Φοιτήτριες δημόσιου ανώτατου πανεπιστημιακού ιδρύματος της Κύπρου επικοινώνησαν με το «ThemaOnline», για να καταθέσουν καταγγελίες, για τη διαδικασίες που ακολουθούνται από συγκεκριμένο τμήμα του ιδρύματος στο οποίο φοιτούν, με αφορμή την αναδημοσίευση ενημέρωσης του ΚΥΠΕ, αναφορικά με τη συμμετοχή Κύπριων φοιτητών στα ευρωπαϊκά προγράμματα ΕRASMUS+.
Του Ανδρέα Χαραλάμπους
Οι εν λόγω φοιτήτριες, ισχυρίζονται ότι την προηγούμενη περίοδο κατά την οποία δικαιούντο να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, για συμμετοχή στα προγράμματα, η υπεύθυνη λειτουργός τις ενημέρωσε, ότι θα ήταν μάλλον αδύνατο να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία.
Συγκεκριμένα η καταγγελία έχει ως εξής:
«Αν θυμάμαι καλά η δικαιολογία που μου δόθηκε, ήταν ότι ο προϋπολογισμός ήταν μειωμένος για τη συγκεκριμένη περίοδο και δεν θα μπορούσε να μας καλύψει όλους».
Συνέχισε για να συγκεκριμενοποιήσει, λέγοντας: «Προσωπικά ήθελα να πάω σε πανεπιστήμιο της Πολωνίας για συνέχιση των σπουδών μου και σκόπευα να κάνω αίτηση για ολόκληρο το έτος, αφού συνήθως δεν γίνονται αιτήσεις από Κύπρο για Πολωνία και θα μπορούσα να εγκριθώ για δύο εξάμηνα».
«Η λειτουργός όμως αντέδρασε και μου είπε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να πάω για ένα εξάμηνο πόσο μάλλον για δύο».
«Επίσης μας ενημέρωσαν ότι είχαμε αργήσει σχετικά να υποβάλουμε αιτήσεις και ήδη υπήρχαν πολλές κατατεθειμένες. Εμείς είχαμε υπόψη μας τις ημερομηνίες τόσο του δικού μας ιδρύματος όσο και αυτά του ιδρύματος υποδοχής, οι οποίες απείχαν αρκετά από την ημερομηνία που εκδηλώσαμε το ενδιαφέρον μας», κατέληξαν.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο, ότι τα χρήματα για τα εν λόγω προγράμματα προέρχονται από τα ευρωπαϊκά ταμεία και ανέρχονται στα €14.700.000.000 για την παρούσα πενταετία. Τα αναγκαία χρήματα κατατίθενται στους λογαριασμούς των γραφείων Εrasmus των ιδρυμάτων και προβλέπεται να καλύπτουν όλες τις θέσεις που προσφέρονται, από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Το Γραφείο Erasmus είναι υπεύθυνο για την τήρηση καταλόγου των υποψηφίων εξερχομένων φοιτητών καθώς και καταλόγου των απορριφθέντων φοιτητών με αναφορά στο λόγο απόρριψης.
Δεν έχει τη δικαιοδοσία, να απωθήσει κανέναν υποψήφιο από την υποβολή της αίτησής του.
Βάσει πληροφοριών μας την περίοδο που παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο, η υπεύθυνη του γραφείου έλειπε λόγω εγκυμοσύνης και προσπαθούσε να επιληφθεί των θεμάτων που προέκυπταν από την οικία της. Υπήρχαν, βεβαίως, λειτουργοί του πανεπιστημίου που πλήρωσαν προσωρινά τη θέση της, αλλά οι καταγγελίες που αφορούν το τμήμα, δηλώνουν ότι υπολειτουργούσε.
Το θέμα που προκύπτει είναι ότι αφού τα χρήματα υπήρχαν και από τα δεδομένα που έχουμε για τη ζήτηση της οποίας τυγχάνουν τα προγράμματα στην Κύπρο και μάλιστα για συγκεκριμένους προορισμούς, αυτή είναι σχετικά περιορισμένη, γιατί δεν επιτράπηκε στις συγκεκριμένες περιπτώσεις να γίνουν οι αιτήσεις;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις