Τις προτεραιότητες και τη στρατηγική της Κυβέρνησης για θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέλυσε στα μέλη της Υποεπιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για πρόληψη των βασανιστηρίων (SPT) ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.
Ο κ. Νικολάου επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά τόσο με την Υποεπιτροπή, όσο και με την Επίτροπο Διοικήσεως, ακολουθώντας και τις δικές της συστάσεις.
`Όπως επεσήμανε ο Υπουργός, τα μέλη της Υποεπιτροπής εμφανίστηκαν ικανοποιημένα για τα μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος και για τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν.
Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για δηλώσεις που γίνονται και τοποθετήσεις ορισμένων που δίνουν λανθασμένη εικόνα για τον τόπο μας.
Η STP βρίσκεται στην Κύπρο εδώ και λίγες μέρες και συναντήθηκε ήδη με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. Πραγματοποίησε επίσης επισκέψεις σε διάφορους χώρους όπως τις Κεντρικές Φυλακές, το χώρο κράτησης στη Μενόγεια και σε αστυνομικά κρατητήρια.
Ο Υπουργός σε δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά τη συνάντηση είπε ότι είχε την ευκαιρία να εξηγήσει την πολιτική της Κυβέρνησης και τις προτεραιότητές της για άρση οποιονδήποτε στοιχείων, τα οποία περιορίζουν ή προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
“Εξήγησα τις ενέργειες που έχουμε κάνει για να συμμορφωθούμε με τις συστάσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως ως αρχής κατά των βασανιστηρίων και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις ενέργειες που έχουν γίνει και με βάση τις οποίες συμμορφωθήκαμε με την έκθεση του Μαΐου του 2013 αναφορικά με τη λειτουργία του χώρου της Μενόγειας και τον περιορισμό των αλλοδαπών σε αυτό”, ανέφερε ο Υπουργός.
Είπε ότι τα μέλη της Υποεπιτροπής ενημερώθηκαν συγκεκριμένα για τις ενέργειες του Υπουργείου και τα μέτρα που λήφθηκαν, λέγοντας ότι ο τότε Διευθυντής των κρατητηρίων στην Μενόγεια σήμερα αντιμετωπίζει πειθαρχικές διώξεις.
“Διώκεται πειθαρχικώς για παραβιάσεις αστυνομικών διατάξεων και οδηγιών και των κανονισμών της Αστυνομίας αναφορικά με ενέργειες ή παραλείψεις που συνιστούσαν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μεταχείριση των αλλοδαπών στο χώρο αυτό”, ανέφερε.
Ο Υπουργός είπε ότι η πειθαρχική δίωξη κρίθηκε αναγκαία μετά από ολοκλήρωση έρευνας με τις παρατηρήσεις του Γενικού Εισαγγελέα ότι θα έπρεπε να διωχθεί πειθαρχικά για τα συγκεκριμένα αδικήματα. Εχει συγκροτηθεί, είπε, πειθαρχική επιτροπή, η οποία την εκδικάζει, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Αστυνομίας.
Με βάση τα όσα είπε ο Υπουργός, η έκθεση της Επιτρόπου για τις ενέργειες του συγκεκριμένου λειτουργού, υποβλήθηκε το Μάιο του 2013 και οι ενέργειες διαπράχθηκαν το 2011-2012. Ο λειτουργός υπηρετούσε στη συγκεκριμένη θέση ως το 2014. “Το 2014 συμπληρώθηκε η έρευνα και το Σεπτέμβριο του 2014 αποφασίστηκε η πειθαρχική του δίωξη και απομακρύνθηκε από το χώρο αυτό”, ανέφερε.
Ενημέρωση στα μέλη της Υποεπιτροπής έγινε και για τα μέτρα που λήφθηκαν μετά την υποβολή δύο εκθέσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με τα κρατητήρια της Πάφου και της Λακατάμειας. Ο Υπουργός είπε μάλιστα ότι τα μέτρα δεν περιορίστηκαν στα δύο αυτά κρατητήρια, αλλά επεκτάθηκαν και στη διόρθωση αντίστοιχων προβλημάτων που μπορεί να παρατηρούνταν και σε άλλους χώρους, π.χ. λήφθηκε υπόψη η σύσταση για αντικατάσταση των γυαλότουβλων που περιόριζαν το φυσικό εξαερισμό.
“Ολα αυτά που επισημαίνονται σήμερα είναι προβλήματα τα οποία προέκυψαν συνεπεία του κακού συντονισμού των αρμοδίων υπηρεσιών με την αρμόδια αρχή που είναι η επίτροπος Διοικήσεως. Και από τη στιγμή που εμείς έχουμε εφαρμόσει μια αγαστή συνεργασία, όλα αυτά διορθώνονται σταδιακά και σίγουρα δεν δικαιολογείται η επανάληψή τους”, είπε ο κ. Νικολάου.
Ο Υπουργός είπε ότι τα μέλη της Υποεπιτροπής έμειναν πλήρως ικανοποιημένα για τον τρόπο αντίδρασης της Κυβέρνησης και για την υλοποίηση των μέτρων συμμόρφωσης, καθώς και για τα μέτρα της νομικής αρωγής για τα αλλοδαπά πρόσωπα στο πλαίσιο της εξέτασης και των αιτήσεων διεθνούς προστασίας με τη λειτουργία του νέου διοικητικού δικαστηρίου.
“Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και έχουμε συμφωνήσει ότι τις οποιεσδήποτε συστάσεις θα κάνουν, θα προχωρήσουμε να τις υλοποιήσουμε κατά τρόπο ώστε να συνδράμουμε όσο το δυνατό περισσότερο στη βελτίωση των συνθηκών διαφύλαξης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τόπο μας” , ανέφερε.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η παρουσία των μελών της Υποεπιτροπής είναι μια ευκαιρία για περαιτέρω βελτίωση, για ανταλλαγή απόψεων με εμπειρογνώμονες που μπορούν να παράσχουν βοήθεια.
Αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχαν τα μέλη της Υποεπιτροπής με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής και στις δηλώσεις που ακολούθησαν, λέγοντας ότι καλό θα ήταν να είχε ζητηθεί ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί.
“Θα ήταν προτιμότερο να αναζητούσαν (τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής) την ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές του κράτους, προτού προβούν σε οποιεσδήποτε ενέργειες, αναφορές ή δηλώσεις, οι οποίες θα είναι καταδικαστικές για τον τόπο”, είπε ο Υπουργός.
Σημείωσε ότι ως Κύπρος έχουμε συμμορφωθεί άμεσα και δόθηκαν οδηγίες για υλοποίηση όλων των συστάσεων για τα αστυνομικά κρατητήρια της Λακατάμειας και της Πάφου και για το ζήτημα αυτό θα μπορούσαν οι Βουλευτές να είχαν ζητήσει ενημέρωση και μέσω ενός απλού τηλεφωνήματος “παρά να καταφεύγουμε σε δηλώσεις, οι οποίες δυστυχώς δίδουν λανθασμένες εντυπώσεις”.
“Και δεν σας αποκρύβω ήταν και μια από τις παρατηρήσεις που έγιναν από πλευράς της Επιτροπής κατά τη συζήτηση, δεν έχει καμία σημασία ποιος έκανε δήλωση, απλώς το ότι δίνεται μια λανθασμένη εντύπωση στα μέλη της Υποεπιτροπής και μάλιστα πρώτη εντύπωση γιατί δεν φροντίσαμε κάποιοι να ενημερωθούμε για μια απορία την οποία έχουμε, αυτό είναι κρίμα και δεν πρέπει να συμβαίνει”, ανέφερε ο κ. Νικολάου.
Πρόσθεσε επίσης ότι δόθηκε και λανθασμένη εντύπωση ότι από τις εκατό καταγγελίες που υποβλήθηκαν στην επιτροπή για διερεύνηση παραπόνων κατά της αστυνομίας, διερευνήθηκε μόνο μία περίπτωση ενώ η ίδια η έκθεση της επιτροπής, που δόθηκε πρόσφατα και στον ΠτΔ, αναλύει τι έγινε σε κάθε μια από τις περιπτώσεις που αφορούν τις συγκεκριμένες καταγγελίες “κατά τρόπο που φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν ευσταθεί η αναφορά, η οποία έγινε”.
“Δίνονται λανθασμένες εντυπώσεις για τον τόπο μας όταν μάλιστα λαμβάνονται τόσα μέτρα τόσο σε σχέση με τις συστάσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως όσο και σε σχέση με πολιτικές αποφάσεις για βελτίωση των συνθηκών κράτησης και περιορισμού των οποιονδήποτε προσώπων με βασικό στόχο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, κατέληξε ο Υπουργός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις