έλληνας Πρέσβης ανέφερε ότι και οι τρεις χώρες αντιλήφθηκαν και έδωσαν και προς τα έξω ευρύτερα ένα μήνυμα, ότι η περιοχή παρουσιάζει σημαντική αστάθεια και χρειάζεται πόλους σταθερότητας. Και αυτή τη στιγμή πόλοι σταθερότητας στην περιοχή είναι και η Ελλάδα και η Κύπρος και το Ισραήλ.
Ένα καθαρά πολιτικό μήνυμα, όπως είπε, αφορά το πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας και σχέσεων πολύ καλής γειτονίας. Επίσης, ότι αυτές οι συνεργασίες πέραν του ότι μπορούν να επικεντρωθούν σε επιμέρους τομείς, δεν δημιουργούν αντιπαλότητες, δεν στρέφονται εναντίον ουδενός, απλώς κοιτούν μέσα από διαδικασίες διαλόγου να προωθήσουν τις συνεργασίες και όταν χρειαστεί να διευρυνθούν.
Αναφερόμενος στα πρακτικά αποτελέσματα της συνόδου είπε ότι αυτά είναι αφενός η υιοθέτηση του κοινού ανακοινωθέντος και αφετέρου η σύσταση μιας μόνιμης Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και επιπλέον θα επιλέγει επιμέρους έργα και θα εποπτεύει την εφαρμογή τους.
Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φωτόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρεθεί κάποια στιγμή Ισραήλ και Αίγυπτος στο ίδιο τραπέζι στο πλαίσιο μιας διευρυμένης συνεργασίας. Πρόσθεσε ότι στόχος των Κυβερνήσεων είναι η διεύρυνση αυτών των τριμερών σχημάτων με προσθήκη και άλλων χωρών, οι οποίες θα μπορούσαν να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, δίνοντας το στίγμα της προόδου και της εξασφάλισης σταθερότητας και ευημερίας για τους λαούς τους.
Η Ελλάδα θα παρουσιάσει την πρότασή της για τις εγγυήσεις όταν έλθει η ώρα
---------------------------------------------------------------------------------------
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν σαφής και κατηγορηματικός στο θέμα των εγγυήσεων, αφού ως εγγυήτρια δύναμη η Ελλάδα αντιλαμβάνεται αυτή τη στιγμή ότι ένα σύστημα εγγυήσεων που ισχύει είναι πλήρως αναχρονιστικό και έρχεται σε αντίφαση με το κράτος και τους κανόνες δικαίου της ΕΕ που διέπουν την Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε ο κ. Φωτόπουλος, σχολιάζοντας την αναφορά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της τριμερούς Συνόδου. Όπως είπε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε το πασιφανές, ότι αυτό το αναχρονιστικό σύστημα πρέπει να καταργηθεί, δεν υπάρχει λόγος να υφίσταται.
«Αυτό δεν το είπε σε μια διμερή συνάντηση. Ειπώθηκε σε μια τριμερή συνάντηση δημοσίως», ανέφερε προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει, διεθνοποίηση πλέον του ζητήματος των εγγυήσεων.
Αναφορικά με τις επαφές του Έλληνας Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Άγκυρα, ανέφερε ότι εκεί συζητήθηκε ένα ευρύ πεδίο διμερών σχέσεων εκτός από το Κυπριακό και τις εγγυήσεις. Όπως είπε οι συνομιλίες πήγαν καλά.
Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη όταν κληθεί και όταν έλθει η ώρα, θα έχει κάποια πρόταση να παρουσιάσει για το ζήτημα των εγγυήσεων.
Σημείωσε επίσης ότι η όποια λύση επιδιώκεται για το Κυπριακό δεν πρέπει να ξεχνά δύο πράγματα: ότι πρόκειται για ένα κράτος το οποίο έχει δεχτεί εισβολή και έχει παράνομη κατοχή.
«Αυτό δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε και πρέπει να κινηθούμε σε ένα τέτοιου είδους πλαίσιο, ώστε να βρεθεί μια λύση και να τελειώνει και το θέμα των εγγυήσεων και των εγγυητριών δυνάμεων σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ», ανέφερε.
Ατελείς οι χειρισμοί της ΕΕ στο θέμα του προσφυγικού
-------------------------------------------------------------
Ερωτηθείς για το θέμα των ελέγχων των συνόρων της Ελλάδα για τη ροή προσφύγων, ο κ. Φωτόπουλος ανέφερε ότι το προσφυγικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο είναι παγκόσμιο, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και δεν αφορά μόνο την ΕΕ.
Όπως είπε, από τις αρχές του 2015 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια 900.000 πρόσφυγες. Όπως είπε, δεν θα ήθελε να σχολιάσει, αν κάποιοι παραγνωρίζουν αυτά τα νούμερα και απλώς βγαίνουν δημοσίως κάνοντας κριτική ως προς μη αποτελεσματική φύλαξη θαλάσσιων συνόρων σε μια χώρα, η οποία αν την δει κανείς στο χάρτη, νομίζει ότι έχει πάνω από 28% της θαλάσσιου χώρου όλης της ΕΕ.
«Έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να γίνει, έχουμε δαπανήσει 1,8 δισ ευρώ χωρίς να έχουμε λάβει τίποτα. Έχουμε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά επιστροφή προσφύγων ανά ποσόστωση σε κράτη-μέλη της ΕΕ και η απόφαση αυτή τη στιγμή ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται, αφού ουδείς έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να πάρει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων», εξήγησε.
«Πιστεύω ότι οι χειρισμοί που γίνονται σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού είναι ατελείς και θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος», ανέφερε ζητώντας πρώτα απ` όλα μια πολιτική παρέμβαση, ώστε να αντιμετωπίσει τις γενεσιουργές αιτίες του προβλήματος. Είπε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί για το θέμα του καταμερισμού προσφύγων στα κράτη-μέλη, όπως επίσης να δοθεί συνδρομή στη χώρα, που δέχεται ένα τεράστιο κύμα προσφύγων μέσω Τουρκίας.
Τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πρόσφυγες όχι οικονομικοί μετανάστες και αναγκάζονται να φύγουν, αφού υφίστανται ελλείψει βασικών ειδών διαβίωσης και αναγκάζονται να φύγουν από μια εστία πολέμου για να πάνε σε έναν άλλο χώρο να ζήσουν σαν άνθρωποι. Ωστόσο, όπως είπε, κάποιοι κάνουν κριτική για το κατά πόσο αυτούς τους 900.000 μπορεί να τους διαχειριστεί μια χώρα την οποία αφήνουν μόνη, δεν παίρνουν πρόσφυγες στο έδαφός τους, προσπαθούν να επιβάλουν κανόνες, ενώ κάποιοι σκέφτηκαν ακόμα να παίρνουν τα τιμαλφή των προσφύγων μόλις μπαίνουν στο έδαφός τους.
«Έχω την εντύπωση ότι πλέον μιλάμε για φαινόμενα τα οποία, δείχνουν αδράνεια και μη εφαρμογή καθαρά ανθρωπιστικών κανόνων και κανόνων διεθνούς δικαίου από οργανισμούς οι οποίοι θέλουν να έχουν αντιδράσει άμεσα», ανέφερε.
Δεν έχει σημασία το νόμπελ για τους νησιώτες, αλλά ότι έκαναν το αυτονόητο
--------------------------------------------------------------------------------------
Αναφερόμενος στο αίτημα για απονομή του βραβείου Νόμπελ στους κατοίκους των ελληνικών νησιών για τη βοήθεια που παρείχαν στους πρόσφυγες, ο κ. Φωτόπουλος ανέφερε ότι είδε ότι στην ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ υπάρχει παραθυράκι στο οποίο ο καθένας μπορεί να μπει για να δηλώσει τη συμπαράστασή του σε αυτή την πρωτοβουλία που ξεκίνησε από μια μη-κυβερνητική οργάνωση.
Όπως είπε, η πρωτοβουλία αυτή υιοθετείται και στην Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο ως μια πρωτοβουλία ανθρωπιάς. Όπως είπε, κάπου 350.000 – 360.000, έχουν ήδη δηλώσει υποστήριξη.
Τόνισε ωστόσο ότι για τον ίδιο, το πιο σημαντικό δεν είναι αν θα δοθεί Νόμπελ σε κάποιον που κάνει το αυτονόητο, δηλαδή την περίοδο που κάποιοι άνθρωποι έχουν υποστεί μείωση μισθών λόγω οικονομικής κρίσης και ίσως δυσκολεύονται να σπουδάσουν τα παιδιά τους, παρόλα αυτά να πηγαίνουν να σώσουν ανθρώπους.
«Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Δεν είναι το σημαντικότερο όλων το να δώσεις Νόμπελ...Να δείξεις την ανθρωπιά σου και αυτό που λέμε Έλληνες», ανέφερε.
Να σημειωθεί ότι η προθεσμία για δήλωση υποστήριξης στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία λήγει την Κυριακή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις