Συζητήσεις για σύναψη συνεργασίας με οργανωμένα χρηματιστήρια που θα αφορούν την εισαγωγή ισλαμικών ομολόγων (Islamic bonds) στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), με στόχο την προσέλκυση σημαντικών κεφαλαίων στην κυπριακή αγορά, διεξάγει το ΧΑΚ, σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή του Χρηματιστηρίου Νώντα Μεταξά.
Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μεταξάς αποκάλυψε επίσης ότι γίνονται συνομιλίες με δύο μεγάλους ομίλους ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων για σύναψη συνεργασίας που θα βοηθήσει στην επίλυση ορισμένων βασικών αναπτυξιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα τόσο το χρηματιστήριο όσο και η κυπριακή οικονομία.
Επιπλέον, ο κ. Μεταξάς αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από εταιρείες εντός και εκτός Κύπρου για εισαγωγή τίτλων τους στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ και επισήμανε πως είχε συνάντηση με μια μεγάλη εταιρεία στον τομέα της ενέργειας από την Ελλάδα για εισαγωγή των τίτλων της στη Νέα Αγορά και ότι τις τελευταίες ημέρες εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΧΑΚ η εισαγωγή εταιρείας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αναφέρθηκε, επίσης, σε συναντήσεις που πραγματοποιεί το ΧΑΚ με τους πλείστους ξένους επενδυτές, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε μεγάλα έργα στην Κύπρο, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα του Χρηματιστηρίου να υποδεχθεί στο ταμπλό οργανισμούς που θα αποκρατικοποιηθούν.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς κατά πόσον γίνονται επαφές για σύναψη συνεργασιών με διεθνή χρηματιστήρια και σε ποιο σημείο βρίσκονται αυτές οι επαφές, ο κ. Μεταξάς είπε ότι όπως είναι ο χρηματιστηριακός χάρτης στην Ευρώπη κανένα χρηματιστήριο δεν μπορεί να επιβιώσει από μόνο του και ακόμη και χρηματιστήρια μεγαθήρια επιζητούν τις συνεργασίες.
Αναφέροντας ότι το ΧΑΚ έχει ήδη μια σημαντική συνεργασία με την Αθήνα, ο κ. Μεταξάς είπε ότι “ήδη μιλούμε με δύο μεγάλους ομίλους ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων”.
“Δεν συνομιλούμε απλώς, έχουμε ήδη υπογράψει μνημόνια συναντίληψης, τα οποία καθορίζουν το πλαίσιο των συνομιλιών που γίνονται”, ξεκαθάρισε ο κ. Μεταξάς, ο οποίος δεν θέλησε να αναφερθεί στα ονόματα των δύο χρηματιστηρίων μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις. Ωστόσο, τόνισε πως “στόχος είναι να γίνει μια μεγάλη συνεργασία με τους ένας ή και με τους δύο ομίλους, η οποία να επιλύει ορισμένα βασικά αναπτυξιακά προβλήματα που έχει σήμερα όχι μόνο το χρηματιστήριο αλλά και η κυπριακή οικονομία”.
Ερωτηθείς για τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται με εταιρείες για παράλληλη εισαγωγή των τίτλων τους στο ΧΑΚ, ο κ. Μεταξάς είπε ότι είναι αναγκαίο να δίδουμε πρόσβαση στις εταιρείες μας στην Ευρώπη, στη μεγαλύτερη αγορά, για να έχουν και χρηματοδότηση.
“Πραγματοποιούμε επαφές και με εταιρείες στην Κύπρο και με εταιρείες στο εξωτερικό, προς Βορρά. Κινούμαστε όμως και προς Ανατολή και Νότο και συζητούμε θέματα συνεργασίας με οργανωμένα χρηματιστήρια που αφορούν το θέμα της εισαγωγής των ισλαμικών ομολόγων (Islamic bonds), τα οποία είναι πολύ σημαντικά”, επισήμανε, αποφεύγοντας, ωστόσο, να αναφερθεί ονομαστικά στα χρηματιστήρια, προτού υπάρξει συμφωνία επί του θέματος.
Αναφέροντας ότι τα ισλαμικά ομόλογα “είναι ένας θεσμός που προβλέπεται και από το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας”, ο Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ είπε ότι “είναι σημαντικό το θέμα αλλά όχι εύκολο, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν”.
Κληθείς να αναφέρει τι μπορούν να προσφέρουν τα ισλαμικά ομόλογα στο κυπριακό χρηματιστήριο, ο κ. Μεταξάς είπε ότι θα είναι ένα σημαντικό προϊόν που θα επιφέρει πολλά εισοδήματα.
Η εγγραφή τέτοιων ομολόγων, τα οποία αφορούν εκατομμύρια δολάρια θα φέρει και σημαντική ρευστότητα στην αγορά μας, με πολλαπλά οφέλη μέσω της προσέλκυσης σημαντικών κεφαλαίων, επισήμανε.
Σε ερώτηση αν συνεχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον για εισαγωγή εταιρειών στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ, ο κ. Μεταξάς είπε ότι “υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη Νέα Αγορά και συνεχής ροή εταιρειών και αυτό είναι ευχάριστο”, προσθέτοντας ότι η Νέα Αγορά είναι μια πρωτοβουλία που έγινε σε δύσκολους χρόνους για το χρηματιστήριο και την οικονομία.
Έχουμε εγγράψει μεγάλο αριθμό ομολόγων, ενώ τις τελευταίες ημέρες το Συμβούλιο του ΧΑΚ ενέκρινε και μια εταιρεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε.
Ο κ. Μεταξάς αποκάλυψε ότι υπήρξε συνάντηση με μια μεγάλη εταιρεία στον τομέα της ενέργειας από την Ελλάδα που ετοιμάζεται να κάνει αίτηση για εισαγωγή της στη Νέα Αγορά.
Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν γύρω στις πέντε αιτήσεις εταιρειών που αναμένουν στη σειρά να εξεταστούν από το ΔΣ του ΧΑΚ, ενώ ο ίδιος πραγματοποιεί καθημερινά σχεδόν, όπως είπε, συναντήσεις με εταιρείες που ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση.
Ο ΓΔ του ΧΑΚ κάλεσε τα ΜΜΕ να δίνουν περισσότερη δημοσιότητα στους δείκτες της Νέας Αγοράς γιατί είναι κάτι, όπως σημείωσε, που έχει αρκετό μέλλον και για την Κύπρο και για τις εταιρείες, αλλά και για την περιοχή γενικότερα.
Ανέφερε ότι στη Νέα Αγορά υπάρχουν εταιρείες από τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Ισραήλ, την Κίνα, την Ελλάδα και την Κύπρο και πρόσθεσε πως αυτή η εξέλιξη “αποτελεί διεθνοποίηση της κυπριακής οικονομίας και πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια”.
Σε παρατήρηση ότι η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει σήμερα πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας και ερωτηθείς πώς συμβάλλει το ΧΑΚ στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ο κ. Μεταξάς είπε ότι “αν έπρεπε να αξιολογήσω ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, θα έλεγα ότι είναι το θέμα της ρευστότητας”, προσθέτοντας ότι “η κυπριακή οικονομία και οι επιχειρήσεις έχουν μεγάλο πρόβλημα πρόσβασης σε κεφάλαια, σε δανεισμό, και δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη ανάπτυξη αν δεν λυθεί το θέμα της ρευστότητας της οικονομίας”.
“Το χρηματιστήριο είναι εναλλακτική μορφή των τραπεζών για να δώσει αυτά τα κεφάλαια στις εταιρείες, έτσι και η Νέα Αγορά του ΧΑΚ σημειώνει αυτή την επιτυχία”, πρόσθεσε.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Μεταξάς ευχήθηκε όπως με την ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα έρθει η ρευστότητα την οποία χρειάζεται και το χρηματιστήριο, ενώ σημείωσε ότι στόχος των συνεργασιών του ΧΑΚ με μεγάλους ομίλους χρηματιστηρίων είναι πως θα βοηθήσουν στη δημιουργία περισσότερης ρευστότητας.
Ερωτηθείς αν το χρηματιστήριο έχει συναντήσεις με επενδυτές που επισκέπτονται την Κύπρο και ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε έργα ανάπτυξης σε διάφορους τομείς της οικονομίας, ο κ. Μεταξάς είπε ότι οι πλείστοι επενδυτές που έρχονται στην Κύπρο για τα μεγάλα έργα είτε μας συναντούν με δική τους πρωτοβουλία είτε ζητούμε εμείς να τους συναντήσουμε.
Είπε ακόμη ότι ένας επενδυτής για να επενδύσει μεγάλα ποσά σε μια χώρα πρέπει να έχει και τρόπο εισόδου και προπάντων τρόπο εξόδου από την επένδυση του έτσι ώστε να μπορέσει όταν θελήσει να αποσύρει σταδιακά και ομαλά τα εκατομμύρια που θα επενδύσει και πρόσθεσε ότι το χρηματιστήριο προσφέρει αυτό τον ομαλό τρόπο εξόδου από μια επένδυση.
Σημείωσε ότι μεγάλος επενδυτής τους έχει δώσει και επιστολή ότι όταν θα προχωρήσει στο έργο ανάπτυξης αυτό θα γίνει μέσω του ΧΑΚ.
Ερωτηθείς κατά πόσο το χρηματιστήριο είναι έτοιμο για εισαγωγή στο χρηματιστήριο οργανισμών που θα αποκρατικοποιηθούν αλλά και για ενδεχόμενη εισαγωγή του Συνεργατισμού στο ΧΑΚ, ο κ. Μεταξάς είπε ότι το Χρηματιστήριο έχει αξιοποιήσει τα δύο τελευταία χρόνια που η δραστηριότητα σε μετοχές είναι ελάχιστη για να ετοιμαστεί για τις αποκρατικοποιήσεις και για την εισαγωγή του Συνεργατισμού στο ΧΑΚ, αλλά και για νέα έργα καθώς και για τα ισλαμικά ομόλογα.
Ανέφερε ότι είναι σε συνεχή επαφή με το Συνεργατισμό για το θέμα της εισαγωγής του στο ΧΑΚ, ενώ σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Μεταξάς είπε ότι αυτό το θέμα “δεν εξαρτάται από εμάς” και πρόσθεσε ότι “αν αποφασιστεί να γίνουν αποκρατικοποιήσεις θα θέλαμε να γίνουν μέσω του χρηματιστηρίου”.
“Σε κάποιο στάδιο είτε στο αρχικό είτε σε επόμενο στάδιο οι αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν μέσω του χρηματιστηρίου. Δεν νοιώθω να υπάρχει ένας άλλος τρόπος να γίνει η όλη εργασία”, σημείωσε.
Ο ΓΔ του ΧΑΚ είπε ότι μπορεί αρχικά η αποκρατικοποίηση να γίνει μέσω κάποιου στρατηγικού επενδυτή αλλά “στη συνέχεια αυτός ο επενδυτής φυσιολογικά θα πάει στο χρηματιστήριο μας” γιατί το χρηματιστήριο, όπως είπε, διαθέτει, μεταξύ άλλων, διαφάνεια και γίνονται ανακοινώσεις και έχουν υποχρεώσεις οι μεγαλομέτοχοι.
Η διαφάνεια είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα σκάνδαλα στα οποία αναφέρονται καθημερινά οι εφημερίδες, πρόσθεσε.
Ο κ. Μεταξάς είπε ακόμη ότι γίνεται αναφορά ότι θα λάβουν οι εργαζόμενοι κάποιους τίτλους για τον οργανισμό στον οποίο εργάζονται και πρόκειται να αποκρατικοποιηθεί και διερωτήθηκε πώς θα τους διαθέσουν στη συνέχεια αυτούς τους τίτλους οι εργαζόμενοι αν ο οργανισμός τους δεν είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο και να έχει τιμή η μετοχή του.
Ερωτηθείς για το πού βρίσκονται οι συζητήσεις του ΧΑΚ με την Athexclear (θυγατρική εταιρεία εκκαθάρισης συναλλαγών του ΧΑ) για ενδεχόμενη συνεργασία, στο πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει για την Κοινή Πλατφόρμα, ο κ. Μεταξάς είπε ότι η συνεργασία με το ΧΑ είναι θεσμοθετημένη, ειλικρινής και έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό προς δικό μας όφελος, εξηγώντας ότι έχουν λυθεί ορισμένα προβλήματα που αντιμετώπιζε το ΧΑΚ στο πλαίσιο της συνεργασίας της Κοινής Πλατφόρμας.
“Ορισμένες πτυχές της συνεργασίας μας θα εξαρτηθούν και από τις επόμενες ευρωπαϊκές οδηγίες, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “αναμένουμε να εκδοθούν ορισμένες οδηγίες για θέματα εκκαθάρισης και τότε μέσα στα πλαίσια των νέων αυτών οδηγιών θα δούμε ξανά τη συνεργασία μας με την Ελλάδα”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις